Hlavní navigace

ESA hardware v akci

19. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server Tech report dostal do rukou demo sestavu s ESA kompatibilními komponenty. Jestli jste ještě na zkratku ESA (Enthusiast System Architecture) nikde nenarazili, vězte že se jedná o nový standard v monitoringu hardwaru. O této novince jsme informovali jako první v článku tady.

ESA jako taková je pouze komunikační protokol, hlídající jak jsou proměnné jako teploty, otáčky ventilátorů nebo voltáž přenášeny standardním USB konektorem. Aby jste mohli výhod ESA začít využívat, musíte mít také komponenty podporující standard ESA.

Demo sestava Nvidia byla osazena do ESA kompatibilní skříně Cooler Master Cosmos 1000. Zdroj byl použit Tagan BZ 1100W a procesor chladil CoolIt Freezone Elite. Základní deska EVGA 122-CK-NF68 s čipsetem nForce 680i SLI byla také ESA kompatibilní.

Už v listopadu se objevil první zdroj s podporou ESA od společnosti OCZ a nedávno jsme vás informovali i o nové ESA skříni od SilverStone.

Další zdroje s podorou nového standardu chystá Thermaltake, Cooler Master a Silverstone. Kromě hardwaru se v další části článku od Techreport mluví také o softwarové části ESA. Ta umožní nastavovat spoustu parametrů, více najdete v celém článku. Flexibilní nastavení umožní uživateli nastavit různé pravidla založené na vstupních proměnných. Celé nastavovení pak bude možné uložit do profilu, těch si budete moci vytvořit více pro různé situace.

Pro doplnění ovládacího panelu nForce vytvořila Nvidia zcela nové grafické ovládání. Otáčení půlkruhem s komponenty pravděpodobně není nejefektivnější cestou k monitorování systému ale vypadá velmi dobře a poskytuje řadu možností nastavení. Panel si pamatuje jaké hodnoty si přejete mít zobrazeny a nemusíte je tak hledat někde v nabídkách. Můžete je také sdružovat do skupin atd. Více obrázků najdete v originálním článku.

Zatím není jasné jestli bude ESA schválena pro USB-if, naštěstí nemusíme čekat na rozhodnutí komise, abychom se podívali na systém ESA v akci. Certifikované základní desky, zdroje, skříně a chladiče už jsou na trhu a další příjdou už tento měsíc. Nvidia navíc vydala nový balík systémových ovladačů nForce, který plně využívá výhod ESA komponent.

Redaktoři Techreport se ve výsledku vyjádřili tak, že i přesto, že se jedná o beta verzi systémových ovladačů, jedná se o překvapivě kompletní aplikace s užitečnými a unikátními vlastnostmi. Například definování pravidel nebo extrémně flexibilní monitorovací interface.

MMF24

Doufejme, že se ESA stane brzo standardem každé komponenty, která vyžaduje monitoring, určitě si to zaslouží.

Zdroj: Techreport

Autor článku