Hlavní navigace

ExtraFail 29 (březen): výběr těch největších průšvihů a úspěchů v IT

25. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

fail

Spravedlivé odškodnění pro Mironet

 


 

V roce 2000 byl největším prodejcem elektroniky Mironet a Alza byla vedle něj malou firmou. Pak přišlo udání, na kterém se podílel i tehdejší Microsoft – prý nelegální software. Policie celkem teatrálně zabavovala počítače i účetnictví a chod firmy zcela ochromila. Na nic ale nepřišla. Soud se táhl roky a Mironetu to hodně ublížilo.

Mezitím vyrostla v největšího prodejce Alza a Mironet se může právem cítit dost poškozen. Nyní vysoudil částečné směšně nízké odškodné 22 milionů korun za poškození značky (ovšem z peněz nás všech, ne od toho, kdo ji falešně obvinil). V dalším sporu se soudí ještě o 626 milionů, ale ani případná výhra už nevrátí zničený start. Mironet stále funguje, nenechal se zcela zlikvidovat a my mu fandíme.

 

 

fail

Všichni mají skvělé 3D mapy

 


 

Krásně vymodelované trojrozměrné mapy měl u nás v několika lokacích jen Seznam. Na vánoce se přidal Google, který nabídne ještě více detailů díky technologii laserového zaměřování (LiDAR), zatímco Seznam vytvářel 3D skládáním snímků z různých úhlů. Na konci ledna se přidal Apple a například Brno už mají ve 3D všichni hlavní hráči (kromě Here). 3D od Applu je ještě o kus podrobnější, skoro jako byste přelétávali přímo nad domy. Dobrá práce od všech tří.

 

failTwitter proti Instagramu

 


 

 

Twitter rozeslal některým celebritám doporučení, aby na této síti nesdíleli obrázky přes Instagram, ale místo toho je vkládali přímo. Informoval o tom server Mashable. Dříve nebyl problém se zobrazením obrázku přímo v aplikaci Twitteru, ale potom Instagram pohltil Facebook a propojení zrušil. Od Twitteru je to správná edukace, Instagramové odkazy jsou otravné (nové okno jen kvůli zobrazení fotky) a doporučení je vždy lepší, než blokování, jako to dělá Instagram vlastněný Facebookem.

 

fail

Neutralita aplikací podle BlackBerry

 


 

BlackBerry se stále moc nedaří, ač jeho telefony nejsou vůbec špatné a jako jediní dnes vyrábějí kvalitní smartphony s klávesnicí. Lidé je stejně moc nekupují. Šéf BlackBerry John Chen chce, aby americký kongres uzákonil neutralitu aplikací, respektive povinnost je vytvářet na více platforem. Konkrétně by se jim líbilo iMessage fungující i na jejich platformě. S problémem nedostatku kvalitních aplikací se potýká také Windows Phone. Neutralita aplikací je ovšem něco jiného, než už dnes prosazovaná síťová neutralita, a narušuje volný trh. Sami bychom rádi měli na BlackBerry více aplikací, ale nutit vývojáře není cesta. Na BlackBerry navíc již dnes lze nainstalovat i aplikace z Androidu.

 

fail

Platit za Wi-Fi?

 


 

Ministerstvo průmyslu a obchodu by rádo zpoplatnilo Wi-Fi, konkrétně bezlicenční frekvenční pásma. Menší poskytovatelé internetu by museli zdražit a vydělali by na tom jen velcí operátoři, kteří by malé firmy nejraději skoupili. Proklamovaným záměrem je vybudování lepší infrastruktury internetu, ta je ale zrovna u Wi-Fi v Česku na vysoké úrovni, donedávna pokulhávalo jen 3G. Zpoplatnění frekvencí, které jsou na celém světě uznávané jako volné a musí se jen dodržovat nízký vysílací výkon, by nás zařadilo mezi banánové republiky, do časů SPT Telecomu a Pavla Dvořáka v čele ČTU.

 

fail

Nebezpečné Lenovo!

 

MMF24


 

Nové notebooky Lenovo obsahují nebezpečný adware s názvem Superfish – a to dokonce záměrně. Jde o běžný bloatware, kterých jsou notebooky plné a nejlepší je hned po koupi je všechny odinstalovat. Výrobci, v tomto případě Lenovo, za ně dostávají zaplaceno. Superfish je ale horší. Analyzuje obrázky, které si na webu prohlížíte, a nabízí podle nich produkty ke koupi. Jde o nebezpečný program, který používá i falešné certifikáty. Lenovo jej dočasně stáhlo, ale vy si dejte pozor, co za smetí s počítačem kupujete. Naprostá většina výrobcem (všemi, ne jen Lenovem) předinstalovaných aplikací patří do koše.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.