Hlavní navigace

EVGA přináší externí VRM pro grafické karty

30. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

EVGA má zajímavou novinku pro všechny extrémní ladiče grafických karet. Je jí externí modul EPower Board (kódově 100-UT-0400-BR) pro napájení jádra a pamětí, který nahradí VRM přímo na plošném spoji karty. Stačí ty integrované odpojit (např. odpájením tlumivek) a s pomocí dostatečně silných vodičů (EVGA doporučuje 12 či 10 AWG) modul připájet. Někteří jedinci toto už dříve prováděli, obvykle však pouze vzali modul z výkonnější karty a dali jej na některou starší (např. z Radeonu HD 3870 na GeForce 7600). Nyní mají možnost napájet i ty nejžravější karty maximálním množstvím energie.

Výstupní napětí pro jádro se pohybuje od 0,8 do 2 V, výchozí hodnota je 1,2 V; u pamětí je to 1–5 V a 1,5 V výchozích. Změny lze provádět např. s pomocí EVBot vybaveným firmware X58. Hodnota výstupního proudu dosahuje celých až 80 A pro paměti a 400 A pro jádro. Jako vstup slouží jeden 6pin PCIe konektor pro VDIMM a dva (či tři) pro Vcore.

EVGA EPower Board

Klikněte pro zvětšení

Modul se třemi fázemi pro napájení pamětí a deseti pro jádro tak vyžaduje ATX zdroje s výstupem až 600 W na +12V větvi(ích). S ohledem na tyto ohromné výkony je pak samozřejmě nutné EPower Board dostatečně chladit, v tomto případě se na desce nachází 3pin konektor pro standardní ventilátor. Výrobce doporučuje 80- či 120mm. Doporučená cena celé desky je bez centu 100 amerických dolarů.

EVGA EPower Board

 
Klikněte pro zvětšení

Zdroj: techPowerUp