Hlavní navigace

Detaily o platformě LGA1156

17. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přibližně v létě hodlá Intel vydat kompletně novou mainstreamovou platformu. Nové budou procesory architektury Nehalem (Core i5), patice LGA1156 i čipsety rodiny Ibex Peak. Právě o nich máme nové informace, které zveřejnil čínský server HKEPC.

Stručně připomenu, že tato platforma eliminuje severní můstek, jak ho známe dnes, neboť v procesoru bude integrován jak řadič pamětí (DDR3), tak sběrnice PCI Express. K dispozici budou dva procesory: čtyřjádrový Lynnfield s možností dělení PCIe linek na dvakrát osm (pro CrossFire) a dvoujádrový Havendale, který ponese také integrované grafické jádro. Jak bude řešen výstup z tohoto IGP na obrazovku?

 Zatímco high-endové Core i7 používá pro spojení procesoru a severního můstku rychlou sběrnici QuickPath Interconnect, u Core i5 bude čipset připojen přes pomalejší DMI. Obrazová data budou ale proudit přes speciální sběrnici FDI alias Flexible Display Interface.

Obvody pro konkrétní výstupy na monitor („řadiče“ DVI, HDMI, DisplayPortu…) budou integrovány v čipsetu. Nákup počítače s integrovanou grafikou tedy bude paradoxně složitější, než nyní: zatímco dnes pouze vyberete desku s tím správným čipsetem a libovolné CPU, u platformy LGA1156 budete muset hledět na obojí, protože ne každá deska bude obrazové výstupy obsahovat.

Čipset, tedy vlastně platform controller hub (PCH), bude obsahovat kromě funkcí jižního můstku také generátor taktů pro procesor, podle verze také obvody nové verze Intel Active Management Technology a řadič pro flash paměť pro technologii „Braidwood“. Tato novinka má prý zrychlit start a odezvy systému a mít příznivý efekt na spotřebu. Podle HKEPC bude flash paměť (zřejmě přímo na základní desce) sloužit jako cache pro diskový subsystém – upřímně, něco takového už jsme na papíře viděli a v praxi se to příliš neuchytilo, ale třeba nás Intel ještě překvapí.

Rodina čipsetů Ibex Peak bude mít celkem pět členů. Následující tabulka vám pomůže zorientovat se ve značení.

  Q57 P57 P55 H57 H55
Podporované procesory Lynnfield
Havendale
Lynnfield
Havendale
Lynnfield
Havendale
Lynnfield
Havendale
Lynnfield
Havendale
Flexible Display Interface X X
2× 8 PCIe linek X X X
iAMT 6.0 X X X X
Remote PC Assist Technology X X X
Braidwood X X
Rapid Storage Technology X
Coral Harbor X X X X
Remote Wake Technology X X X
Quiet System Technology X
USB 2.0 porty 14 14 14 14 12
PCIe x1 8 8 8 8 6
SATA porty 6 6 6 6 6
Maximální počet PCI slotů 4 4 4 4 4
Vydání Q1 2010 Q1 2010 Q3 2009 Q1 2010 Q1 2010

P55 a P57 neobsahují obvody pro obrazové výstupy. Procesor s jádrem Havendale sice na takových deskách fungovat bude, ovšem pouze se samostatnou grafickou kartou. Pro použití s IGP v procesoru jsou určeny H55, H57 a Q57. Písmenem Q Intel označuje verze pro podniky, s podporou technologií vzdálené správy a šifrování, iAMT 6.0 je tedy výsadou pouze Q57.

Všechny tři „sedmičkové“ verze (P57, H57, Q57) podporují technologii Braidwood; tu ale nelze používat současně s šifrováním obsahu pevných disků, které nabízí Q57. P57 se jako jediný pyšní podporou technologie Coral Harbor. Přiznám se, že jsem ze strojového překladu z čínštiny nevyčetl, k čemu to slouží. Snad k nějakému zlepšení výkonu?

MMF24

Pokud si hodláte pořídit Core i5 krátce po vydání, bude vaše volba čipsetu snadná, neboť tou dobou bude Intel nabízet pouze variantu P55. Zůstává otázkou, zdali s něčím novým přijde i Nvidia. Stavba platformy totiž čipsetu s integrovanou grafikou vyloženě nesvědčí: DMI je pro přístup grafického jádra do RAM příliš pomalé, bylo by tedy nutné využít PCI Express. Lynnfield dokáže svých šestnáct PCIe linek rozdělit, takže osm by mohlo posloužit pro připojení čipsetu a dalších osm by bylo vyvedeno do slotu pro samostatnou kartu. Havendale ale touto možností neoplývá. Aby tedy při osazení tímto procesorem nemusel být PCIe slot deaktivován, musela by Nvidia do svého čipsetu zabudovat další PCIe řadič – zkrátka řešení nepříliš elegantní. Ovšem, nevyrábět žádný čipset pro platformu LGA1156 by pro Nvidii znamenalo konec v čipsetovém byznysu…

Zdroj: HKEPC

Autor článku