Hlavní navigace

Eee za pár měsíců - výdrž několik dní za 3500 Kč

30. 10. 2009

Sdílet

 Autor: Redakce

Úplně jiná kategorie než dnešní minibooky, co se výdrže na baterii týče, minimální cena bez jakékoli daně či restrikce Microsoftu a Intelu, malé lehké zařízení bez ventilátorů. To je smartbook. Asus jeden plánuje na první kvartál příštího roku, tedy už poměrně záhy.

Na Computexu 2009 byla tato zařízení už k vidění, ovšem až teď se objevila zmínka o brzkém vydání. Asus pozdržoval uvedení kvůli nějakým nejistým faktorům, nebo možná kvůli tlaku ze strany Microsoftu a Intelu, kterým se toto vůbec nebude líbit, neboť minibooky s Atomem a Windows XP ztratí mnoho ze své popularity.

Představitel Asusu, Jerry Shen, se včera vyjádřil ve smyslu, že v Q1 2010 Asus začne prodávat minibook za $180. Ano, to je 3200 Kč (pravděpodobně bez DPH a bez marže obchodníků), a ano, české a americké ceny u Asusu nejsou tolik odlišné. Cena není to jediné, s čím hodlá Asus u svého smartbooku vyrukovat.

Smartbook je obecně název používaný pro minibooky s ARM procesorem, tedy tím samým, jako používají chytré mobilní telefony, smartphony. Konkrétně v tomto bezejmenném kousku HW od Asusu tiká Qualcomm Snapdragon na 1 GHz, později se objeví i stejné procesory na 1,3 či 1,5 GHz, i s posílenou grafikou. Už na 1 GHz nemá procesor problém s přehráváním 720p HD videa, takže to není žádné ořezávátko (aby byl, když je používán v těch nejrychlejších chytrých telefonech dneška). A to vše se směšně nízkou spotřebou.

Nízká spotřeba jde ruku v ruce s výdrží na baterie, můžeme se snadno dočkat několika dnů. Notebook na fotce také nemá žádné ventilátory, je chlazen pasivně.

Jako operační systém je použit populární Android od Googlu. Co nepotěší, je hardwarová nepodpora Windows a aplikací na ně. Ale za tu cenu to snad od zařízení nikdo nečeká.

WT100

Asus Eee a samozřejmě i konkurence se v příštím roce výrazně změní a Atom ztratí velkou část své popularity. Pokud budete chtít výkon, bude možná vhodný CULV notebook, pokud chcete mobilitu a nízkou cenu, bude nový Pineview Atom válcován právě ARM smartbooky.

Zdroj: engadget