Hlavní navigace

E-mailový marketing: Dodržujte zákon a neposílejte spam

3. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zákonná rozesílka

V současnosti upravuje rozesílání hromadné korespondence zákon č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, novelizovaného zákonem č. 214/2006 Sb.

V zásadě je třeba dodržet tři základní pravidla:

1. Mít souhlas příjemce

Souhlas získáte několika způsoby.

Nejlepší je registrace přes webový formulář, tímto způsobem můžete vždy doložit, kdy se daný kontakt registroval a také často i z jaké IP adresy. 

Dalším běžným způsobem je kontakt získaný v rámci běžného obchodního styku. Tedy např. schůzka. Někdo vám zavolá, vy si vyžádáte e-mail nebo někdo přímo napíše e-mail apod. Zároveň je tímto souhlasem jakýkoli uzavřený obchod (nákup na e-shopu).

Nakonec můžete mít také registrace z prodejny, anket a soutěží, tedy většinou z registrační kartičky, kde je informace o použití údajů stvrzená podpisem.

Upozorňuji, že kontakty získané z internetu, z koupené databáze, kontakty exportované z různých komerčních databází firem apod. z drtivé většiny žádný takový souhlas neobsahují a jejich případné použití je porušením zákona.

Získat souhlas pro zasílání na takové databáze kontaktů je možné získat jeho vyžádáním. To se provádí zaslaným e-mailem s danými náležitostmi. Příjemce pak musí potvrdit, že si od vás přeje dále dostávat informace. Úspěšnost takových potvrzení je mizivá. Už z principu jde tento postup, kdy střílíte naslepo, proti pravidlům a dobrým mravům profesionálního e-mailového marketingu, o kterých jsem psal.

MMF24

2. Nabídnout jednoduchý způsob odhlášení

Nejlepší je použití odhlašovacího odkazu. Různé větičky: napište pro odhlášení do předmětu nebo těla emailu „Neposílat“ apod., jsou tak nejen úsměvné, ale jsou jistým výsměchem pro příjemce, protože jsou komplikované a vyžadují další aktivitu. Tím si odesílatel ještě více škodí.

3. Mít text obchodního sdělení

Třetí podmínkou zákonné rozesílky je umístění informace o obchodním sdělení. Věta, toto je obchodní sdělení, by vám neměla chybět v patičce každé zprávy.