Hlavní navigace

Desky MSI: místo BIOSu EFI

5. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

MSI jako první představilo základní desku podporující tzv. EFI (Extensible Firmware Interface). Co to pro uživatele znamená? EFI by měl nahradit dosavadní BIOS (Basic Input Output System) a vytvořit rozhraní mezi firmwarem hardwaru a softwarovou vrstvou zastoupenou operačním systémem.

EFI má však také přinést zpřehlednění a zjednodušení práce s prozatím textovým uživatelským prostředím programu zvaného jako SETUP. Původní návrh má na svědomí Intel, nyní se o něj stará Unified EFI Forum. V novém podání bude „BIOS“ barevný, graficky zpracovaný, s možností přepínání mezi několika jazykovými mutacemi a hlavně s podporou ovládání pomocí myši.

V případě MSI bude EFI používán na několika připravovaných základních deskách, jež zřejmě uvidíme ve finální podobě na CeBITu. Kromě výše zmiňovaných funkcí bude možné bez startu operačního systému provádět aktualizace, spouštět jednoduché hry, přehrávač médií nebo internetový prohlížeč. Ze strany Microsoftu přibude podpora EFI od 64b verze Windows Vista s prvním opravným balíčkem.

Zdroj: MSI Computer

Více o EFI: Wikipedia

Autor článku