Hlavní navigace

Dostupnější procesory se Zenem 5 pro notebooky vyjdou v lednu. Highendové APU Strix Halo s nimi

16. 8. 2024

Sdílet

AMD Instinct MI325X
Zdroj: AMD
APU Kraken Point a extrémní mobilní procesor Strix Point integrující GPU dosahující úrovně výkonných samostatných grafik budou odhalené na CES 2025. AMD má ale přichystané nějaké novinky také na letošní říjen.

Jestli jste se dívali na výběr notebooků s novými procesory od AMD, čipy Ryzen AI 300, asi jste si všimli, že jsou hodně drahé, tyto procesory pokryly jen hodně vysoké příčky cenového žebříčku. Pro normálnější kupující chystá firma levnější procesory se Zenem 5, které ale vyjdou později. Teď už máme informace o tom, kdy by se mohly objevit. A s nimi také „Strix Halo“, což bude pro změnu ještě „prémiovější“ procesor AMD s velmi výkonnou integrovanou grafikou, který bude tvořit konkurenci procesorům jako Apple M3 Pro a M3 Max.

Leaker Hoang Anh Phu teď na Twitteru zveřejnil informace o plánech odhalení některých budoucích novinek od AMD, a to ve dvou termínech. První z nich má být 10. 10. ještě letos. Tato akce bude pro nás běžné uživatele o něco méně zajímavá, mají během ní být uvedené procesory Ryzen AI Pro 300, tedy „Pro“ verze již vydaných čipů Strix Point, která se nebude příliš lišit až na funkce pro velké firmy okolo vzdálené správy, zabezpečení a tak podobně. Samotné parametry CPU a integrované grafiky budou stejné, nebo to tak aspoň zatím vždy u Pro modelů bylo.

Nová generace čipů AMD pro notebooky vychází: Ryzen AI 300 přináší lepší CPU, GPU i NPU Přečtěte si také:

Nová generace čipů AMD pro notebooky vychází: Ryzen AI 300 přináší lepší CPU, GPU i NPU

AMD také uvede nějaké nové produkty Xilinx, ale také zřejmě akcelerátor AI Instinct MI325X, o kterém jsme psali zde. Vrcholem by mělo být vydání či odhalení procesorů Epyc 9005 „Turin“, tedy serverové verze Zenu 5, které by mohly být nejvýkonnějšími CPU na trhu vůbec. Vedle obvyklé verze s jádry „Zen 5 Classic“ by rovnou mohla jít ven i verze „Dense“ s jádry Zen 5c.

AMD chce dohnat náskok Nvidie v AI. Instinct MI325X, MI350X. Nové generace každý rok Přečtěte si také:

AMD chce dohnat náskok Nvidie v AI. Instinct MI325X, MI350X. Nové generace každý rok

Postrach ARMu i Intelu: Procesor Turin od AMD má 192 jader Zen 5 Přečtěte si také:

Postrach ARMu i Intelu: Procesor Turin od AMD má 192 jader Zen 5

Jádro AMD Zen 5 je největší bomba od časů prvního Zenu: Nově rozšířený rozbor architektury Přečtěte si také:

Jádro AMD Zen 5 je největší bomba od časů prvního Zenu: Nově rozšířený rozbor architektury

Levný i extra drahý výkonný Zen 5

Z pohledu osobních počítačů a notebooků ale to hlavní má přijít až v novém roce, na lednovém veletrhu CES 2025 (bude se konat od 7. do 10. 1. 2025). Tam má AMD uvést procesory Kraken Point či Krackan Point. O těch jsme psali začátkem roku a má jít o levnější procesor, který by dostal Zen 5 do přijatelnějších cenových úrovní. Obsahovat má osm jader, ale pravděpodobně v hybridní kombinaci 4× Zen 5 + 4× Zen 5c.

Grafika by pak snad měla mít 512 shaderů architektury RDNA 3.5, čili asi poloviční výkon oproti integrovanému GPU v APU Strix Point. To by pořád mohl být signifikantní výkon pro herní využití (na úrovni Ryzenů 8040 „Hawk Point“ s ořezanou verzí iGPU). Podporované budou paměti LPDDR5X i DDR5, ale není ještě jisté, zda s plným 128bitovým rozhraním.

Naopak asi není jisté, zda bude přítomná NPU s tak vysokým výkonem, aby tyto procesory mohly pohánět Copilot+ PC (pro ty je vyžadováno >40 TOPS). Krackan/Kraken sice asi NPU pořád může obsahovat, ale mohla by být i méně výkonná, podobnější třeba té v Ryzenech 7000 a 8000. Zatímco na osmi jádrech se úniky dost shodují, NPU asi zatím potvrzená není.

Vzorek procesoru AMD Granite Ridge a mobilní Ryzen AI 300 Strix Point

Vzorek procesoru AMD Granite Ridge (Ryzen 9000) a mobilní Ryzen AI 300 Strix Point

Autor: Jack Huynh, AMD

Kraken/Krackan Point by pořád asi měl být monolitický čip vyráběný v TSMC na 4nm procesu. Nižší cena bude pramenit z jeho menší plochy. Pořád ovšem nepůjde o vyloženě levný procesor, nebude tedy v až tak laciných noteboocích, jako třeba 6nm Ryzeny 7020U „Mendocino“ (po těch by snad měl až později převzít otěže čip Sonoma Valley s jádry Zen 5c vyráběný pro nižší cenu u Samsungu).

Strix Halo také v lednu?

Vedle toho mainstreamového procesoru pro notebooky se ale podle stejného zdroje také v lednu objeví procesor, kterým bude AMD mířit do vyšších vrstev, než v jakých kdy jeho procesory v noteboocích byly. Už nějakou dobu se objevují informace o tom, že firma chystá procesor Strix Halo (dříve se objevovalo i označení Sarlak), který má zkombinovat nejvýkonnější mobilní procesor s 16 jádry Zen 5 (přičemž ta budou asi z desktopové verze s plným výkonem AVX-512 a L3 cache) a zároveň i velmi výkonnou grafiku s 2560 shadery architektury RDNA 3.5, která nahradí velkou část samostatných GPU.

Únik dokumentů poodhaluje nejvýkonnější čip pro herní notebooky chystaný v AMD Přečtěte si také:

Únik dokumentů poodhaluje nejvýkonnější čip pro herní notebooky chystaný v AMD

Odpověď AMD na M3 Max od Applu: Highendový Zen 5 pro notebooky jede na 5,4 GHz Přečtěte si také:

Odpověď AMD na M3 Max od Applu: Highendový Zen 5 pro notebooky jede na 5,4 GHz

Strix Halo má být navíc čipletový procesor, avšak snad poprvé využívající pokročilé pouzdření, které by mohlo zredukovat „daň“ v podobě vyšší spotřeby, kterou za to platí desktopové procesory. A na rozdíl od nich má Strix Halo mít ekvivalent čtyřkanálových pamětí, tedy 256bitovou šířku RAM, pro kterou se bude navíc používat velmi rychlá LPDDR5X-8533. Je tedy možné, že Strix Point bude moci vytěžit o dost víc i z instrukcí AVX-512 a i v dalších mnohojádrových úlohách zářit tam, kde je desktopový Ryzen 9 9950X velmi limitován propustností 128bitových pamětí DDR5. Pokud se tedy toto CPU povede, mohlo by být jedním z nejpozoruhodnějších počinů AMD.

I tato verze Zenu 5 tedy podle aktuální zprávy Hoanga Anh Phu má být vydána až v příštím roce. Pokud bude na CES 2025 Strix Halo představený, mohl by se pak procesor začít prodávat v noteboocích během prvního kvartálu, i když úplně zaručeno to také není (například Ryzeny 7040 měly loni zpoždění a přišly až v kvartálu druhém).

CS24

Bohužel zatím nejsou zprávy o tom, kdy vyjdou nové grafiky Radeon RX 8000. Zmíněný leaker Hoang Anh Phu píše, že o plánech grafické divize informace nemá. Také zatím nevíme, kdy vyjdou modely Ryzen 9000X3D, tedy herní procesory kombinující novou architekturu Zen 5 s 3D V-Cache. Spekulovalo se o tom, že by mohly také přijít již kolem září, ale potvrzeno to stále není. Nelze asi vyloučit, že se na ně také bude čekat třeba až do ledna.

Zdroje: VideoCardz, Hoang Anh Phu