Hlavní navigace

Express Gate - rychloprostředí pod drobnohledem

9. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co je Express Gate, Instalace a použití

Když se objevily první informace o prostředí Expres Gate, vyvolaly velká očekávání. Někteří tento krok nazývali návratem k prvním počítačům, které také měly operační prostředí (záměrně nehovořím o operačním systému) uložené ve vnitřní paměti a dokázaly je spouštět bez potřeby jakéhokoli paměťového média. Takový měl být i ExpressGate: první informace totiž hovořily o tom, že bude toto prostředí přímo součásti základní desky. Bohužel je tomu trochu jinak.

Express Gate totiž sídlí na pevném disku vašeho počítače nebo notebooku, a to ještě ne na disku jen tak ledajakém. Musí být připojen prostřednictvím SATA rozhraní (což je naštěstí mezi notebooky podmínka nepodstatná, musíme však mít na paměti, že prostředí ExpressGate je dostupné také na základních deskách Asusu určených do stolních počítačů) a naformátován souborovým systémem FAT32 nebo NTFS. Naštěstí nemusí být naformátován celý, ale pouze jeho oddíl - to pro případ, že chcete použít jiného operačního systému než Windows.

Právě systém Windows je pro Express Gate velmi důležitý - instaluje se totiž z jeho prostředí. Ano, linuxový systém ExpressGate získáte na instalačním médiu ve formě klasického Windows instalátoru, který provede instalaci do příslušných skrytých adresářů na pevném disku, odkud je BIOS notebooku v případě, že zvolíte start do ExpressGate, spustí.

Pro pořádek jen dodám, že existuje také možnost instalace rozhraní Express Gate také na USB flashdisk, v prostředí notebooků je však tato možnost hodně nepraktická.

Kde se vzal, tu se vzal

Srdcem prostředí Express Gate je ořezaná linuxová distribuce Splashtop společnosti DeviceVM. Je postavena na běžných open-source komponentách s drobnými úpravami, většinou však k horšímu (k tomu se však ještě dostaneme). Systém používá XFree86 ve verzi 4.7.0, BusyBox 1.5.0, Blackbox 0.70.1, GTK+ 2.8.17, Fuse 2.6.5, Firefox 2.0.0.3, NTFS-3G 1.516, Pidgin 2.1.0, Python 2.4 a kernel ve verzi 2.6.20.11. Součástí jsou však také closed-source aplikace Skype, PhotoManager a MusicPlayer.

Jak vlastně Express Gate funguje? Pokud jej máte nainstalován a povolen jeho spouštění v BIOSu notebooku, spustí se automaticky po zapnutí počítače úvodní obrazovka, která nabízí možnost přímého spuštění některé z ExpressGate aplikací. Pokud žádnou volbu neprovedete, pokračuje počítač po pěti sekundách ve startu hlavního operačního systému z pevného disku. Toto je obecný popis, který se však může na konkrétním počítači trochu lišit - například Asus M50VM, na kterém jsem Express Gate zkoušel, má dvě zapínací tlačítka: jedno pro spuštění hlavního operačního systému bez mezinabídky, druhé pro spuštění Express Gate.

Pokud zvolíte spuštění Expres Gate, získáte plně funkční operační prostředí během pěti až deseti sekund v závislosti na vašem konkrétním hardwaru. Tedy prozatím spíše "plně" funkční, protože pro plnou použitelnost musíte provést několik konfiguračních úkonů.

Možnosti konfigurace, vestavěné aplikace

Prostředí Express Gate je grafické, nikde zde nenarazíte na příkazový řádek. Již zde však musím mít první výtku: vinou použitého univerzálního grafického ovladače je maximální dosažitelné rozlišení pouze 1 280 × 800 obrazových bodů. Máte-li tedy stroj s vyšším rozlišením (náš Asus M50VM byl osazen displejem s rozlišením 1 680 × 1 050 bodů), bude grafika rozmazaná a písmo nevkusně chlupatá. Přestože na jednu stranu chápu snahu o univerzálnost tohoto řešení, jistě by nebyl problém pro těch několik málo konfigurací notebooků Asusu vybavených Express Gatem připravit nativní grafické ovladače. Současný ovladač totiž ani nerespektuje poměr stran displeje: bez ohledu na výsledek používá poměr stran 16:10 na jakémkoli displeji.

Možnosti konfigurace jsou přiměřené, konfigurační panel nabízí nastavení osmi základních parametrů: Data a času, Vstupního jazyka, Jazyka prostředí a rozlišení klávesnice, Spouštěcího panelu, Sítě, Vlastností prostředí, Zobrazení a Zvuku.

Nastavení data a času velmi připomíná stejnojmenný dialog z operačních systémů rodiny Windows. Nenabízí bohužel praktickou možnost automatického zjištění aktuálních informací prostřednictvím síťového NTP serveru.

Nastavení vstupního jazyka slouží pro jednodušší zadávání exotických znaků (japonštiny, čínštiny a podobných) a ačkoli je v konfiguračním nastavení možnost použití českého rozložení kláves, pro psaní zadávání znaků ji použít nejde. Bohužel.

Nastavení Jazyka a klávesnice by pro nás mělo být nejdůležitější. Ale není - i v nejaktuálnější verzi Express Gate není k dispozici ani čeština (což bychom ještě dokázali omluvit), ale mezi rozloženími klávesnice český layout zkrátka chybí. To degraduje celé prostředí do pozice občasného webového prohlížedla: a i zde budete anglickou klávesnici proklínat při každém zadávání české webové adresy. Zapomenout tak můžete na pohodlné vyřízení elektronické pošty nebo pokec s přáteli přes IM - všude budete bez diakrititky a navíc s prohozenými znaky Y a Z.

Možnosti nastavení spouštěcího panelu jsou chudé: pokud jste čekali možnost upravit rozložení položek na panelu nebo jejich ikon, máte smůlu. Nastavíte pouze jeho orientaci (nahoře, dole, vpravo, vlevo), automatické skrývání, zobrazování nápovědy nebo automatické skrývání.

Zcela naopak je tomu u síťových nastavení. Ty jsou velmi bohaté a podporují jak síťové, tak i bezdrátové rozhraní. Drátová síť je rozpoznána automaticky, bezdrátovou musíte nastavit ručně (více obrazovek z konfigurace Wi-Fi sítě najdete v poslední kapitole článku). Podpora Wi-Fi je na vysoké úrovni, problém jsem neměli s přístupovými body zabezpečenými jak WEP šifrováním, tak i WPA. Potěší také podpora pro DSL nebo kabelové připojení.

Nic však není dokonalé. Nastavení Wi-Fi sítě se neuloží a nepřežije tak do příštího spuštění rozhraní Express Gate. Po každém zapnutí tak musíte nejdříve ručně projít konfigurací Wi-Fi sítě a teprve poté můžete na internet. Výsledkem je skutečnost, že přestože Express Gate nastartuje za deset vteřin, další minutu strávíte konfigurací Wi-Fi připojení. Reálně je doba potřebná pro otevření první webové stránky od zapnutí notebooku delší než jedna minuta. Proč?

Automatické aktualizace nabídnou v případě dostupnosti nového vydání jeho stažení. Získáte archív ve formátu .zip, který musíte uložit na výměnný USB disk (na pevný disk počítače nemá Express Gate přístup). Samotný update pak musíte provést opět instalátorem z prostředí Windows, přímo Express Gate povýšit na vyšší verzi nelze.

Zde názorně vidíte možnosti nastavení rozlišení obrazovky: jedním slovem žádné. Nevylučuji, že na některých konfiguracích s poslušnější grafickou kartou může být tato volba použitelná, na Asusu M50VM bohužel není.

Internet, komunikace a multimédia

Webový prohlížeče Splashtop Browser není ničím jiným, než převlečeným Firefoxem dvojkové řady. A také notně očesaným: nenajdete v něm žádné možnosti nastavení s výjimkou konfigurace proxy serverů. Především tak zamrzí nemožnost úpravy zabezpečení, není možné smazat hesla, cookies nebo navštívené položky bez toho, aniž byste provedli obnovení výchozího nastavení celého prostředí Express Gate.

Prohlížeč vykresluje správně všechny fonty s českou diakritikou, díky podpoře aktuálního Flash Player pluginu zvládne přehrávat také webová videa i animace včetně zvukového doprovodu. Jiné pluginy není možné do prohlížeče doinstalovat.

V podstatě jedinou novinkou aktuálního sestavení Express Gate je zařazení komunikátoru Skype v aktuální verzi, díky čemu můžete pořádat také videohovoru (předchozí verze Express Gate nabízela pouze stařičkou verzi 1, která video nepodporovala). Skype funguje podle očekávání včetně videohovorů, vinou omezení spouštěcího panelu však nezobrazuje stavovou ikonu i obtížně informuje o změně stavu.

Hudební přehrávač Music Player je - společně s fotoaplikací Photo Manager - je celý vytvořen jako aplikace ve Flashi. Proč je tomu tak těžko soudit, nevýhody tohoto řešení však potkáváte na každém kroku: nekonzistejntní ovládání, nefunkční kontextové nabídky v místech, kde by byly logické, problémy s překreslováním. Přehrávat je možné hudbu jak z vnitřního pevného disku počítače (z oddílu FAT32 nebo NTFS), tak z externích médií. Přehrávač nabízí také kompaktní režim, který však mnoho krásy nepobral (můžete si jej prohlédnout v následující kapitole).

Vše z předchozího odstavce platí také o fotopalikaci Photo Manager. Ta nabízí možnost práce s fotografiemi, jejich otáčení, přehrávání nebo i přímou publikaci na fotoslužbě Flickr (jste-li jejím uživatelem). Fotografie lze řadit také do uživatelských alb. Všechny možnosti práce s fotografiemi si můžete prohlédnout na screenshotech v následující kapitole.

Komunikační aplikace Chat není ničím jiným, než převlečeným komunikátorem Pidgin. Chat je však oproti plnohodnotnému Pidginu omezen v množství podporovaných IM účtů: můžete komunikovat pouze v sítích MSN, AIM, Jabber a Google Talk. Jiné sítě - především často používané ICQ - Chat nepodporuje, prý kvůli problémovým licenčním podmínkám.

Drobky závěrem

Je obtížné zhodnotit Express Gate tak, abych mu zbytečně neublížil, ale nemohu jinak: z pohledu českého uživetele jde o velké zklamání. Celé prostředí je nekonzistentní, nativní aplikace se střídají s lokálně spouštěným flashem, důležité konfigurační nastavení se neukládají (nejcitelnější je nutnost opakované konfigurace Wi-Fi sítí), nelze zvolit české rozložení klávesnice (přestože použité XFree86 pochopitelně český layout umí bez nutnosti doinstalace jakéhokoli softwaru). A to odhlížím od nutnosti mít nainstalovýny Windows jak pro instalaci, tak pro pozdější updaty celého prostředí

Na Express Gate jsem se těšil na notebooku právě z důvodu jeho operativnosti: možnost rychlého spuštění webového prohlížeče nebo internetového telefonu během pár sekund může být na cestách skutečně užitečné. Opravdu jsem se jej snažil několik dní používat a nakonec skončil u zcela jiného řešení: malé linuxové distribuce Damn Small Linux nainstalované na SD kartě neustále vložené v SD slotu notebooku. Karta slouží jako dobrá ucpávka portu, Damn Small Linuxu také startuje za deset sekund, aplikace jsem si mohl zvolit podle svých potřeb a bez nesmyslných omezeních. A konfiguraci Wi-Fi sítě si pamatuje i po startu.

Poznámka: omluvte prosím horší kvalitu screenshotů: bohužel prostředí Express Gate neumožňuje snímání obrazovky do jiného obrazového formátu, než je nevhodné JPG. Děkuji za pochopení.

Kompletní galerie screenshotů

MMF24