Hlavní navigace

Enermax chystá zdroje s integrovaným wattmetrem. Displej na mřížce ukazuje spotřebu

14. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Inovace a zlepšení počítačových zdrojů je většinou věc skrytá a málo viditelná, jelikož jak se říká „to důležité máte uvnitř“ a lepší spolehlivost, efektivita a životnost se špatně „uchopuje“. Výrobci pak na sebe musí upozorňovat třeba RGB osvícením nebo vodním chlazením. Firma Enermax nyní také přišla se zdroji, nabízejícími „zvláštnost navíc“, ale v tomto případě je na rozdíl od LED docela praktická a zajímavá.

Enermax na veletrhu Computex 2017 předvedl nové zdroje řady MaxTytan, které budou patřit do horních pater jeho nabídky (což znamená, že budou docela drahé). Tyto modely nabízejí výkon 750, 800, 1050 a 1250 W a u oněch dvou nejvyšších verzí ještě jeden bonus, o který nám tu jde. 1050W a 1250W MaxTytan totiž budou mít integrované měření spotřeby počítače – tedy příkonu komponent, které jsou přes ATX zdroj napájené. Bude tedy fungogat jako jednoduchý wattmetr: na zadní části, která typicky vykukuje ze skříně (pokud nemáte zdroj instalován nestandardně) je displej, na kterém svítí aktuální spotřeba sestavy.

Zdroje Enermax MaxTytan (Zdroj: AnandTech) Zdroje Enermax MaxTytan (Zdroj: AnandTech)

Jak přesné tyto údaje budou (displej má čtyři číslice, takže bude udávat hodnoty zaokrouhlené na celé watty), to bez testů těžko říct. Pro orientaci by ale mohl tento zlepšovák být šikovný, zvlášť pokud vás spotřeba sestavy zajímá a třeba často měníte a testujete různé komponenty. Tato potřeba se dá pochopitelně řešit i samostatným wattmetrem (který nevyjde zas tak draho a dá se jím měřit i jiný spotřebič). Jenže k jeho připojení je třeba PC nejdřív vypnout, kdežto tady je možnost zkontrolovat hodnotu kdykoli.

KL24

Wattmetr na zdroji Enermax MaxTytan (Zdroj: Gamers Nexus) Wattmetr na zdroji Enermax MaxTytan (Zdroj: Gamers Nexus)

Zdroje MaxTytan kromě toho nabídnou obvyklé příplatkové vymoženosti dražších řad. Účinnost přes 94 % má splňovat kritéria 80+ Titanium, kabeláž je modulární, RGB také nechybí a jejich ventilátory podporují funkci Dust Free Rotation pro odstranění usazeného prachu. Funguje to tak, že se rotory roztočí na zpětný chod, aby nečistoty vyfoukly ven (nižší modely to dělají pomocí zvláštního tlačítka, vyšší automaticky po zapnutí). Při zátěži nižší než 55–60 % (u 1050/1250W modelu 60–70 %) se ventilátory úplně vypínají, takže zdroj běží pasivně. U dvou vyšších modelů (těch s měřákem) je také možno ventilátory ovládat manuálně z počítače.

Výroba zdrojů Enermax MaxTytan se má údajně rozjíždět zhruba v těchto dnech a na trhu by se snad měly objevit v následujících měsících, tedy snad do konce prázdnin či září. Ceny začínají na 200–210 dolarech (s DPH 5600–5900 Kč) pro dva nižší a hůře vybavené modely. Typy s integrovaným wattmetrem ale stojí 300 $ (8400 Kč) za 1050W verzi a 360 $ za 1250W model (10 100 Kč). Tato zajímavost tak bude prozatím jenom pro hodně luxusní sestavy.