Hlavní navigace

Dotykové rozhraní by šlo elegantně skloubit s desktopem, ukazuje návrh

16. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli vás obvykle nezahlcujeme tucty uživatelských návrhů, jak by měla vypadat Windows v další fázi, tentokrát učiníme výjimku. Joseph Machalani, kterému je 20 let a sám se aktivně vzdělává v oblasti návrhů uživatelského prostředí a zážitku, není spokojený s nekonzistentními místy v současném polodotykovém operačním systému. Nedávno jsme zjistili, že Microsoft hodlá oddělit dotykové rozhraní od desktopu a uvést na trh dvě edice Windows. Právě v souvislosti s touto informací návrhy přichází ve vhodnou dobu.

Tip: Desktop se možná oddělí od Metra. Vrátit by se mohla i nabídka Start

Ukazují totiž propojení plochého stylu Metra s desktopem. Windows 8.2, jak autor operační systém na grafických konceptech popisuje, by měla průvodce, který by vám nabídl, zda aktivovat klasické, nebo plně dotykové rozhraní. Po tom nemálo uživatelů volalo. Microsoft nám dal oboje, bez nároku na výběr. (Byť se fakticky v dotykovém prostředí nemusíte zdržet ani na pět minut, jak opakuji nejméně po sto patnácté.)

 

Nabídka Start v klasickém režimu by byla částečně dotyková. Připomíná Úvodní obrazovku, ale neroztahuje se přes celou obrazovku. Neméně zajímavě vypadá rozšíření Šému o proud novinek ze sociálních sítí, e‑mailů atp. A konečně, Machalani ukazuje také primárně dotykové aplikace, kterak běží v desktopu. Jak jim to sluší! Koncept naznačuje, že dotykové rozhraní by šlo skloubit s myší a klávesnicí.

MMF24

Uživatel může mít na výběr. Pokud budou aktuální plány Microsoftu platit i nadále, Machalaniho návrhy se stanou realitou. Aspoň principiálně, neboť nabídka Start se v nějaké podobě vrátí a dotykové aplikace skutečně poběží v režimu klasické pracovní plochy. Detaily momentálně nezná nejspíš ani sám Ballmer, ale tyto myšlenky Redmondští zrealizovat chtějí. Další obrázky a v plné kvalitě naleznete na webu jay-machalani.squarespace.com.

Zdroj: Jay Machalani via The Verge