Hlavní navigace

Dropbox 1.0 RC: drobné novinky, drobná zklamání

14. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dropbox patří mezi nejpopulárnější programy pro ukládání dat do online úložiště a jejich synchronizaci mezi více počítači. Více než dva roky po uvedení první betaverze spatřil před několika dny světlo světa důležitý milník - Release Candidate Dropboxu 1.0. Kromě oprav několika nalezených chyb a zvýšení výkonu slibuje také menší zátěž procesoru počítače.

Přináší též nové zajímavé funkce. Tou první je Selective Sync (výběrová synchronizace), skrze kterou můžete nastavit složky, jež sice budou uloženy v online úložišti, ale nebudou synchronizovány mezi počítači. Možností využití je více, tou patrně nejtypičtější ale bude vzdálená záloha souboru či složky, u které nevyžadujete, aby byla uložena na všech propojených strojích. Tím ušetříte nejen místo na discích, ale také čas při neustálém stahování souborů, které ve druhém počítači stejně nepotřebujete.

Stále jen výchozí složka

Často kritizovanou vlastností Dropboxu je to, že nedovoluje synchronizaci jiné než výchozí složky. Všechny synchronizované soubory tak musejí být právě ve složce Dropboxu. To bohužel (i když to ještě před několika měsíci vypadalo jinak) nedovoluje ani nejnovější RC verze. Během instalace tak lze alespoň zvolit, kde má být synchronizovaná složka umístěna. Stačí, když v průvodci aktivujete pokročilé nastavení (tj. v nabídce Choose setup type vybrat Advanced) a v dalším kroku pak v dialogu Advanced setup – Dropbox location vyberete možnost I want to choose where put my Dropbox.

 

Průvodce pak nabídne již zmíněnou možnost synchronizace buď všeho, co se v dané složce nachází, nebo jen zvolených podřízených složek. Chcete-li používat výběrovou synchronizaci, vyberte v tomto kroku I want to Use Selective Sync to choose which folders sync to this computer.

Složku Dropboxu i výběrovou synchronizaci je možné nastavit i později – stačí kliknout pravým tlačítkem myší na ikonu Dropboxu vedle hodin, z kontextového menu zvolit Preferences a přejít na záložku Advanced. V kontextovém menu také přibyla nová položka Pause syncing pro pozastavení právě probíhající synchronizace.

Sdílení souborů

Další novinkou je možnost sdílet libovolný soubor, který máte uložený v Dropboxu. Zatímco ve starších verzích bylo možné sdílet jen obsah složky Public, v novém Dropboxu lze poskytnout jakýkoli soubor. Stačí otevřít Průzkumníka ve složce Dropbox, kliknout na požadovaný soubor pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vybrat Get Shareable Link.

Následně se otevře výchozí webový prohlížeč se stránkou, skrze kterou je možné poslat odkaz na Twitter či Facebook. Adresu (ve tvaru http://db.tt/...) můžete také zkopírovat a vložit do e-mailové zprávy nebo odeslat přes ICQ či jiného komunikačního klienta. Příjemce si pak přes tento odkaz snadno stáhne poskytnutý soubor do svého počítače.

MMF24

Instalační soubor Dropboxu 1.0 RC najdete zde (13,9 MB). Jak už z označení verze vyplývá, nejedná se o finální verzi, toto byste proto měli mít na paměti pro případ, že se v programu objeví nefunkčnost nebo jiný problém.

Zdroj: Digital Inspiration