Hlavní navigace

Evropská občanka a pas v mobilu? Ano, ale počkáme si

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Schválení dvou novel Evropskou komisí o digitalizaci cestovních dokladů je dobrým začátkem, k finálnímu výsledku stále vede dlouhá cesta.

Evropská komise přijala dva návrhy na digitalizaci cestovních pasů a průkazů totožnosti pro cestující do a ze schengenského prostoru. Cílem novel je zjednodušit cestování a zrychlit hraniční kontroly, které se při překračování hranic EU provádějí fyzicky. Jen v roce 2023 bylo zaznamenáno 600 milionů překročení hranic, což jen zdůrazňuje potřebu efektivnějšího řešení.

Navržený systém digitálních cestovních oprávnění (digital travel credentials, zkráceně DTC) a digitální cestovní aplikace EU umožní cestujícím ukládat digitální verze svých pasů a průkazů totožnosti do svých smartphonů. Tyto cestovní dokumenty budou obsahovat údaje jako zobrazení obličeje, ale nikoliv otisky prstů a jejich použití bude zcela dobrovolné.

„Dnešní návrh na digitalizaci cestovních pasů a průkazů totožnosti připravuje půdu pro plynulejší a bezpečnější cestování. Umožňuje cestujícím hladší a rychlejší pohyb po celé EU. Víme, že to mnoho Evropanů vnímá jako výhodu naší Unie,“ komentuje návrhy zákona Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost

Vodafone uzavřel miliardovou dohodu s Googlem. Evropanům a Afričanům přinese chytřejší AI služby a produkty Přečtěte si také:

Vodafone uzavřel miliardovou dohodu s Googlem. Evropanům a Afričanům přinese chytřejší AI služby a produkty

Vše zní dobře, až na datum zavedení

Nasazení evropských digitálních průkazů totožnosti přinese rychlejší a pohodlnější překračování hranic nejen pro občany Evropské unie, jelikož s hraničními přechody už nebude zapotřebí tak složité administrativy. Občané si budou moci naplánovat kontrolu na hranicích dopředu a ušetří tak čas sobě i pracovníkům na hraničních přechodech. Digitální průkazy zároveň zefektivní kontroly a přispějí k větší bezpečnosti v Schengenském prostoru.

WT100

O vývoj aplikace sloužící jako evropské digitální oprávnění se postará agentura eu-LISA. Zklamáním je však datum 2030, ve který má být aplikace a celý systém digitálních dokladů k dispozici. Do té doby musí nejdříve Evropská komise předat návrhy Radě Evropské Unie a Evropskému parlamentu, které ji musí schválit a podle příslušných postupů vytvořit.

zdroj: Evropská komise