Hlavní navigace

Drb: Apple řekl tchajwanskému ODM, aby si "vybral strany"

14. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slyšeli jste někdy o značce Pegatron? Jedná se o jednoho z největších výrobců notebooků na světě (podle informací, které jsme vám nedávno přinesli, je čtvrtý s odhadovaným podílem 15 % za rok 2011). Vyrábí mimo jiné MacBook Air pro Apple a Zenbooky pro Asus - a tady je kámen úrazu.

Společnosti Apple se totiž nelíbí, že jejich dodavatel vyrábí velmi podobná zařízení i pro někoho jiného. O tom, že jsou si MacBook Air a Zenbooky dost podobné není sporu - komentovali jsme to i v recenzích obou zařízení. Krok Applu by tak byl v podstatě částečně logický; tato společnost rozhodně není známá tím, že by dobře snášela konkurenci ani snahou o kompromis a dohodu. Pegatron tak podle informací z čínsky psaného webu Commercial Times obdržel "ultimátum" s tím, že si má vybrat strany - buď bude vyrábět pro Apple, nebo pro Asus.

Čtěte také:

Pegatron se podle stejného zdroje rozhodl vypovědět smlouvu s Asusem. Ten nyní musí najít jiného výrobce, schopného začít jeho Zenbooky co nejrychleji vyrábět. Musí přitom stihnout rozjet výrobu jinde do konce března - pak se dalších kusů od Pegatronu už nedočká. Asus prý oslovil další dva velké ODM výrobce, Compal a Winstron; jedničku na trhu (Quanta Computer) neoslovil, protože ta také vyrábí notebooky pro Apple.

 

CS24

Nutno ovšem podotknout, že se jedná o zprávu z nám neznámého a neověřeného (a navíc čínsky psaného) webu. Informace tedy prošly překladačem Googlu, kromě toho těžko soudit jejich pravdivost i v originále a je možné, že se vše nakonec ukáže jako kachna. Popsaný řetězec událostí ovšem na druhou stranu nezní úplně nepravděpodobně.

Zdroj: Commercial Times China (via Channel Register)