Hlavní navigace

E-cigareta – moderní je e-kouřit

18. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Elektronická cigareta (zkráceně e-cigareta, tento termín budu v textu používat nadále) je technologický vynález ze začátku roku 2007, který byl vyvinut za účelem zdravějšího kouření a odvykání od nikotinové závislosti v zemi kuřáků, komunistické Číně (přibližně 300 miliónů závislých). Nyní, začátkem tohoto roku, jeho oblíbenost výrazně stoupá právě v České republice a lze nalézt relativně velké množství internetových obchodů, zabývajících se prodejem tohoto druhu zboží.

Zlomená cigareta

Klasické kouření již není v módě

V České republice trpí závislostí na tabákových výrobcích více než čtvrtina populace - toto číslo se za posledních deset let výrazněji nezměnilo. Zdražování cigaret a ostatních kuřáckých laskomin nevede k ničemu, finanční hledisko kuřáky nevyléčí. Protikuřáckého zákona v podobné míře, jako např. v Irsku, tj. úplného vytěsnění kuřáků z veřejných míst a restaurací se jen tak nedočkáme, v Česku by takovýto zákon pravděpodobně neprošel.

E-cigareta

Průměrný kuřák (dle studií) spotřebuje jednu krabičku denně, tedy 20 cigaret. Při průměrné ceně 70 Kč za kus jej kouření vyjde na více než 2 tisíce korun měsíčně, ročně utratí více než 24 tisíc. To už je slušná částka, za kterou se dá jednou ročně měnit pracovní notebook za nový, výkonnější model.

Na nemoci způsobené kouřením umírá ročně cca 5000 lidí (pouze Česká republika). Stojí kouření opravdu za to? Kuřáci umírají předčasně! Nechcete-li patřit ke stádu zapáchajících kuřáků, bažnících po kouři plném splodin, pokračujte v této recenzi dále. Kdo ví, třeba zachráníte nejen sebe, ale i přátele, kteří normálně vdechují vámi vydechovaný kouř.

Pestrá nabídka e-kuřiva

Na trhu nejsou pouze e-cigarety, jak by se z nadpisu článku mohlo zdát. Pro náročnější kuřáky je možnost zakoupení i e-cigár (vhodné pro ženy) či e-doutníků, pro starší kuřáky se jako ideální jeví e-dýmky. Celou nabídku poměrně přesně zachycuje obrázek bíže, chybí pouze zmiňovaná e-dýmka (ta je zobrazena níže):

Výběr e-zařízení

 

Zleva vidíte e-cigáro, e-doutník, první generaci e-cigarety a druhou generaci e-cigarety. Právě druhá generace e-cigaret již je takřka k nerozeznání od normálních krátkých (či dlouhých) cigaret, různí výrobci je vyrábějí v rozličných barevných variantách a provedeních a tak není problém sehnat i e-cigaretu, která se od normální cigarety liší jinak než barevně (délkou, tvarem náustku, dýmovitostí atd.).

E-dýmka

Z technologického hlediska jsou nejdále e-cigarety druhé generace, na které se výrobci soustředí a které zlepšují raketovým tempem. Nyní je načase vysvětlit si fungování takové e-cigarety, protože se jedná o opravdovou technologickou lahůdku.

Je libo čistý nikotin ve formě páry?

E-cigareta (a všechna ostatní e-zařízení) jsou postavena na principu vaporizace, tj. odpaření kapalného média do plynné podoby, která se následně vdechuje a která přináší kuřákovi tolik potřebný nikotin.

Schéma fungování e-cigarety

Popořadě: e-cigareta sestává z indikační LED diody, umístěné na konci Li-Ion baterie, jež napájí atomizér (= vaporizér, nepoužívá se). Právě atomizér zajišťuje celé odpaření kapalné směsi nikotinu a propylenglykolu - atomizér se zahřeje, odpaří tekutinu v úložné nikotinové patroně a přes náustek vpraví plyn do kuřákových úst. Celé dění je na oko naprosto shodné s klasickým kouřením - kuřák vytáhne e-cigaretu, přiloží ji k ústům, potáhne a vydechne kouř.

Pochopitelně nechybí odpor při tahání, který je u klasické cigarety. Při potáhnutí se červeně (pozn.: barva závisí na typu e-zařízení, výjimkou nejsou modře svítící e-cigarety) rozsvítí LEDka, která indikuje stav baterie (když začne blikat, je něco v nepořádku - např. slabá baterie). Jak vidno, celý princip je ďábelsky jednoduchý a hlavně funkční - pro nezaujatého diváka se kouř zjevuje "odnikud" a celé divadlo je doprovázeno efektním plynulým rozzářením/pohasnutím LED čidla.

Cena e-cigaret je dosti různá, v (internetových) obchodech se pohybuje od 1200 Kč až do blíže nespecifikovaných částek (různé výhodné balíčky apod. mohou přesáhnout sumu i tří tisíc). V podstatě všichni výrobci e-cigaret jsou z Číny, evropského výrobce jsem zatím neměl tu čest byť i jen spatřit.

Kouření může zabíjet, ne však inhalace

Pokud jste pochopili princip fungování e-zařízení na vydávání nikotinové páry, jistě vám muselo dojít, že takový "kouř" má svá specifika: neobsahuje oxid uhelnatý, amoniak ani karcinogeny, nemluvě o dehtu, který taktéž chybí. Jediné, co je vdechováno, jsou 100% nezávadné látky, e-cigareta tedy naprosto neškodí zdraví. Díky "zdravému" kouři také odpadá nebezpečí pasivního kouření.

Žena kouřící e-cig

Jak už jsem zmínil, použitým médiem, ve kterém se uchovává zkapalněný nikotin, je sloučenina propylenglykol (často užívaná zkratka PG, budu ji dále používat). Ten se běžně používá do potravin jako zvlhčovadlo a poměrně často jej tedy jíme. Někteří uživatelé mají z PG strach a nechtějí jej používat, proto byly vymyšleny tzv. e-liquidy (o nich dále v textu) bez PG na bázi rostlinných olejů.

Cigareta nedýmí, je třeba přidat náplň

I když e-cigareta vydrží na jedno nabití cartridge dýmit velice dlouho (jedna plná cartridge = 20 cigaret), jednou dojde k vyschnutí savé vatičky a bude třeba ji buď nahradit novou, plnou, či pouze dokápnout kapalnou nikotinovou směsí. Dokapávání pomocí tzv. e-liquidů je daleko ekonomičtější, cartridge není potřeba měnit po každém vyschnutí a v podstatě vám vydrží tak dlouho, dokud v ní vatička udržující vlhkost nezhnědne (pak je třeba provést výměnu za zbrusu novou cartridge).

E-liquidy

E-liquidů je vícero druhů, lišících se jak silou nikotinu (v miligramech), tak příchutí. Na trhu jsou rozličné příchutě od obligátní doutníkové třešně po mentol, jablko, tabák, marlboro, káva, jasmín atp. Příchutí je doopravdy nespočet a důležité je, že výpary z e-cigarety mají příjemnou vůni i chuť. Náplně je možno zakoupit s intenzitou nikotinu 0 mg (tedy beznikotinové) pro ty, kteří si přejí přestat s kouřením, obyčejně používaná intenzita je však 18 mg (alias High intenzita), která nahradí běžné cigarety. Extrém je pak množství 36 mg, které kouřím v současnosti já, označuje se jako Extra Extra High a pro dlouhodobé kouření nemohu doporučit (opravdu značné škrábání v krku, mí známí to nejsou schopni ani vdechnout a taková "intoxikace" nikotinem má i negativní důsledky jako nevolnost atd.).

E-cigaretka

Zajímá-li vás hledisko ceny, vězte, že jeden 10ml e-liquid stojí 150 Kč. Jeho výdrž je relativní, avšak při běžném kouření vám vydrží okolo tří týdnů (vlastní zkušenost, nevěřte reklamním blábolům o několikaměsíční výdrži). Pak je třeba koupit další. Na internetu lze nalézt brutálně předražené e-liquidy, na kterých si prodejci pěkně namastí kapsy, já mám výborné zkušenosti s e-shopem www.eliquid.cz, jenž prodává za bezkonkurenčně nejlepší ceny.

Zvyk je železná košile

Začátky s libovolným e-zařízením nejsou lehké. Příjdete o několik rituálů, jako jsou kupříkladu hrátky se zapalovačem, ranní cigareta atp. Najednou jste odkázáni na zařízení, které je schopno vydávat kouř několik hodin a vy si musíte zvyknout na skutečnost, že budete kouřit tak dlouho, dokud se nanabažíte. Tohle u klasických tabákových výrobků nenastává, dáte si jednu cigaretu a máte na pár hodin pokoj.

E-cigareta na listech

Mé začátky byly krušné: výpary z e-cigarety jsou úplně jiné, než u cigaret. Jako první vás zaskočí vzdušnost zařízení, máte pocit, že nic nevdechujete (pozn.: nutno ale podotknout, že tohle silně závisí na modelu, který používáte). Má první e-cigareta v tomhle ohledu nebyla ideální a nebyl jsem schopen si na ní zvyknout, s druhým modelem však slavím mohutné úspěchy.

Po nějakém čase a nespokojenosti jsem se rozhodl dát e-cigaretám ještě jednu šanci: svůj tehdejší model jsem výhodně prodal a rozhodl se zakoupit můj současný model, DSE 901b. Jedná se o černou, elegantní e-cigaretu spíše první generace, hardwarově je však shodná s generací druhou. Má svá specifika: tahá se s ní hůře, než s mým bývalým modelem DSE 101, čímž je kouření realističtější. Co je však podstatným faktorem silně mluvícím pro její zakoupení je právě dým, který produkuje. Jedná se o nejvíce dýmivější e-cigaretu, která je na trhu, její výkon mohutně překonává klasické cigarety a hlavně, cítíte, že něco vdechujete, což u prvního modelu zoufale chybělo (ona vzdušnost je tatam).

DSE 901b

Čtvrt roku bez amoniaku a dehtu

V současnosti se považuji za vyléčeného kuřáka. Cigarety jsem nedávno znovu okusil a mohu s klidným svědomím říct, že jsou totálně "out". Opravdový požitek je zakouřit si kvalitní e-cigaretu, s bohatou produkcí dýmu, skvělou chutí a vůní. Nezanedbatelné je i zdravotní hledisko, fyzická zdatnost se mi prudce navýšila a je ze mě sportovec jako za mlada. Zároveň jsem na sobě zpozoroval, že se mi rapidně snížila potřeba kouřit: kouřím výhradně večer při čtení článků na internetu, jinak vůbec.

Gamucci e-cigarette

Po klasických cigaretách nejenom nebažím (fyzicky ani psychicky), ale dokonce je nemám rád. Opravdu, kouření za zápach a žluté zuby doopravdy nestojí.

CS24

Jak dlouho jsem nekouřil

Na závěr tohoto krátkého preview, které vám možná osvětlilo problematiku e-smokingu jako takového, bych si dovolil doporučit vyzkoušení e-cigarety. Určitě to není pro každého, ale kdo doopravdy chce přestat, s tímto zařízením přestane. Začátky mohou být obtížné, výjimkou nejsou jedinci, kteří kombinují klasické kouření s elektronickým, dle mého názoru je však šance na zbavení závislosti daleko vyšší, než u stávajících pomůcek. A i kdybyste nesekli s kouřením úplně, můžete kouřit s vědomím, že sice jste závislí, ale zdravější, než kuřáci.