Hlavní navigace

Elektronický podpis zdarma a jednoduše. Bankovní identita spustila novou službu

Sdílet

 Autor: Cnews s využitím DALLE
Každý, kdo má BankID a využívá jej například pro přihlašování k eGovernmentu, jej nyní může použít i k podepisování elektronických dokumentů.

Stačí mít účet v bance a zřízenou službu bankovní identity. Služba poskytne zaručený elektronický podpis BankID Sign. Jak na to?

Na adrese podepis.bankid.cz nahrajete svůj dokument (ve formátu PDF) a vyberete umístění podpisu v dokumentu. Poté zvolíte ze seznamu svou banku a přihlásíte se standardním způsobem jako do internetového bankovnictví. Zatrhnete souhlas, že banka předá potřebné osobní údaje pro vytvoření podpisu. Následně podepsaný dokument stáhnete. Pro jistotu vám přijde i do e-mailové schránky.

Podepsaný dokument

Podepsaný dokument

Autor: Radomír Kejduš

Jeden dokument může získat i více podpisů, jen je pro to potřeba postupovat po jednom. Jednou podepsaný dokument nahrajete znovu a podepíše jej další uživatel BankID. Podle podmínek nelze služby použít k podpisu dokumentu, jehož hodnota plnění přesahuje dva miliony Kč.

Takto získáte Zaručený elektronický podpis, ale pokud potřebujete vyšší úroveň, tzv. Kvalifikovaný elektronický podpis, musíte využít jiné způsoby.

WT100

Elektronický podpis jako takový funguje v Česku už 24 let a služba BankID od roku 2021. BankID a novou službu pro elektronický podpis podporují aktuálně tyto banky: Air Bank, Creditas, ČS, ČSOB, Fio Banka, KB, Moneta, Raiffeisen Bank, UniCredit.

Zdroj

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.