Hlavní navigace

Desktopová roadmapa CPU Intel

12. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server Expreview zveřejnil roadmapu procesorů Intel mířených do desktopového segmentu. Na první vlaštovku architektury Nehalem, čtyřjádro jménem Bloomfield, netrpělivě čekají asi všichni. Dočkáme se ale také nových modelů z rodiny Core 2. Nejprve se podíváme na tabulku kompatibility procesorů s čipsety, která také leccos prozradí.

Dosud nevydané přírůstky do nabídky Intelu jsou zvýrazněny žlutým rámečkem. Jsou to řady Core 2 Quad Q8000 a Pentium Dual-Core E5000.

Modely z řady Core 2 Quad Q8000 budou vyráběny 45nm postupem, pochlubí se 1333MHz sběrnicí, od vyšších modelů je odlišuje menší L2 cache: celkem pouze 4 MB oproti 12 MB, které najdeme u nejvyšších modelů. Uvědomíme-li si, že každé jádro Wolfdale má 6 MB sdílené L2 cache a již jsou dostupné modely s deaktivovanou polovinou, můžeme se pouze dohadovat, jak Intel dosáhl kapacity 2 MB. Buď je možné vypínat téměř libovolně velké části cache, nebo Intel rozjel výrobu 45nm jader, která rovnou nesou pouze 2 MB cache (a vzhledem k tomu, kolik procesorů se prodává v low-endu, se tato verze jeví velmi pravděpodobně).

Řada Pentium Dual-Core E5000 je založena na stejném jádře, tedy Wolfdale s 2 MB cache. Stejně jako minulá generace, série E2000, i u E5000 běží sběrnice na konzervativních 800 MHz a tyto procesory si tak jistě oblíbí nemajetní overclockeři. Termín vydání Pentií Dual-Core E5000 bohužel neznáme, Core 2 Quad Q8200 bude dostupný už ve třetím kvartálu letošního roku (viz tabulka níže).

Podporovaných čipsetů si příliš nevšímejte, nenajde se snad jediný výrobce, který by oficiální specifikace neobcházel a tak je vždy lepší ověřovat kompatibilitu přímo na stránkách výrobce motherboardu.

Slíbil jsem vám také nějaké střípky o Bloomfieldu, tady jsou. Původně jsme předpokládali, že tyto procesory, kterým Intel ještě nevymyslel obchodní název, bude doménou pouze drahých sestav pro majetné hráče a profesionály, kteří výkon čtyř jader s HyperThreadingem využijí. Tabulka, kterou vidíte výše, ale znázorňuje celkem tři varianty Bloomfieldu určené do třech různých segmentů, z čehož ten nejlevnější s taktem 2,66 GHz je mířen do vyššího mainstreamu, jako vyšší modely 45nm Core 2 Quad. Tato zpráva tedy jistě potěší ty z vás, kteří nesnesou představu kupovat si (byť jen pár let) koncepčně zastaralé hardware.

MMF24

Expreview dále píše, že jediný Bloomfield s taktem 3,2 GHz podporuje DDR3 s taktem 1333 MHz a sběrnici QuickPath má taktovanou na 6,4 GHz. Nižší modely s takty 2,66 a 2,93 GHz jsou omezeny na taktu pamětí 1066 MHz a jejich sběrnice tiká na 4,8 GHz.

Zdroj: Expreview 1 | 2

Autor článku