Hlavní navigace

Eltrinex Mini Notebook - levná a vybavená VIA

7. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + kvalitní displej
 + velmi dobrá citlivost Wi-Fi karty
 + cena včetně externí mechaniky 
 - malá pevnost krytu displeje
 - jen dva USB porty

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor VIA C7-M (1,6 GHz)
Paměť/Rozšiřitelná do 1 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 320 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 10,2" / 1 024 x 600
Rozměry 251 x 185 x 34 mm
Hmotnost 1,2 kg
Cena 8 490 Kč

Úvod, vzhled

Mininotebooky postavené na procesorech Atom společnosti Intel v dnešní době zcela ovládaly trh. S konkurenčními procesory společnosti VIA se nesetkáváme příliš často, spíše vyjímečně.
Přestože VIA nemůže masovostí své produkce konkurovat násobně většímu Intelu, stále nabízí výrobcům svou platformu. Jak dopadne v testu procesor VIA C7 taktovaný na stejné frekvenci, jako konkurenční Atomy? Nejen na tuto otázku se pokusíme odpovědět v tomto testu. Vyplatí se minibook od Eltrinexu postavený na platformě VIA?

Klasická černá se stříbrnou

Třída minibooků je omezená jak cenou, tak i rozměry. Většina jejích příslušníků se pohybuje okolo devítipalcové úhlopříčky displeje, modely blížící se palcům jedenácti pak patří k těm největším a na trhu jich příliš mnoho nenajdeme.

Eltrinex Mini Notebook patří k větším z nich, svými rozměry jen o málo přesahuje úhlopříčku svého displeje. Plastová šasi notebooku je vyrobena z kombinace černého a stříbrného materiálu, přičemž horní víko displeje velmi úspěšně imituje potažení kůži. Čemu říkám úspěšně? Znamená to, že dokud na něj nesáhnete, budete této imitaci skutečně věřit - že se jedná o pouhý plastový výlisek poznáte až po prvním dotyku. V prostřední části horního víka na mě působilo trochu rušivě vystouplé logo Eltrinex.

Kombinace a vrstvení barevných segmentů poznáte velmi dobře z fotografií, tudíž zde jen ve zkratce: víko s displejem je stejně jako spodní část notebooku černé, stříbrná je pouze plocha okolo klávesnice a přibližně centrimetr bočních hran.

Přestože je Eltrinex Mini Notebook stoprocentní "plasťák", neliší se příliš od ostatních minibooků stejných nebo podobných rozměrů. Šasi je slušně pevná, průhyby větších rovných ploch nejsou neobvyklé, dílenské zpracování je na přijatelné úrovni. Výtku mám pouze k pevnosti víka displeje: jeho pevnost je velmi špatná, i malý tlak na víko působí na displej a vyvolává nepříjemné artefakty. Opravdu je to nepříjemné například v autobuse, kde často tlačí zadní část sedadla před vámi právě do víka displeje.

Klávesnice, porty

Klávesy na půli cesty

Samotný blok kláves je vyroben z černého plastu a pěkně tak kontrastuje s okolní stříbrnou plochou. Je to společně s černou plochou touchpadu pro snadnou orientaci v horších světelných podmínkách - bezpečně díky tomu víte, odkud a kam klávesnici máte. Příjemné čitelnosti přidávají také velké popisky jednotlivých kláves velmi podobné klávesám známých z notebooků společnosti Fujitsu Siemens Computers.

Rozměry jednotlivých kláves jsou někde na půli cesty mezi menšími notebooky devítipalcovými a stejně velkým MSI Windem - jsou větší než tlačítka například Amila Mini od FSC, ale menší než klávesy Windu. Je to škoda, protože místa po stranách klávesnice je na rozdávání a větší tlačítka by mnoho uživatelů určitě přivítalo. Nicméně psát se na nich dá lépe, než na miniboocích devítipalcových.

K provedení základních kláves nelze mít výraznějších připomínek, potěší především z bloku ostatních kláves vystupující blok numerických kláves. Některým uživatelům by mohl vadit menší Enter, který nemá tvar písmene L.

Touchpad je klasický, není multidotykový a jeho rozměry (50 x 35 milimetrů) odpovídají rozměrům displeje. Pod okolní povrch je zanořen o dva milimetry a okolní hrany jsou zkoseny směrem dovnitř. Dvojice tlačítek je oddělena od samotného touchpadu čtyřmilimetry plastu, jejich stisk je jistý a dobře znatelný. Tlačítka jsou vzájemně oddělena.

Spoléhejte spíše na standard

Nejčastěji používaným typem rozšiřující portu je dnes vysokorychlostí USB. V této oblasti spadá Eltrinex Mini Notebook spíše do podprůměru, na jeho těle najdete pouze dva porty tohoto typu. Je to škoda, protože běžným standardem u minibooků je alespoň trojice USB portů.

Naštěstí naprostou samozřejmostí je osazení síťové karty, která je zde zakončena standardním konektorem typu RJ45. Ten, společně se zmíněnými porty USB a analogovým výstupem pro externí monitor, najdete na prvém boku notebooku. Na levém boku i na zadní straně žádné konektory nenajdete.

Přenosný počítač bez integrované čtečky nejrozšířenějších typů paměťových karet by byl dnes jen obtížně prodejný a tak i Eltrinex Mini Notebook nabízí podporu pro karty MMC, SD, MS i MS-Pro. Čtečka funguje spolehlivě, vložená karta typu SD přesahuje profil notebooku o dvanáct milimetrů, nehodí se tedy pro permanentní zasunutí karty. Čtečka podporuje také rozšíření SDHC, bez problémů si poradila s paměťovou kartou Kingston velikosti 32 GB.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

S dobrými úhly

Displej notebooku Eltrinex Mini Notebook byl pro mě velkým překvapením. A to překvapením v dobrém smyslu toho slova, protože u levného notebooku této třídy a téměř neznámého výrobce jsem očekával displej spíše podprůměrný.

Opak je pravdou, displej je překvapivě kvalitní. LED podsvícení se stará o dostatečný jas, výborné jsou především pozorovací úhly. I při opravdu extrémních pohledech jak ve vertikálním, tak i horizontálním směru v podstatě nedochází k výraznějšímu barevnému posunu, natož k inverzi barev.

Zkrátka a dobře, displej Eltrinexu patří k tomu lepšímu, co můžete od minibooků dostat. Navíc je v matném provedení, což mohou někteří uživatelé spíše přivítat. Vzhledem k těmto informacím je opravdu škoda, že displej není lépe chráněn ze strany vnějšího krytu víka.

Dostatečně rychlý prostor

Testovaná verze byla osazena diskem společnosti Samsung o velikosti 250 GB, běžně prodávaná verze je však dodávána s diskem o kapacitě 320 GB. Tato hodnota je pro přenosných počítač více než dostatečná, nosit s sebou můžete skutečně pořádnou baterii filmů nebo seriálů.

Plotny disku rotují rychlostí 5 400 otáček za minutu a společně s osmi megabajty operační paměti nabízí více než slušnou přenosovou rychlost: průměrná rychlost čtení napříč celým diskem se pohybovala okolo hodnoty 55 MB/s, maximální sekvenční přenosová rychlost se pohybuje lehce nad hranicí 63 MB/s při čtení i zápisu.

Velkým překvapením je dodávaná externí USB vypalovačka. Právě přítomnost této mechaniky v prodejním balení bude obrovskou konkurenční výhodou, protože vlastně žádný konkurent na trhu minibooků přímo optickou mechaniku nedodává.

Výkon, provozní hluk a chlazení

C7 stále u slova

Notebook je postaven okolo procesoru VIA C7-M754 taktovaným na frekvenci 1,6 GHz - tedy stejné, na níž tepou srdce konkurenčních minibooků ze stáje Intelu. Použitý procesor je vybaven 128 KB vyrovnávací paměti typu L2, a 128 KB paměti L1 (z toho je 64 KB vyhrazeno pro data a stejná hodnota pro instrukce). Kódové jméno procesoru Esther napovídá na 90 nm výrobní technologii a k dispozici má čipset VIA CX700/VX700 revize 10.

Sběrnice procesoru běží na frekvenci 400 MHz a rychlost se v závislosti na zátěži dynamicky mění v rozmezí 400 Mhz (násobič 4) až 1,6 GHz (násobič 16).

Grafická karta S3 UniChrome Pro II IGP se sdílenou operační pamětí je problémem nejen pro moderní, ale i velkou část starších her. Nepodporuje totiž většinu moderních technologií, vinou této nepodpory nebylo možno spustit většinu používaných benchmarků. Úspěšně proběhl pouze stařičký 3DMark01 a i ten neprovedl úplně všechny testy, které nabízí.

Hrubý výpočetní výkon použitého procesoru za konkurencí ve většině testů velmi zaostává. Při zátěžovém testu SuperPI, který počítá Ludolfovo číslo s přesností na jeden milion desetinných míst, je VIA C7-M téměř čtyřikrát pomalejší ne stejně taktovaný Intel Atom.

Ovšem pokud odhlédneme od syntetických výkonnostních testů, napadne nás, zda je notebook s tímto procesore pomalý. Ne, není - pro běžnou kancelářskou nebo domácí práci zcela dostačuje, odezvy notebooku jsou svižné, uživatel subjektivně nemá pocit, že by na cokoli čekal. Zkrátka na práci a internet je použitá platforma plnohodnotným řešením.

Také pro sledování videa v běžné SD rozlišení je notebook dostatečně výkonný, přehrávání filmů v kódování DivX si můžete dopřát také na externím displeji s plným HD rozlišením.

S duší chladného vánku

Eltrinex je při běžné práci velmi chladný, bez zátěže se teplota pevného disku ustálí na hodnotě 34 stupňů celsia, teplota procesoru pak na teplotě 56 stupňů. V zátěži pak teploty stoupají na 42 stupňů celsia u pevného disku a 64 stupňů na procesoru. I v zátěži není problém držet notebook na holých nohou, prostor pro dlaně je i v tomto případě zcela chladný.

Chlazení je mimo zátěž velmi tiché, téměř neslyšné. Běžnými prostředky bohužel nebylo možné zjistit otáčky ventilátoru. Výrazněji foukat začne notebook až při plné zátěži trvající více než deset minut, ale i v tomto případě mohu směle Eltrinex prohlásit nejtišším minibookem na trhu. Otázkou ale zůstává, zda po několika měsících provozu nedojde k výraznějšímu nárůstu hluku vinou zanesení lopatek ventilátoru prachem.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Wi-Fi se chlubí dosahem

O připojení k bezdrátové Wi-Fi síti se stará integrovaná síťová karta přímo od společnosti VIA blíže nezjištěného čipsetu, která nabízí podporu pro standardy IEEE 802.11b/g/a. Propustnost bezdrátové sítě je standardní a plně odpovídá teoretickým přenosovým maximům, překvapivá je především reálný dosah sítě. V Místech, kde již konkurenční čipsety v jiných noteboocích mají problém s navázáním komunikace s přístupovým bodem přenáší Eltrinex Mini Notebook data jen mírně sníženou rychlostí.

Velmi zajímavě a zcela nezvykle je řešena podpora bezdrátové Bluetooth technologie. Ta podporuje verzi 2.0 a je dodávána ve formě miniaturního USB adaptéru. Bluetooth tak není integrován, ale díky jeho nepatrným rozměrům není problém jej mít neustále zapojen.

Nevýhodou je pouze skutečnost, že jeho instalací přijdete o jeden z pouhých dvou USB portů, které notebook nabízí. Naopak v případě nepotřeby jej můžete snadno odpojit, skrýt v brašně s notebookem a ušetřit tak trochu energie při chodu na akumulátory.

Vydrží i s malým akumulátorem

Eltrinex je osazen Lithium-Iontovým akumulátorem s kapacitou 2 200 mAh při napětí 10,8 volt. Především s přihlédnutím k této nevelké kapacitě je výdrž notebooku milým překvapením: při běžné práci se není problém pohybovat mezi dvěma až třemi hodinami výdrže. Zde se naplno projevuje hlavní výhoda použité platformy VIA C7 a grafické karty S3.

Dodávaný síťový zdroj dokáže plně dobít akumulátor za dvě hodiny při zapnutém notebooku a přibližně za hodinu a půl při notebooku vybitém. Při chodu se zahřívá zcela běžně, i po delší době provozu na něm bez problémů udržíte ruku. Rozměry adaptéru odpovídají běžným zvyklostem u notebooků této třídy: 43 x 104 x 26 milimetrů.

[pagebreak title=Linux, Dodávaný software, Zhodnocení]

S Linuxem se popere

Při použití Linuxu se připravte na nefunkční grafickou kartu ihned po instalaci většiny současných distribucí. Po prvním spuštění získáte přístup pouze do textového prostředí příkazového řádku, pro grafickou kartu S3 UniChrome musíte nejdříve z webových stránek VIA/S3 stáhout zdrojové kódy ovladačů a provést kompilaci manuálně.

Po úspěšném doinstalování ovladačů a konfiguraci grafického prostředí získáte přístup k plnohodnotnému linuxovému notebooku, protože všechen zbývající hardware včetně Wi-Fi sítě i externího USB Bluetooth modulu. Funguje správně vše, včetně hibernace, akcelerace multimediálních souborů i dynamické změny frekvence procesoru.

Se systémem v ceně

Eltrinex Mini Notebook je dodáván s operačním systémem Windows XP ve verzi Home, se kterým je notebook plně funkční včetně externího Bluetooth modulu. Žádný přídavný software součástí dodávky není.

Slušná nabídka

Platforma VIA C7 v provedení Eltrinex Mobile Notebook útočí především velmi slušně nastavenou prodejní cenou. Navíc pokud přihlédneme k dodávané externí DVD vypalovačce, jejíž cena by při samostatném nákupu výrazně přesáhla tisíc korun je nabízených osm a půl tisíce korun odpovídající výbavě a provedení notebooku.

Pokud tedy nepotřebujete výkon za každou cenu, dejte platformě VIA šanci: lépe vybavený notebook za podobnou cenu najdete v běžných nabídkách jen obtížně.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

MMF24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Eltrinex Mini Notebook

Cena 8 490 Kč
Zapůjčil Empei, Brno (www.empei.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor  VIA C7-M754 (1,6 GHz, 400 MHz FSB)
 Operační paměť (vestavěná)  1 GB (DDR2, 533 MHz)
 Operační paměť (rozšiřitelná do)  2 GB
 Pevný disk (velikost)  320 GB
 Pevný disk (rychlost)  5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení)  SATA
 Optická mechanika (typ)  duální DVD vypalovačka, externí USB provedení
 Optická mechanika (rychlost) nezjištěno
 Velikost displeje (palců)  10,2"
 Rozlišení displeje (bodů)  1 024 x 600
 Grafická karta  S3 UniChrome Pro II
 Grafická paměť  sdílená
 Wi-Fi  a/b/g
 Bluetooth  2.0, externí USB provedení
 Mobilní komunikace  není
 Operační systém  Windows XP Home
 Porty (s výjimkou USB)  1x D-Sub, 1x LAN, 1x audio in, 1x audio out
 Počet USB portů  2
 Slot pro karty  kombinovaná čtečka MMC/SD/MS/MS-Pro
 Rozměry  251 x 185 x 34 mm
 Hmotnost 1,2 kg (bez externí mechaniky)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 1 423
3DMark03 (body) 67
3DMark05 (body) nebylo možno spustit
3DMark06 (body) nebylo možno spustit
PCMark05 (body) nebylo možno spustit
HDTune (MB/s; ms) 55,6; 21
CrystalDiskMark (MB/s) 63,69 (čtení), 62,50 (zápis)
SuperPI (čas) 5:27,06
Cinebench R10 (body) 388
Sandra 2009 (procesor, body) 2 014
Sandra 2009 (multimédia, body) 7 197
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 0,79
Vista Index (body) -
Výdrž web* (čas) 2:45
Výdrž kancelář** (čas) 3:12
Výdrž multimédia*** (čas) 2:37

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní