Hlavní navigace

Eurocom P5 Pro: Core i7-4790K @ 4,4 GHz v notebooku (recenze)

14. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

V rámci naší dlouhodobé spolupráce jsme si zapůjčili další atraktivní notebook od Eurocomu. Aby se někdo necítil zmatený – Eurocom je kanadský výrobce notebooků, jež mají původ v čínském Clevu. V ČR notebooky Eurocom prodává společnost Goldmax, ale poslední rok už například i Alza.

Eurocom P5 Pro SE
Eurocom P5 Pro SE

Jako v polovině případů jde i dnes o zajímavou specialitu. Eurocom P5 Pro SE je 17,3" notebook – jen mírně těžší, mírně tlustší... Jenže v téhle pracovní stanici je nasazen procesor ze stolního PC, a to rovnou odemčený Intel Core i7-4790K. Už víme, že notebook jde postavit i se serverovým dvanáctijádrem (Eurum Panther 5.0 SE, přesto máme před sebou dnes zajímavé posouzení.

Design a zpracování

Eurocom už nesází na „černé kvádry“ jako v minulosti, přesto je ale design dost strohý. Notebook je celý sytě černý. Povrch tvoří z většiny měkčený plast s poměrně příjemným dotykem. Přední strana je seříznutá v mírnou špičku uprostřed, navíc je zkosená zespodu.

Eurocom P5 Pro SE
Eurocom P5 Pro SE

Hmotnost činí 3,4 kg, tloušťka potom 36 mm. To není vůbec málo, jde ale ještě o poměrně přijatelné hodnoty, obzvláště když vezmeme v potaz desktopový procesor.

Šasi je docela pevné, displej se zezadu mírně prohýbá, ale opěrky drží poměrně spolehlivě. Vzhledem k hmotnosti nicméně nejde o notebook, který vezmete za roh a odnesete za něj v ruce. Hrany jsou sice hranaté, ale jemně zakulacené a neřežou tak.

Na danou vysokou cenu je zpracování vcelku adekvátní.

 

Specifikace

Eurocom P5 Pro můžete mít s různými čtyřjádry Haswell, a to jak Core i5 a i7, tak i s Xeony. Nevýhoda desktopového procesoru je zřejmá – mnohem vyšší nároky na chlazení i na rozměry, vyšší spotřeba a nižší výdrž. Vedle vysokého výkonu je tu ale další výhoda – přeci jen nižší cena a lepší poměr výkon/cena, než co nabídnou mobilní čtyřjádra.

Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE

Testovaná konfigurace byla vybavena profesionální grafickou kartou – je zde Quadro K3100M. Můžete si ale vybírat i například z GeForce GTX 980M nebo 970M a tím z pracovní stanice udělat spíše herní notebook.

Zajímavé je, že v rámci úspory místa pro procesor a chlazení přišel notebook o optickou mechaniku. To nám ovšem vůbec nevadí a považujeme to spíše za plus/chytré řešení.

Eurocom P5 Pro SE
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 dpi
procesor Intel Core i7-4790K na 4,0 GHz (4,4 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 95 W, odemčený násobič
grafický čip

Nvidia Quadro K3100M 4GB
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)

RAM 16 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 256GB SSD + 500GB pevný disk
optická mechanika
akumulátor 82 Wh
rozměry a hmotnost 386 × 262 × 35,7 mm, 3,4 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac (Intel), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s
USB 5× USB 3.0 (jeden kombinovaný s eSATA)
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, 2× DisplayPort
další webkamera, 4× 3,5mm jack, čtečka otisků prstů
Cena a záruka
zahájení prodeje červen 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax.cz
cena od 54 444 Kč, naše verze přibližně 96 tis. Kč

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně najdete síťový konektor RJ-45, tři porty USB 3.0 (poslední z nich nabíjecí), slot na SD karty a dále port eSATA kombinovaný s USB 3.0. Přední strana obsahuje jen podsvícený proužek uprostřed a dvě kontrolky dále vpravo.

Na pravém boku je další port USB 3.0 a pak čtyři 3,5mm konektory pro připojení zvuku – první z nich optický. Vzadu na pravém boku se nachází otvor pro zámek Kensington. Na zádech je zdířka pro napájecí adaptér, dva DisplayPorty a jeden port HDMI.

Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11ac  (Intel Dual Band Wireless-AC 7265) a Bluetooth 4.0.

Klávesnice

Klávesnice je starého dobrého typu, nikoli chiclet. Klávesy jsou hranaté, vertikálně prohnuté a z hladkého matného plastu. Psaní je měkké a tiché i při prudších úhozech. Podložka měkce pruží, to se ovšem na psaní příliš neprojeví. Zarážky jsou poměrně málo citelné, pokud je ale nepoužíváte, je klávesnice parádní.

Eurocom P5 Pro SE
Eurocom P5 Pro SE

Celá plocha je barevně podsvícená. Jako u řady herních notebooků už tradičně, můžete pro tři oblasti na klávesnici volit nezávisle na sobě sedm barev, včetně přechodů a efektů. Podsvícení má čtyři různé intenzity, potažmo jej lze vypnout.

Klávesový kříž WASD je podsvícením zvýrazněn, což přináší nenápadné zacílení na hráče. Široké odsazení klávesnice ze stran se sice trochu podepsalo na (ne)oddělení jednotlivých bloků, jinak se ale nešetřilo, a klávesy zde najdete všechny standardní v primární funkci.

Eurocom P5 Pro SE
Eurocom P5 Pro SE

Touchpad

U touchpadu se zůstalo opět u klasiky, nikoli u clickpadu, a to také chválíme. Velká plocha je přesná a obratná, prsty se na ni nelepí. Velmi potěší, že tlačítka nejsou tvrdá cvakací, jako jsme to v tomto designu viděli u Eurocomu nesčetněkrát, ale krásně měkká, hluboká a tichá. Mezi tlačítky najdete čtečku otisků prstů.

 

Displej

Obraz má 1920 × 1080 px, tedy Full HD, na 17,3" úhlopříčce. Je zde kvalitní matrice IPS, barvy mají drobné, okem nepozorovatelné odchylky (nepřesná je modrá a zelená špička spektra), ale celkově si nemohu stěžovat. Černá je výtečná a kontrast tak vysoký. Pozorovací úhly jsou téměř neomezené.

Podsvícení je regulováno od 14 po 312 cd/m2, což je v kombinaci s matným povrchem dostatek i pro používání na ostřejším světle. 

Eurocom P5 Pro SE

Rozsah jasu:  14–312 cd/m2 (120 nit v 30 %)

Kontrast: 1:562

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-4790K, desktopové čtyřjádro Haswell na 4,0–4,4 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading a jde tak o virtuální osmijádro. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics 4600. Máme tu  16 GB pamětí DDR3L na 1600 MHz ve dvoukanálovém zapojení.

Eurocom P5 Pro SE

Hlavní grafickou kartou je zde profesionální Nvidia Quadro K3100M. Ta staví na značně ořezaném jádře GK204, kterému zbývá „pouze“ 768 shaderů. Grafickou paměť tvoří 4 GB GDDR5 na 256bitové sběrnici.

Eurocom P5 Pro SE

Úložištěm je 256GB SSD, konkrétně Samsung 850 Pro ve 2,5" pozici, druhou 2,5" pozici pak zabírá 7200otáčkový 500GB pevný disk od Hitachi. Notebook má volné ještě dvě mSATA pozice.

Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE          

 Výkon

Výkon CPU je špičkový – Core i7-4790K překonává libovolný mobilní procesor. Připomínám, že procesor je odemčený a v BIOSu je možnost jej přetaktovat. Navíc je v BIOSu možnost zvolit preferenci Turba – s ohledem na výkon a na baterku. My jsme měli po dobu testování navolenu nejagresivnější hodnotu, která takt prakticky fixně drží na 4,4 GHz.

Samsung 850 Pro je bleskové SSD, skóre v AS SSD hovoří za vše. 16 GB RAM je dostatek a Quadro... je Quadro, takže jej ocení zejména 3D grafici. Připomínám, že vše je konfigurovatelné a je možnost osadit i třeba GeForce GTX 980M.

 

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

Cinebench R15 64-bit

Benchmark výkonu v Cinema 4D. Testy s použitím jednoho jádra uvádíme spíše jako zajímavost.

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Eurocom P5 Pro SEEurocom P5 Pro SE

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

       Eurocom P5 Pro SE   

 

 

Eurocom P5 Pro SE

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

 

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Výdrž na baterku nebude hlavní devizou tohoto notebooku, a i přes velmi nízký výsledek je vidět, že i desktopový procesor s poměrně vybičovaným taktem může šlapat na baterce přes 2 h bez problému.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 2:09 h

Zatímco v klidu notebook vydával jen poměrně příjemný, tichý hluboký „fukot“, v byť jen mírné zátěži se hluk zvýšil na poměrně značnou hodnotu. I tak mě to ale nijak nemile nepřekvapilo, znám výrazně hlasitější přístroje s pomalejším mobilním procesorem. Je vidět, že vyhození optické mechaniky udělalo místo nejen na čtyři diskové pozice, ale i na relativně použitelné chlazení.

Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE

Co ovšem chlazení zachránilo na hluku, se podepsalo na teplotách. V zátěži procesoru v Prime95 se takt hrdinně držel nad 4,0 GHz, ale teploty atakovaly vražedných 98–99 °C.

//Následné šetření ukázalo, že na chlazení notebooku byla nedostatečně nanesená teplovodivá pasta, jde tak spíše o problém testovaného kusu než modelu. Navíc připomínám, že procesor byl v BIOSu přenastaven na hodnotu preferující vždy maximální takt Turbo Boost, tj. 4,4 GHz.

Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE

Grafika na tom byla výrazně lépe – generovala sice podobný hluk, teploty se ovšem držely pod 80 °C.

Spotřeba (příkon):

  • v klidu: 39–40 W
  • při Torture testu v Prime 95: 160–165 W

Malý napájecí adaptér má výkon 45 W.

Zvuk

Notebook má reproduktory Onkyo v konfiguraci 2.1. Hlavní dva jsou umístěny na zvednuté liště pod displejem, malinký subwoofer potom míří pod přístrojem dolů. Zvuk je relativně hlasitý, poměrně čistý, ovšem o basech se dá mluvit opravdu pouze okrajově.

 

Software

Operačním systémem je tu Windows 8.1, jinak na našem testovacím vzorku nemáme moc co posuzovat.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Eurocom P5 Pro nabízí pracovní stanici, potažmo herní stroj – jak se vám zlíbí. Odebrání zbytečné optické mechaniky zajistilo dost místa pro čtyři pozice pro disky i pro chlazení velkého desktopového procesoru. Pokud tedy sháníte opravdu silný a vyváženě výkonný procesor v notebooku, nabídne vám Eurocom stále v rámci rozumnosti něco, co nikdo jiný ne.

Eurocom P5 Pro SE
Eurocom P5 Pro SE

Chlazení není nijak extrémně hlučné, teploty se ovšem při tvrdé zátěži a vysokém výkonnostním profilu pohybují blízko bodu varu. Teploty jsme neměli možnost směrodatně zjistit. To jde ovšem poněkud zkorigovat úpravou nastavení v BIOSu. Procesor je odemčený a v BIOSu máte poměrně volnou ruku, co s ním provést.

Jak jsem také zmínil v úvodu – desktopové procesory jsou oproti těm mobilnějším žravější, ale také rychlejší a levnější, pokud vám tedy jde o poměr výkon/cena, je Eurocom opět zajímavou nabídkou. Cena je sice v našem případě vysoká, za to ale může řada parametrů v čele s Quadrem K3100M – vy si můžete notebook poskládat i s GeForce.

Eurocom P5 Pro SE
Eurocom P5 Pro SE

Pozitiva i negativa znáte, co se doporučení týče, jsem ale trochu v koncích. Jako herní bych notebook spíše nenabízel, to se vyplatí raději plně mobilní alternativy. Co se pracovních stanic týče, už se dostáváme blíže – a zde ať si každý sám rozhodne, jestli potřebuje tyto parametry nebo ne.

Hodnocení dávám 85 %. Nemám přiliš výrazné výtky, ale nedá se říct, že by mě podobné řešení oslňovalo.

Plusy / mínusy
  špičkově výkonný desktopový procesor
  BIOS s podporou taktování
  stále nepříliš tlusté, těžké či hlučné provedení
  možnost osazení Quadro i GeForce
  v naší konfiguraci výborný Samsung 850 Pro
  extrémní teploty v zátěži (?)
  vysoká cena
Cena začíná na 54 444 Kč (vč. DPH)
Hodnocení: 85 %

 

Specifikace

Eurocom P5 Pro SE
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 dpi
procesor Intel Core i7-4790K na 4,0 GHz (4,4 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 95 W, odemčený násobič
grafický čip

Nvidia Quadro K3100M 4GB
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)

RAM 16 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 256GB SSD + 500GB pevný disk
optická mechanika
akumulátor 82 Wh
rozměry a hmotnost 386 × 262 × 35,7 mm, 3,4 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac (Intel), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s
USB 5× USB 3.0 (jeden kombinovaný s eSATA)
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, 2× DisplayPort
další webkamera, 4× 3,5mm jack, čtečka otisků prstů
Cena a záruka
zahájení prodeje červen 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax.cz
cena od 54 444 Kč, naše verze přibližně 96 tis. Kč

Galerie fotografií, screenshoty

Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE

CS24

 

Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE Eurocom P5 Pro SE