Hlavní navigace

EeeBox s Ionem, dvoujádrem a Windows 7

27. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový nettop Asusu EeeBox EB1501 se od těch předchozích v mnoha ohledech odlišuje (příjemně). Změnilo se tělo přístroje, došlo k přeuspořádání konektorů a přibyla slot-in DVD RW mechanika. Dvoujádrovému Atomu 330 sekundují schopnosti čipsetu Nvidia Ion, předchozí modely vsadily na kompletní řešení Intelu, případně grafickou část ATI Radeon.

Jako operační systém je použita novinka Windows 7 Home Premium a mezi software přibyl Asus Total Media Center, což bude pravděpodobně známý TotalMedia Theater, který přehrává Blu-ray a bývá bundlován ke zvukovým kartám Asus Xonar HDAV1.3. Ten je zajímavý i doplňkem SimHD, který pomocí CUDA (ale i ATI Stream) převádí standardní rozlišení videa na HD pomocí lepších algoritmů než při obyčejném resize.

Systém může být osazen až 4 GB DDR2 800MHz paměti (dual channel), pro data je použit 250GB 2,5" disk, další rozšíření je možné díky čtečce karet nebo pomocí eSATA rozhraní na zadní straně. Kromě gigabitového ethernetu obsahuje EB1501 i Wi-Fi kartu 802.11 b/g/n. Další zařízení můžete připojit pomocí šestice USB konektorů. Zvuk bohužel opět chybí v podobě analogového 7.1, ale v digitální domácnosti asi spíš využijete S/PDIF nebo lépe v HDMI konektoru.

Skříň s rozměry 193 × 193 × 39 mm (hmotnost 1,2 kg) se bude prodávat v černém a bílém provedení. Volitelně bude možné dodat bezdrátový set myši a klávesnice nebo dálkové ovládání. EeeBox lze připojit na zadní stranu monitoru/televizoru VESA upevňovací sadou, v balení je i 65W zdroj.

CS24

Je škoda, že se zatím nemluví o integrované Blu-ray mechanice. Správnému HTPC by taková slušela a z našich dřívějších testů víme, že Ion i s jednojádrovým Atomem takovou funkci dokáže zastat. Cenu ani dostupnost zatím neznáme.

Zdroj: Asus

Autor článku