Hlavní navigace

eGreat EG-R200S: HD přehrávač, kterému nic nechybí

27. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce a firmware

Uvnitř hliníkového těla s černým eloxovaným povrchem se o vše stará čip Realtek RTD1186 na frekvenci 750 MHz. Přehrávač připojíte do sítě přes stomegabitovou síť, volitelně i přes Wi-Fi a k televizi přes HDMI. V případě externích reproduktorů využijete i kompozitní a komponentí AV konektory.

eGreat R200s eGreat R200seGreat R200seGreat R200seGreat R200s

Filmy lze kromě sítě přehrávat také z interního pevného disku. Externí disky se k eGreatu připojují přes USB 2.0, 3.0 nebo i holý SATA konektor. Možnosti jsou tedy více než dostatečné a eGreatu bych z hlediska hardware vyčetl jen dvě drobnosti: kvůli internímu slotu pro pevný disk obsahuje lehce hlučnější ventilátor, který má pevně dané otáčky a hluk produkuje i v případě, že žádný pevný disk osazený není. Osobně bych ale stejně doporučil přehrávat filmy jen ze sítě, případně z externího disku; lepší by bylo sundat kryt přístroje a ventilátor ručně odpojit.

Parametry
Cena 2 820 Kč včetně DPH
Zapůjčil Umax
eGreat EG-R200S
procesor Realtek 1186DD 750MHz
paměť 512 MB DDR3, 4 GB Flash
sítě LAN 100 MB/s, volitelně Wi-Fi USB adaptér
videokonektory HDMI 1.4 s podporou 3D, komponentní, kompozitní
audiokonektory Stereo analogový, S/PDIF optický a koaxiální
konektory pro disky 2× USB 3.0 (Host, Slave), 4× USB 2.0 (Host), SATA, SD
podporované videoformáty MKV H.264 (DTS-HD, Dolby Digital, ), MOV, MP4, AVI, ASF, WMV, DVD, Blu-ray, TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS, VOB, české titulky v UTF-8
podporované audioformáty a fotoformáty MP3, AAC, WAV, OGG, WMA; JPEG, BMP, PNG, GIF
příslušenství Dálkové ovládání, napájecí adaptér, HDMI 1.4 kabel, SATA kabel
rozměry 197 × 180 × 50 mm

Druhou výtku mám k externímu adaptéru, respektive k jeho existenci. Výrobci by měli přestat s miniaturizací zařízení, ke kterým poté dodají dvakrát větší napájecí adaptér (čti: další přísadu do změti kabelů). Ale to dělají všichni a adaptér eGreatu zase tak moc velký není. R200s je hodně dobrý přehrávač, můžu si proto dovolit kritizovat drobnosti. Ale teprve první spuštění filmu v kontejneru MKV v HD rozlišení odhalí, zda se vůbec vyplatí pořídit k televizi právě eGreat.

Bootujeme

R200S nabootuje během minuty do pěkného grafického prostředí. Pohyb v menu je krásně svižný, čemuž dopomáhá povedené dálkové ovládání. To je téměř ideální, gumová tlačítka mají perfektní zdvih a rozložení. Malým mínusem je jeho špatné šasi, respektive nedostatečné nožičky spodního výlisku. Ovládání nedrží na stole pevně, ale není to nic, s čím by se nedalo žít. Trochu horší je nutnost mířit přímo na přehrávač, DO je hodně směrové.

eGreat R200seGreat R200seGreat R200seGreat R200seGreat R200s

Grafické rozhraní se skládá z pásu velkých ikon. Na pozadí lze nastavit obrázek podle ročního období, současně zde uvidíte hodiny a počasí. První položka je správce souborů, další jsou určeny pro filmy, hudbu a fotky. Všechny nabídnou procházení místních disků i sítě. Při uložení přístupu na NAS se nepodařilo uložit do oblíbených nějaký vnitřní adresář (například se seriály), ale vždy jen absolutní cestu k síťovému disku.

To považuji za chybu, protože po každém spuštění přehrávače vás tato drobnost bude stát jeden až dva stisky na dálkovém ovladači navíc. Oblíbené položky, ať už hudební či filmové, bych navíc očekával pod pátou ikonou Favorites, ale tam nic není. Občas také eGreat zapomene vaše heslo k síťovému disku. Doufejme, že v přístím firmware dojde k napravení. Přehrávač R200s lze využívat i jako Samba server, ale spíše využijete vestavěného správce souborů, který podporuje kopírování, přesouvání i mazání v rámci interního disku i sítě.

eGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screeny

Český firmware

Když zmiňuji firmware, tak R200s obsahoval nejnovější modifikovaný firmware DMD verze 1.3.1.4. Jde v podstatě o originální software s přidanými aplikacemi pro internetové vysílání českých televizí. ČT iVysílání funguje velmi dobře, takže vlastně ani nepotřebujete (většinou) televizní tuner. Archiv televize Prima byl funkční zhruba z poloviny a Voyo momentálně nefungoval vůbec – ale kdo by se taky koukal na Novu, že? Takže to vůbec nevadí. Televize občas něco ve svém archivu změní, a poté se musí čekat na nový firmware pro obnovení funčnosti v přehrávači. Ale iVysílání je většinou spolehlivé a DMD má vestavěnou podporu aktualizací, díky čemu nemusíte čekat na nový firmware.

Mimo to zde najdete také archiv Markízy, brněnské televize, některých českých podcastů a řadu dalších. Zajímavou funkčností je také Youtube, jež zde najdete jak v původním firmware od eGreatu, tak jako přidanou aplikaci od DMD, která funguje mnohem lépe. Pořadů pro děti, sportovních záznamů a zajímavostí je zde přehršel; všechny streamované z různých zdrojů z internetu a víceméně funkční. Vše má na svědomí aplikace xLive CZ. Když to shrnu, tak to hlavní – iVysílání a Youtube – funguje velmi dobře.

Film, hudba, fotky a další funkce

To nejdůležitější je přehrávač videa. Důležité formáty MKV, MP4 i AVI fungují naprosto bez problémů. Obraz jde během přehrávání zoomovat, což samozřejmě funguje i u fotek. Spustit přehrávání rychlostí až 32násobnou při zachování obrazové informace se také může hodit pro rychlé prolétnutí filmu – dá se na to slušně koukat. Během přehrávání můžete také velmi snadno měnit stopu titulků (interních i v externím souboru) a audio stop. U titulků můžete zvolit velikost, odsazení, kódování a barvu – vše s maximálním komfortem. Už jen za perfektní přehrávání videí ve formátu MKV si eGreat zaslouží vaši pozornost.

Dokonce náročné video Samsung Oceanic s datovým tokem kolem 40 MB/s je naprosto plynulé. Limity přehrávače se ukáží teprve až když si tohle video za chodu přiblížíte (zoom), poté se již občas zadrhne.

eGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screeny

Ale ani přehrávání nakonec není dokonalé. Přehrávač ignoruje uživatelský font titulků obsažených v některých filmech, což zase tolik nevadí. Více mě otravovala vlastnost při výběru stop – v nastavení si totiž napevno zvolíte, která zvuková stopa a titulky se mají automaticky načíst při spuštění filmu; tedy například vždy anglická zvuková stopa s českými titulky. Ovšem toto bývá nastavené také přímo v MKV souboru a když máte svůj film nastaven tak, aby se spustila automaticky jiná zvuková stopa, eGreat to ignoruje.

eGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screeny

Některé filmy jsou totiž lepší v originále, ale u těch starších bývá lepší český dabing. Přepnutí až po spuštění filmu je sice velmi jednoduché, přesto mě štvalo, že si zde eGreat hraje na chytřejšího. Ocenil bych také možnost vypnutí náhledů – při procházení videosouborů v režimu náhled se vždy spustí ukázka a zrušit to jde pouze přepnutím náhledu na obyčejný seznam souborů. Z dalších funkcí je tu autodetekce kódování titulků, která se ale během testu nijak neprojevila.

Hudební přehrávač má bohužel problémy s playlisty M3U, které nejdou spustit, ovšem samotné písničky MP3 se ovládají velmi dobře. Pokud máte televizi propojenou s lepší reprosoustavou, nebál bych se eGreat používat i jako Hi-Fi věž. Prohlížeč fotografií a obrázků je také velmi povedený. I velké fotky jdou promítat svižně, s povedenými přechody a nastavitelnou hudbou hrající na pozadí; ta ale musí být uložená lokálně.

eGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screeny

Webový prohlížeč má přednastavené uložené stránky, například Google či Seznam, ale bohužel i jednu zásadní chybu. Zobrazí se sice pěkně celý na velké obrazovce, ale pokud chcete například něco vyhledat, respektive napsat do vyhledávacího políčka, nedá se tak učinit přímo v prohlížeči. Objeví se klávesnice úplně přes celou obrazovku.

To je otravné hlavně proto, že jsem k přehrávači dostal pro něj určenou Bluetooth klávesničku Mini Wireless Keyboard v ceně 800 Kč, kterou by mělo jít dobře psát. Přestože je na ní dotyková ploška pro simulaci myši a klávesnice měla velký potenciál, nakonec jsem ji kvůli těmto drobnostem neměl chuť používat. Webový prohlížeč tak funguje jen jako nouzovka. Klávesnice samotná není ale špatná, najdete ji zde za pár dní v samostatné recenzi.

eGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screeny

eGreat R200s - screeny eGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screenyeGreat R200s - screeny

Vestavěný Android 2.2 je úplně zbytečná funkce. Je uložen v samostatné 4GB flash paměti a obsahuje neoficiální market. Po startu zařízení ještě není aktivní, ale jakmile kliknete na robůtka na úvodní obrazovce, začne na pozadí bootovat a po chvíli zezelená. Poté se již můžete mezi oběma systémy přepínat. Ale v podstatě nenabídne vůbec nic zajímavého a dalo by se řícit, že je tu úplně k ničemu. Hlavně ve srovnání s výborným grafickým systémem eGreatu.

               eGreat R200s - screeny eGreat R200s - screeny

Zhodnocení

eGreat R200s je vynikající HD přehrávač s velmi dobrým přehráváním filmů i seriálů v MKV. Nabídne rychlé přepínání zvukových stop i titulků a prohlížeč fotografií i přehrávač hudby jsou na vysoké úrovni. Na displeji je dokonce vidět uběhnutý čas filmu, což nebývá standardem. Doplňkové funkce se streamovaným videem z internetu se také povedly.

CS24

Egreat se chlubí přehráváním 3D videa včetně 3D titulků, což jsem bohužel nemohl vyzkoušet, protože je potřeba také 3D televize. Ovšem 3D stejně není stále na takové úrovni, aby se na něj dalo koukat mimo občasnou návštěvu kina. Podporu Blu-ray disků jsem také neocenil – možnost připojit Blu-ray mechaniku přes SATA konektor zřejmě využije málokdo. Přes řadu funkcí není R200s nijak drahý a nabídne široké možnosti, čímž se stává téměř ideálním HD přehrávačem, který si zaslouží ocenění Gold. Takový přehrávač bychom chtěli mít doma.

gold

Plusy / mínusy
perfektní práce s MKV hlučnější ventilátor
povedené dálkové ovládání neumí playlisty M3U
iVysílání.cz zbytečný Android
prohlížeč fotek  
připraven pro 3D  
Hodnocení

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.