Hlavní navigace

Dropout: prohledávejte DropBox a flash disky

12. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vyhledávání vestavěné ve Windows dávno není pro legraci. Obvykle spolehlivě najde všechno, co po něm žádáme. Přesto existují situace, kdy se lépe hodí zaměstnat nástroj jako Dropout. DropBox se klasickým složkám vzdaluje, především se obsah tohoto speciálního adresáře synchronizuje se vzdáleným serverem. V základu dostanete kapacitu o velikosti 2 GB. Ta kupodivu dostačuje. Do synchronizovaného úložiště ukládáme soubory, na nichž nám záleží. Dá se říct, že odpadní materiál se ukládá kdekoliv jinde, zatímco onen nejcennější fragment ze všech našich dat vložíme do adresáře, který máme pojištěný.

Do DropBoxu se tedy dostanou ta nejzajímavější data, postradatelný materiál sem příliš nepatří. Právě proto musíme v tomto případě k vyhledávání přistupovat jinak. V neposlední řadě mysleme na uživatele systémů, u kterých integrované vyhledávání tak jako tak za moc nestojí. Dropout je ve své podstatě velice jednoduchý nástroj, protože prostě vyhledává tam, kde jej umístíte.

Prošacuje i podsložky

Přenosná aplikace ukazuje svou výhodu především s DropBoxem, přestože je fakticky použitelná v jakékoliv jiné složce. Takto se bude synchronizovat. Pokud pracujete s více počítači, DropBox vám pěkně donese až pod nos vždy ten stejný a spolehlivý vyhledávací nástroj. Index se obnovuje při každém spuštění aplikace, což nicméně netrvá nekonečně dlouho. Vždyť program dokonce rozumí pojmu inkrementální indexace. Během indexace naštěstí nemusíte čekat na dokončení operace, okamžité vyhledávání je povoleno.

Když Dropout někam nakopírujete, musíte jej přirozeně nejdřív spustit. Protože jde o přenosný nástroj, nepracuje se službami na pozadí (což se o vyhledávání ve Windows říct nedá). Pokud to považujete za přednost, vypněte hledání ala Microsoft úplně, ušetřete nějaké ty systémové prostředky a v občasných situacích použijte přenosný Dropout.

Indexace souběžně s vyhledáváním

Ve chvíli, kdy ho nastartujete, se zahájí indexace. V první fázi dochází k rozpoznání souborů, které Windows znají. K největším výhodám přenosného pomocníka ovšem patří schopnost najít také typy souborů, s nimiž si zabudované vyhledávání Windows nerozumí. Pak se divte, když vám Windows nabídnou sotva polovinu z potenciálních výsledků, zatímco Dropout vám ukáže plný počet z kusů k nalezení (nebo se mu aspoň přiblíží). A v případě textových dokumentů se rovnou pustí do prohledání textu uvnitř. Stále nevěříte, že je docela schopný?

Nahlížení do obsahu souborů kdysi standardem rozhodně nebylo, avšak v dnešní době jej lze považovat za běžný požadavek. Dropout zapadá spíše do průměru, ale texty a pédéefka prohledá poměrně spolehlivě, což asi většinou bude i stačit. Přeborníky na vnitřní inspekci nepřebije, což od něj ale nikdo nechce. Ve výchozím stavu má každopádně snahu proklepnout jak názvy, tak obsah souborů.

Pustí se rovněž do kontroly všech podsložek. Proto se vybízí především ke spolupráci s DropBoxem. Projde si adresáře umístěné v nižších úrovních, zatímco výše se neodváží. To neznamená, že byste jej nemohli umístit do kořenového adresáře pevného disku a nechat ho přelouskat obsah celého lokálního úložiště. Proč ne, vždyť po zadání textu a potvrzení by se měly výsledky zobrazit do jedné sekundy. Slib se autorovi daří naplnit.

Řazení dle shody

Položky můžete řadit, třeba podle skóre. Čím vyšší shodu soubor vykazuje, tím vyšší skóre mu náleží. Nejlépe může dosáhnout na 100 %. Základní vyhledávání doplňuje pokročilý režim, kdy lze mimo jiné specifikovat, které z podporovaných typů souborů byste rádi našli. Oddělují se zde klíčová slova, která mají být nalezena v obsahu a v názvu souboru. Když víte, že jde o starý (nebo naopak o nový) kousek, výsledky zpřesníte tak, že určíte minimální a maximální hranici stáří. Příliš staré (nebo příliš nové) soubory vám automaticky vypadnou a zbude vám zase o něco přehlednější seznam potenciálních hledaných.

Nalezené položky buď přímo spustíte, nebo otevřete složku, v níž si lebedí. To je v podstatě všechno, co Dropout nabízí. Pokud jste rýpalové, můžete se pustit do úprav některých nastavení formou dokumentu INI. Ne, že by to ale bylo zapotřebí. Prográmek funguje, jak má, a to hned od začátku. Pokud vám do oka nepadne, nějaké nastavení na tom nic nezmění. Určitě stojí za vyzkoušení, přinejmenším když vám nevyhovuje systémové vyhledávání. Ani to prostě není dokonalé. Dropout přinejmenším najde více typů souborů, což se počítá. Můžete jej umístit kamkoliv, například i na USB klíčenku nebo přenosný disk. Spolehlivý vyhledávač lokálních dat tak budete mít vždy s sebou.

CS24

Dropout 0.91.1: dropout.codeplex.com
Jazyk: angličtina
Podporované systémy: Windows (všechna)
Vyžaduje: .NET Framework 2.0