Hlavní navigace

Downgrade z Windows 7 na Windows XP

7. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technicky budou moci majitelé multilicencí (většinou větší firmy) a nejspíše i uživatelé vlastnící některou z vyšších verzí Windows 7 (pravděpodobně Professional či Ultimate) provést downgrade nejen na Windows Vista, ale prakticky jakýkoli předchozí systém – Od Windows XP až po Windows 95.

Podobně je to kupříkladu se současnými Windows Vista Business a Ultimate, jež umožňují instalaci Windows XP Professional (a jak již bylo zmíněno, de facto i starších verzí tohoto OS). Využití se najde především u velkých firem, kde přechod na novější verze bývá mnohem složitější kvůli komplexní počítačové infrastruktuře, čítající až stovky různých počítačů.

Nesmíme však opomenout tzv. OEM partnery, mezi které patří například HP (Hewlett-Packard). Právě tato firma hodlá zákazníkům umožnit downgrade na Windows XP z Windows 7 na svých počítačích díky dohodě s Microsoftem. Dle oficiálního mluvčího mají stejná práva všichni hlavní OEM distributoři.

Původně rovněž zaznělo datum 30. dubna 2010, kdy možnost downgrade pro zákazníky i podniky měla pozbýt platnosti, avšak o jeho pravdivosti lze pochybovat. Jednak Microsoft o nějakých termínech zatím odmítá diskutovat a navíc by se tak působnost downgrade práv zúžila na pouhých pár měsíců.

Zdroj: ZDnet