Hlavní navigace

Extra Fail 6: výběr těch největších průšvihů a úspěchů za minulý měsíc

23. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook je nejhorší služba pro ukládání fotografií

fail

Na Facebooku až donedávna fungovalo uchovávání fotografií. Ty, které jste smazali, Facebook ve skutečnosti nevymazal, pouze je před vámi skryl. Stále byly uložené na serverech Facebooku. Navíc se „díky“ chybě se tyto smazané fotky občas zobrazovaly v časové ose. Nyní je prý této praxi konec. Po třech letech a řadě výmluv programátoři FB přišli s řešením, kdy dokážou fotografie opravdu smazat. Úsměvné. Trvá to ovšem nejméně dva dny a je otázkou, zda to můžeme Facebooku věřit. Je totiž pravděpodobné, že je pouze lépe ukryl.

 

O2: běžte si k Vodafonu

fail

Na webu O2 se objevila drobná bezpečností chyba, která komukoliv umožňovala přepsat nadpis jednoho formuláře. Hned se vynořili vtipálci a na stránkách O2 se tak objevilo „Jděte radši k Vodafonu, my vás nechceme, nebo taky Kotek je dobrej v tý reklamě na T-Mobile“.  Na první pohled se mohlo zdát, že jde o vtipný krok po posledním pokusu O2 udržet zákazníka, tak jej nasměroval ke konkurenci.  O2 se k problému nijak nevyjádřilo a chybu rychle opravilo.

 

o2

 

Otec Bluetooth

winDr. Jaap Haartsen, který je evropským patentovým úřadem označován jako „otec technologie Bluetooth“, se stal jedním z finalistů ceny Evropský vynálezce v kategorii průmysl. Cena se uděluje každoročně těm nejlepším vynálezcům za technologický, společenský a hospodářský přínos. Haartsen pracoval na technologii u firmy Ericsson. Všichni však víme, že Bluetooth ještě dříve vymyslel vikingský král Harald Modrozub. Oběma gratulujeme.

 

bt

Digitální šampion zrušen

failProjekt digitálního šampiona je dalším příkladem IT schopností státní správy. Ministerstvo vnitra v únoru oznámilo, že hledá člověka na pozici digitální šampion – to měl být člověk, který bude vyslancem a současně maskotem propagace internetu v česku. Pozice nebyla blíže specifikována a ani zadavatel zřejmě netušil, co přesně hledá. Přihlásili se však zajímaví lidí, například František Fuka či Taťána LeMoigne. Ministrerstvo si však později svůj záměr rozmyslelo a poslalo všem zájemcům dopis o zrušení projektu. Šampionem se tak nakonec stane nějaký úředník.

 

Windows Phone 8 nepůjde na Lumii

failZmrtvýchvstání Nokie je spojené s operačním systémem Windows. Zejména model Lumia 900 je po hardwarové stránce špičkový stroj, který trochu brzdí lehce nedodělaný OS Windows Phone 7, ovšem uživatelé se mohli těšit na brzké aktualizace. K těm ale nedojde. Chystaný systém Windows Phone 8 nepůjde nahrát na žádný současný telefon včetně nejvýkonnější Lumie, Microsoft pro ně vydá jen rozdílovou aktualizaci 7.8. Ani Apple sice nenabídne s novým iOS pro starší iPhone všechny novinky, přesto tím dal Microsoft najevo, že kupovat teď Lumii ztrácí smysl.

 

RIP: klasické telefony

failNedávno jsme dostali nápad otestovat nějaké lepší současné telefony bez dotykového displeje, které mají klávesnici a výdrž v řádech dnů. Přes záplavu iPhonů a Androidů jsme si téměř nevšimli, že takové telefony přestaly existovat a najdete je jen v bazarech. Podle našeho rychlého průzkumu považují lidé za poslední dobré klasické telefony Nokii E51 či 6310i. Všichni se vrhli na kopírování iPhonu a staré dobré telefony prostě zmizely. Vy na svůj dotykáč asi nedáte dopustit, zbytek rodiny by ale možná byl spokojen s kvalitním „hloupým“ telefonem. Takové už ale v nabídkách výrobců bohužel nenajdete.

MMF24

 

Svým způsobem jsou fail také nové tarify Vodafonu. Udělejte si názor sami: článek

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.