Hlavní navigace

Evropská komise chce vyšetřovat Huawei a ZTE kvůli dotacím od čínské vlády

17. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná se na čínské výrobce mobilních telefonů a dalšího komunikačního vybavení Huawei a ZTE díváte trochu skrz prsty. Pravdou ale je, že mnohdy za příznivé ceny nabízejí rozumnou porci užitné hodnoty. Evropské komisi se ale jejich ceny zdají až příliš příznivé a hodlá vyšetřovat, zdali se nedopouští dumpingu. Komisi vadí, že výrobci pobírají dotace od čínské vlády a tím získávají nad evropskými výrobci neférovou výhodu. Jinými slovy, rozdavač dotací křičí „chyťte rozdavače dotací“. Kromě toho existují obavy, že čínská vláda používá výrobky Huawei pro průmyslovou i vojenskou špionáž. Kvůli stejnému podezření byli Huawei a ZTE již loni vyšetřováni ve Spojených státech, obvinění se ale nepotvrdilo.

Eurokomisař pro obchod Karl De Gucht

Vyšetřování Evropskou komisí tradičně začíná stížnost některé z firem, které se cítí praktikami svého konkurenta znevýhodněni. Jenže evropští výrobci – Reuters zmiňují Alcatel-Lucent, Ericsson a Nokia Siemens Networks – proti svým čínským soupeřům neřeknou křivého slova. Údajně se totiž bojí, že by se tím připravili o lukrativní zakázky v Čínské lidové republice. Komise ale může spustit vyšetřování i z vlastní iniciativy, pokud se tak rozhodne.

 

CS24

Celá Evropská unie je v postoji vůči čínským výrobcům nejednotná. Velká Británie a Nizozemsko firmu Huawei, druhého největšího výrobce telekomunikační techniky po Ericssonu, vítají, neboť vytváří mnoho pracovních míst. Naopak v Německu má firma od minulého roku zakázáno dodávat komunikační vybavení pro národní akademickou výzkumnou síť.

Zdroj: Reuters