Hlavní navigace

Dvoujádrový Atom vyfocen

8. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současnosti nabízí Intel pouze jednojádrovou verzi svého úsporného procesoru – Atom 230. Kvůli velké poptávce Intel odložil vydání dual-core varianty, ještě letos se ale mají dostat na trh zařízení vybavené Atomem 330 a to znamená, že vydání nemůže být daleko. Redaktoři čínské odnože serveru Engadget vyfotili tuto očekávanou novinku na ultramobilním trhu.

To nás ale Intel převezl, že? Atom 330 totiž není nic jiného, než dva Atomy 230 v jednom balení. Zůstává pracovní frekvence 1,6 GHz, 533MHz FSB a 512 kB L2 cache na jádro. Se zvýšením výkonu ve vícevláknových aplikacích jde logicky ruku v ruce zvýšení spotřeby.

Tchajwanská VIA, jejíž procesor Nano soupeří s Atomem, také chystá dvoujádrovou verzi svého nejnovějšího procesoru. Současně ale hodlá přejít na novější 45nm výrobní proces, což znamená nutnost velkých změn v návrhu jádra. Sběrnice V4 je kompatibilní s intelovskou FSB a tak by mělo být možné slepit dva procesory k sobě. Není ale známo, jestli se VIA chce vydat touto cestou, nebo zda dvoujádrové Nano bude monolitický čip.

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku