Hlavní navigace

ExtraHardware.cz: Návod k použití (a čísla)

30. 11. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stručný manuál k webu ExtraHardware.cz

Upozornění na aktuální články – RSS kanál

Klepnutím na ikonu RSS v liště se dle schopností vašeho prohlížeče přímo odhlásíte k odběru upozorňování na nové články ExtraHardware.cz nebo se vám zobrazí adresa, kterou pak už jen vložíte do své RSS čtečky (Sage, Google Reader a další).

U RSS máte několik možností odběru:

  1. http://extrahardware.cnews.cz/rss/feed (články i novinky)
  2. http://extrahardware.cnews.cz/rss.xml (jen články)
  3. Pokud vyberete jednu z kategorií, třeba: http://extrahardware.cnews.cz/procesory, tak oranžová ikonka pod perexy článků vám umožní odebírat jen nové články z dané sekce

Přihlášení a registrace

Pokud se na ExtraHardware.cz zaregistrujete a budete se na něj vracet jako přihlášený uživatel, má to pro vás několik výhod: systém si bude pamatovat vaše hlasování v anketě, vaše hodnocení v článku, ve svém profi lu pak zobrazíte své poslední komentáře a před odesláním komentáře ke článku nebudete muset pracně opisovat kód z obrázku (ochrana proti spamu, captcha).

Navíc si můžete kterýkoli článek přidat k oblíbeným (obdoba záložek z prohlížečů) a v novém boxíku v pravé části je přehledně uvidíte. Články, ke kterým se budete chtít vrátit, tak už nebudete muset hledat.

Články, na něž vás chceme upozornit

Hned v levé horní části, kde vaše oko zřejmě spočine nejdříve, najdete upoutávku na čtyři nejzajímavější články. Stačí myší přejet přes čtyři odkazy v dolní části tohoto boxíku a změní se grafika v jeho horní části. Články si můžete přečíst buď klepnutím na hlavní oblast upoutávky, nebo právě klepnutím na jeden z odkazů v její dolní části.

Články a jejich možnosti

Téměř každý den pro vás na ExtraHardware.cz připravujeme jeden velký a hlavně původní článek. Posledních deset článků je zobrazeno přímo na hlavní stránce, další starší články můžete nalistovat pomocí číslovaných odkazů ve spodní části stránky. Můžete také využít sekvenční navigace mezi předchozím a následujícím článkem, která je umístěna v horní i dolní části stránky.

Pokud se rozhodnete článek číst dál, setkáte se s několika dalšími prvky: můžete článek komentovat (odkaz Přidat komentář), hodnotit pomocí srdíček, přidat k oblíbeným nebo na něj někoho upozornit e-mailem či přes linkovací služby.

Zajímáte se nejvíce o počítačové skříně? Nebo třeba o procesory? Chcete vidět poslední články o grafi ckých kartách? Využijte lišty s ikonami a zobrazte si jen zvolenou kategorii.

Možná vám více vyhovuje rozdělení na testy, recenze, novinky či návody. Pak využijte boxíku s odkazy v pravé části.

Komentáře

Každý článek i novinku můžete okomentovat, doplnit nějakou chybějící informaci, vyjádřit svůj názor na článek nebo produkt. Budete-li přihlášeni, nebudete muset vypisovat jméno a kontrolní kód.

Novinky, aktuality

Čtyři nejaktuálnější zprávy najdete i s malým obrázkem přímo na hlavní stránce, klepnutím si aktualitu přečtete celou. Klepnete-li na odkaz Další novinky, zobrazí se vám všechny články tohoto typu seřazené od nejnovějších a rozdělené na stránkách po deseti. Čtete-li novinku, nebo i článek, můžete mezi ním a starším i novějším plynule přecházet pomocí sekvenční navigace (najdete ji hned pod nadpisem a znovu pak ve spodní části stránky).

Novinky s pořadovým číslem (dle aktuálnosti) 5 až 12 najdete hned pod čtyřmi nejnovějšími (doplněnými obrázky). Vlevo od těchto aktualit najdete odkazy na posledních osm témat probíraných v diskuzním fóru (o něm ale více na další straně).

Vyhledávání

Do volného políčka zadejte hledaný výraz a stiskněte OK. Zobrazí se vám stránky s výsledky hledání a také budete moci zadat podrobné vyhledávání s výběry typu článku nebo kategorie.

Slovníček pojmů

Web o počítačové technice samozřejmě musí v článcích používat mnoho technických termínů. Nemyslíme si ale, že nutně každý musí vědět, co který anglický výraz či další z milionu zkratek musí znamenat. Proto pro vás postupně budujeme slovníček pojmů, které automaticky prochází každou stránku a hesla, pro něž má vysvětlení, pak přerušovanou čarou podtrhává. Při najetí myší na takový odkaz se hned dozvíte, co tento pojem znamená. Je-li definice příliš dlouhá pro zobrazení v plovoucím rámečku, klepněte na odkaz a zobrazí se vám celé vysvětlení pojmu.

Kontaktní e-mail

Pokud máte nějaké nápady, náměty, nebo i konstruktivní kritiku či třeba nabídky spolupráce, dotazy týkající se webu, problémy s registrací atd. atd., neváhejte použít adresu info@extrahardware.cz, kterou redakce ExtraHardware.cz pravidelně čte.

Soutěže o věcné ceny

Na Extrahardware.cz už probíhá druhá soutěž, ve které můžete pomocí vlastních schopností a hlavně se zcela průhledným výběrem výherců, vyhrát jednu z cen, většinou v hodnotě několika tisíc Kč. Právě nyní probíhá soutěž o kvalitní zdroje a chladiče značky Akasa.

Diskuzní fórum

Diskuzní fórum

Řešíte neustále problémy s hardwarem? Rádi byste se pochlubili novým počítačem, přetaktováním, výsledky z benchmarků? Hledáte rady? Umíte poradit? Na diskuzním fóru, jež kromě tří odkazů z hlavní stránky ExtraHardware.cz najdete i přímo na adrese extrahardware.cnews.cz/forum, můžete získat (nebo naopak sdělit) mnoho cenných informací, potkat nové přátele, stát se moderátorem fóra nebo se třeba dozvědět zatím nepublikovatelné zákulisní informace o chystaných hardwarových novinkách. 

Registrace a přihlášení

Abyste mohli ve fóru psát odpovědi (příspěvky) nebo zakládat vlastní témata, musíte se přihlásit. Abyste se mohli poprvé přihlásit, je třeba se zaregistrovat. Po registraci (účet na diskuzním fóru není stejný jako účet na webu) získáte další výhody: mohou vám chodit upozornění na odpovědi na vaše příspěvky mailem, můžete si vybrat avatara, psát soukromé zprávy dalším uživatelům anebo si můžete změnit vzhled fóra.

Změna vzhledu

Pokud vám nevyhovuje implicitní modrobílý vzhled, můžete si v Uživatelském profilu, Nastavení zvolit elegantní tmavý vzhled Black Pearl.

RSS diskuzního fóra

I diskuzní fórum má vlastní RSS kanál a vy tak pořád můžete mít přehled o tom, co se aktuálně probírá. Stačí si do své RSS čtečky přidat odkaz: http://extrahardware.cnews.cz/forum/rss.php

Pro nováčky

Jste-li na nějakém diskuzním diskuzním fóru vůbec poprvé, zavítejte nejprve do sekce zobrazené hned nahoře nad ostatními: Pravidla a oznámení. Po přečtení Základních pravidel najdete nemálo cenných tipů pro využívání fóru v sekci FAQ.

Čtenost, návštěvnost

Denní návštěvnost

ExtraHardware momentálně navštíví 3 500 až 4 200 čtenářů denně (pouze unikátní IP za jeden den), a toto číslo týden za týdnem roste (uvědomme si, že ExtraHardware.cz běží naplno jen dva měsíce).

Pokud recenzujeme nebo testujeme nějako atraktivní novinku (GeForce 8800 GT, Radeon HD 3800 apod.), návštěvnost bývá i dvojnásobná (skoky v grafu). Naopak dni, kdy jste zřejmě unaveni z práce či školy (čtvrtek až sobota), prokazují menší návštěvnost:

Měsíční návštěvnost

Druhý měsíc (tedy za období od 31. 10. do 29. 11 včetně) reálného provozu jsme dosáhli hranice 43 000 reálných uživatelů (total unique visitors v řeči Analytics), 90 000 návštěv (zde se sečtou unikátní návštěvy každý den, ale nevyřazují se duplicitní IP vzhledem k celému měsíci) a více než 400 000 zobrazených stránek. Na tuto statistiku jsme u začínajícího webu velmi pyšní, svědčí o tom, že už po krátké době existence máte na ExtraHardware.cz co číst. To potvrzuje i průměrná strávená doba na serveru: 7 minut. Tyto hodnoty se s délkou existence webu samozřejmě dále zlepšují.

 

Statistika ExtraHardware.cz za období od 31. 10. do 29. 11 včetně (jeden měsíc)

Za projevenou přízeň vám děkujeme, a pokud se vám ExtraHardware.cz líbí, nezapomeňte jej doporučit svým kolegům či kamarádům. Jen se zvyšující návštěvností se bude moci dále zvyšovat kvalita našeho webu.

Zajímavosti

Google Analytics poskytuje i pěkné přehledy o tom, co naši čtenáři používají. My z těchto statistik vidíme, že naši čtenáři jsou opravdu pokročilí uživatelé PC – ve Windows zabudovaný prohlížeč Internet Explorer nemá většinu, naopak vládne Firefox a velmi dobře si vede také Opera:

Že Linux a moderní hardware nejdou moc dohromady, to jsme věděli, počet čtenářů, jež si nás čtou z prostředí Linuxu je opravdu velmi malý:

Na přání jednoho z čtenářů v diskuzi pod článkem doplňuji také poměr mezi různými verzemi Windows:

Velice zajímavá je i statistika, která shromažďuje údaje o tom, jaké rozlišení používáte při prohlížení ExtraHardware.cz. 1 024 × 768 px ani zdaleka nevede, většina z vás má zřejmě 17 či 19“ LCD panel, zajímavý podíl mají už i širokoúhlé 20 a 22“ panely. I v této statistice platí: vidíme, že hardware je pro vás opravdu důležitý a máte je povětšinou velmi moderní:

 

TOP 3 články ExtraHardware.cz

1.       Test: Radeon HD 3870 (Sapphire) a HD 3850 (40 323 přečtení)

2.       Zaklínač (The Witcher) vs. hardware: návod (32 630 přečtení)

3.       Test levných grafik: 16 Radeonů HD 2400 a 2600 (21 286 přečtení)

Stav k odpoledni 30. listopadu 2007.

ExtraHardware.cz v časopisu Extra PC

Tipy k výběru komponent či exkluzivní komentáře k dění a počinům v hardwarovém světě píše redakce ExtraHardware.cz do časopisu Extra PC.

CS24

ExtraHardware.cz a Digitálně.cz

ExtraHardware se nevěnuje běžným notebookům, mobilům, GPS navigacím a dalších spíše technickým hračkám. Recenze a testy těchto zařízení najdete na spřízněném webu Digitálně.cz.

 

Autor článku