Hlavní navigace

Dropbox uživatelům mění hesla. Jde jen o prevenci, nikdo jej prý nehacknul

30. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud používáte cloudové úložiště Dropbox, jistě vám v uplynulých dnech rovněž přišel e-mail s výzvou, abyste si změnili heslo. Nejde o podvod, Dropbox skutečně oslovuje uživatele, aby si přenastavili zabezpečení účtu. Teoreticky může být v ohrožení.

Dropbox vyzývá ke změně hesla
Dropbox vyzývá ke změně hesla

Problém se týká účtů založených do poloviny roku 2012, u kterých navíc za ty čtyři roky majitelé neměnili hesla. Provozovatelé Dropboxu mají podezření, že by se někdo mohl pokusit využít uniklých databází s přihlašovacími údaji k přístupu do úložiště. Zatím prý žádný podezřelý průnik nezaregistroval, ale hesla resetuje preventivně.

 

Samotný Dropbox hacknutý nikdy nebyl, byť se o tom již v minulosti párkrát spekulovalo. Bylo to právě v roce 2012, kdy došlo k několika neoprávněným přihlášením. Naposledy Dropbox popíral hacknutí v roce 2014. V obou případech a vlastně i dnes jde o to, že útočníci využili (mohli využít) přihlašovací údaje z jiných hacknutých služeb. Týká se to uživatelů, kteří mají stejný e-mail a heslo na více místech.

Onou napadenou službou byl pravděpodobně LinkedIn. Načasování tomu odpovídá. V roce 2012 došlo ke zveřejnění údajů o 6,5 milionu účtech. Letos na jaře útočníci zveřejnili dalších více než 100 milionů údajů z LinkedInu, šlo přitom o výsledek stejného hacku jako v roce 2012.

CS24

Dropbox kromě změny hesla doporučuje nastavit ještě dvoufaktorové přihlašování. Pak i při případném úniku hesel bude váš účet v bezpečí, neboť útočník bude k přihlášení potřebovat ještě SMS nebo kód vygenerovaný ve speciální aplikaci. A ten máte jen vy.

Zdroj: Dropbox