Hlavní navigace

Takhle vypadají emotikony určené pro typické Čechy. Používali byste je?

3. 7. 2019

Sdílet

Emotikony vznikly ze smajlíků, se kterými poprvé přišel Scott Fehlman. Z původních znakových smajlíků je do podoby žlutých hlaviček převedl japonec Šigetaka Kurita a od té doby jejich počet narůstá. Už nevyjadřují pouze úsměv či zamračení, ale jde o sadu miniaturních obrázků všeho možného. Jejich smysl je však stále stejný – ukázat emoci prostřednictvím symbolu.

Designérka Soňa Juríková navrhla v rámci projektu Czemoji sadu emotikonů typických pro Česko, které v mezinárodních sadách zkrátka chyběly. Přestože jde o studentku na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, emotikony nejsou zaměřené na Slovensko, ale na české reálie.

KL24

Design a vizualitu emotikon sleduji již delší dobu a fascinují mě rozdíly v různých zařízeních a ilustrátorských přístupech - od stylizovaných Twitterových po extrémně detailní u Applu. Původním záměrem byl tedy redesign současných, ale postupně jsem si uvědomila, že bych přišla s pouze jiným přístupem a chyběla by přidaná hodnota projektu.

První Czemoji vycházeli hlavně z nejznámějších stereotypů (ponožky v sandálech, atd..), postupně jsem přidávala další a další tématické okruhy - nyní existuje přibližně 180 Czemoji, popisuje vznik emoji autorka. Mezi emotikonami tak najdete láhev plzeňského piva, řízek, Zemana ve člunu, koblihu, Jágra, Krtkův dort či Šumperák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.