Hlavní navigace

Ericsson ukázal adepta na 5G. Jeho mobilní síť zvládne rychlost téměř 6 Gb/s

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonci a Korejci už pracují na sítích nové generace a pomáhá jim v tom Ericsson. Standard 5G ještě není definován, ale švédská společnost ukázala jednu z možných technologií, které by měla rychlostně odskočit LTE Advanced. Ericsson demonstroval síť s rychlostí přes 5 Gb/s.

Firma očekává, že 5G bude aktuální až v roce 2020. Jako první se nejspíš objeví ve zmíněných východoasijských zemích, kde už první pokusy provádějí tamní operátoři NTT Docomo a SK Telecom. Přínosem 5G má být kromě vyšších rychlostí také nižší latence.

 

Podle Ericssonu budou pro 5G vhodné stávající sítě s frekvencemi v řádu stovek MHz až po 30 GHz. Aktuální demonstrace proběhla při frekvenci 15 GHz. Takové kmitočty ovšem mají problém s krátkým dosahem a překonáváním překážek.

Je to hezky vidět i na videu. Chlapík z IDC vložil ruku mezi antény a rychlost rázem klesla z 5,8 na 5 Gb/s. Taková síť by tedy vyžadovala opravdu hustou síť vysílačů, ideálně s několika buňkami na každém domě, který by musel být připojen rychlou optikou. Ericsson ale detaily zatím tají. Mluví pouze o novém návrhu multianténního systému MIMO a širším přenosovém pásmu.

Zdroj: Ericsson