Hlavní navigace

Trump řeší násilí ve hrách. Bílý dům sestříhal brutální video

13. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Amerika se vzpamatovává z floridského masakru, při kterém devatenáctiletý Nikolas Cruz ve své bývalé škole a jejím okolí zastřelil 17 lidí svou legálně nabytou poloautomatickou puškou AR-15. Necelý měsíc po incidentu prezident Trump svolal zástupce videoherního průmyslu, aby diskutovali, jestli hry u mladých lidí nepodněcují násilí.

Ve Washingtonu se sešel s šéfy Entertainment Software Association (skupina sdružující americké herní vydavatele), organizace ESRB (uděluje ratingy hrám v USA a Kanadě), ZeniMaxu a Take-Two. Zúčastnili se také odpůrci videoher: Parents Television Council, Media Research Center (obě lobbují proti zábavnímu průmyslu zobrazujícímu násilí) a Dave Grossman, autor knihy o tom, jak videohry vychovávají vrahy.

https://twitter.com/jaketapper/status/971726411596730368

K žádnému závěru nedošlo, prezident spolu se třemi dalšími členy kongresu jen chtěli otevřít diskuzi a slyšet názory obou skupin. Bílý dům v prohlášení sdělil, že v minulosti některé studie naznačily možnou korelaci mezi násilím páchaným ve hrách a tím prováděným ve skutečnosti. To není až tak pravda. Žádná opravdu vědecká studie, která by prošla recenzním řízením, souvislosti mezi hrami a skutečným násilím nepotvrdila. (Nebo zůstala velmi dobře utajená.)

MMF24

Na setkání se zástupci dívali i na video sestříhané Bílým domem. Ukazuje ty největší „chuťovky“ z nedávné doby, kde krev i mozky létají do všech stran. Ve videu jsou záběry z her Call of Duty: Black Ops, Call of Duty: Modern Warfare 2, Dead by Daylight, Fallout 4, Sniper Elite 4, The Evil Within a Wolfenstein: The New Order.

Autor článku