Hlavní navigace

ExtraHardware staví ESA PC (za 100 000 Kč)

21. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Připravte si sto papírů, začínáme...

Před časem redakce ExtraHardware stavěla PC z nejmodernějších komponent ATI/AMD (celý článek tady), nyní vás čeká krátký fotočlánek na podobné téma, jen procesor, čipset a GPU společnosti AMD/ATI nahradí procesor Intel a čipová sada/GPU firmy Nvidia. Ta před nedávnem uvedla svůj nový standard pro stavbu počítačů pro nadšence pod názvem ESA (Enthusiast System Architecture, článek ze dne uvedení čtěte zde), a tak i další komponenty dodané firmou Cooler Master toto rozhraní podporují. Srdce sestavy vypadá tedy nějak takto:

  • skříň Cooler Master Cosmos ESA
  • vodní chlazení Cooler Master Aquagate Max ESA
  • zdroj Cooler Master Real Power 1000W ESA
  • základní deska XFX nForce 790i Ultra SLI
  • procesor Intel Core 2 Extreme QX9770
  • 2× 1 GB Crucial Ballistix DDR3, 2000 MHz
  • grafická karta Nvidia GeForce 9800 GX2

Sestavu jsme prozatím doplnili levnou DVD±RW mechanikou a pevným diskem 1TB Caviar GP, který byl v redakci jediný volný. Nebudeme dělat žádné diskové testy, a tak mírně nižší rychlost tohoto úsporného Caviaru nevadí, jak uvidíte dále, bude se hodit jeho nízké zahřívání. Cenově mi celá legrace i s monitorem a operačním systémem vychází přes 110 000 Kč vč. DPH (velká část komponent se ještě v ČR neprodává):

Pokud byste si sestavu doplnili ještě o druhou GeForce 9800 GX2 dostanete se nad kulatých 125 000 Kč vč. DPH. My na tu naši stále čekáme. Samozřejmě můžete mít většinu tohoto výkonu o hodně levněji, stačí u procesoru či pamětí mířit vždy kousek pod vrchol. Ani v tomto případě nemá jít o žádnou zbohatlickou onanii, sestava má prostě za úkol zaujmout a ukazovat nejnovější technologie spjaté s firmou Nvidia.

Vezměme to postupně, většina komponent nám přišla expresní zásilkou z Německa, nás čekalo pouze vyběhnout s nimi čtyři patra do redakce. V případě Cosmosu, který byl zabalen ještě v další obrovité ochranné krabici to připomínalo stěhování klavíru, ale podařilo se. Možná to tak nevypadá, ale Cosmos je opravový big tower s čistou vahou okolo 16 kg a s rozměry navýšenými ještě o ližiny.

Pod jednou z našich pravidelných recenzí skříně jste si přáli právě i Cooler Master Cosmos 1000, nebudeme se tedy tomuto obrovi (máme na první pohled stejnou verzi 1010 obohacenou o ESA panel) už dále podrobněji věnovat. Zatím si všimněte třeba šikovného nákresu, díky kterému bez přemýšlení opatříte skříň úchyty pro správný formát základní desky.

Vodník, zdroj, deska, paměti ...

Big tower samozřejmě skýtá dostatek prostoru pro čerpadlo i radiátor vodního chlazení, Cooler Master nedávno představil svou novou verzi Aquagate s přívlastkem Max. Ta si má poradit až s 600 W tepla.

Radiátor je opatřen dvěma 12cm větráky Cooler Master s PWM regulací, oba se dají zapojit do hlavní části vodníka a následně regulovat přes ESA. Na plné otáčky (přes 2200 rpm) dělají parádní průvan a ten samozřejmě zase parádní hluk při průchod žebry radiátoru. Oba jsou zeleně podsvícené.

Vstupní hadici i výstupní hadici mezi waterblokem a čerpadlem, resp. radiátorem můžete opatřit senzorem, který v případě Aquagate ukazuje teplotu (průtok jsem nenašel). V sadě je zatím jediný waterblok, a to pro procesor. Je kompatibilní s procesory Intel LGA 775 a AMD 754/939/940/AM2.

Čerpadlo s expanzní nádobou trpí stejným neduhem jako starší Aquagaty: pokud nemáte po ruce trychtýř, zřejmě se vám voda dostane pod šasi.

Do třetice všeho dobrého a to v případě zdroje Cooler Master Real Power ESA 1000W určitě platí. Špičkový odběr na tomto zdroji může být až 1200 W, dlouhodobý pak oněch 1000 W, chlazení zajišťuje 12 cm větrák. Jedná se o dlouhý (full form) ATX 2.2 zdroj s pevnou kabeláží. Real Powery 1000 W bez ESA se sice dělají i s modulární kabeláží (a 135mm větrákem) a Thermaltake vrazil modulární kabeláž dokonce i na 1500W zdroj, my jsme si však museli s touto chobotničkou nějak poradit. Kabely jsou samozřejmě dostatečně dlouhé a hlavně obsahují hned dva 8-pin PCI Express 2.0 napájecí konektory pro grafiku, takže ani Quad-SLI dvou GeForce 9800 GX2 není problém:

Parametry zdroje a jeho doporučená kombinace s Cosmosem 1010 a Aquagate Max:

Základní deska od XFX je tím nejlepším, co Nvidia zatím navrhla: referenční board se špičkovým nForce 790i Ultra SLI, podpora 3-way SLI, PCI Express 2.0 přímo přes severní můstek, podpora JEDEC DDR3-2000, ... tuto základní desku a hlavně čipset nForce 790i si ještě představíme podrobněji v dalších dnech.

I Crucial se vytáhl a přibalil funkční kit 2GHz DDR3 pamětí. Hladkost jejich nasazení mě opravdu překvapila, dal jsem jen na doporučení Nvidie a osadil je do druhého a čtvrtého slotu a v BIOSu zapnul podporu EPP 2.0:

Jako procesor posloužil nejrychlejší dostupný čtyřjádrový procesor od Intelu. Osazení waterbloku nebylo také žádným problémem, Cooler Master má precizně zvládnutý návod i rozložení otvorů pro šrouby, vše pasuje jak ulité.

Zkompletování

Po velice jednoduchém vsazení základní desky, umístění mechaniky, pevného disku do hliníkového šuplíku a zdroje do spodní části skříně jsme společnými silami redakcí ExtraHardware a Extra PC přikročili k rozumování nad vodníkem. Nakonec ani to nebyla žádná věda, nastříháte plastové hadice na požadované délky, dle schématu připojíte z waterbloku do radiátoru, z radiátoru na čerpadlo a z čerpadla na waterblok. Mezi spoje můžete ještě vložit senzory. Vše je připraveno velice dobře a snadno do sebe zapadá. Nakonec stačí zapojit větráky od radiátoru a

Dostáváme se k první velké nevýhodě ESA: přijdete o USB! Každé ESA zařízení chce svých čtyři až pět pinů z USB konektorů, máte-li tedy ESA zařízení dvě, už nemůžete mít v případě nForce 790i zapojeny čtyři přídavné USB konektory, ale jen dva. V případě tří ESA zařízení a nechtění stříhat si kabely od skříně přijdete rovnou o všechny čtyři USB konektory na čele Cosmosu a to nemluvím o u desky přiloženém bracketu na další čtyři USB. Deset USB je v případě desky s ESA málo, zoufale málo.

Pro lepší představu jsem neuměle natočil malou virtuální prohlídku sestaveného počítače, zatím ještě se zavzdušněnými hadicemi. Vzduchu se postupně zbavujete položením skříně nabok a vrácením a následným doléváním vody.

Jestli se vám video nezobrazuje, stáhněte si přímo FLV soubor.

Přestože zdroj je opravdu taková malá chobotnice a ve skříni je enormní množství kabelů kvůli ESA, senzorům vodníka, větráků, čtyřem teplotním čidlům skříně, dává Cosmos naštěstí hodně možností pro ukrytí kabeláže.

Kabely jsem uklidil jak jen to šlo, přesto to není žádný zázrak (suchých zipů z vlasních zásob mi pro Nvidii bylo líto :-)), jeden kabel jsem navíc nechal povytažen, aby byl snadno připraven pro druhou 9800 GX2:

Jestli se vám video nezobrazuje, stáhněte si přímo FLV soubor.

Na druhém videu se mi už kolegy z redakcí nepodařilo odhlučnit vůbec, ale snad mi to odpustíte. Počítač je v tomto stavu opravdu hlučný, ale dá se to řešit.

Radiátor zvládal vodu ochlazovat i pasivně, její teplota při běžném provozu nešla přes 34 stupňů Celsia. S větráky naplno to bylo 25 až 26 stupňů, procesor měl rovných 30, pasta byla dost tuhá a asi potřebuje svůj čas. Ventilátory připojené do hlavní části vodníka se dají v Nvidia Control Panelu regulovat i softwarově. Jakmile je ztišíte, vynikne pištivý zvuk zběsilého větráčku na čipsetu, ten lze regulovat v BIOSu, při Auto nastavení ale osciloval mezi 5500 až 6000 ot./min. Když jsem jej odpojil, bylo nutné na desku nechat foukat větrák umístěný v bočnici, na heatpipe čipsetového chlazení nešlo udržet ruku.

Čerpadlo vodníka je vcelku tiché, to samé se dá říct o 12cm větrácích osazených ve skříni, mají PWM regulaci a můžete je regulovat jak deskou, tak přes ESA rozhraní Cosmosu. Záleží jen na vás, kam je zapojíte. Disk je sám o sobě tichý a nevibruje, zdrojem hluku i po ztišení zůstává grafika. Ta neumožňuje posoudit hlučnost zdroje, ten je přece jen tišší a zůstává přehlušen. Po zavření silných hliníkových bočnic Cosmosu je ale i hluk z GX2 snesitelný (odhlučnění je mnohem lepší než u Centuriona, ve kterém jsem GX2 měl předtím), hlučnosti počítače, u něhož by se dalo spát, však jen tak snadno nedosáhnete.

CS24

Doufám, že vás nová hračka od Nvidie trochu zaujala a budete se těšit na další články:

  • krátká recenze skříně Cooler Master Cosmos 1010 ESA
  • recenze základní desky Asus Striker II Extreme s nForce 790i Ultra SLI (a krátký pohled na desku XFX nForce 790i Ultra SLI)
  • pokusy s přetaktováním počítače z tohoto článku a výkony s Quad-SLI dvou GeForce 9800 GX2

Se sestavou v článku si ještě hrajeme, výkon se pokusíme vyladit hned po Velikonocích, kdy snad konečně dojde druhá zatoulaná GX2, od vás, čtenářů, uvítáme všechny dobré nápady, otázky, tipy a rady v diskuzi.