Hlavní navigace

Face ID na iPhonu X není nepřekonatelné. Některá dvojčata jej prolomí

3. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že iPhone X přišel o čtečku otisků a místo toho má 3D skener obličeje nazvaný Face ID, asi víte. Apple při představení telefonu řekl, že technologie si poradí i různým makeupem, brýlemi, šátky, čepicemi nebo tím, že si muž oholí nebo naopak nechá narůst plnovous. Face ID je prý tak přesné, že jej neobelstí ani masky nebo jednovaječná dvojčata.

Ne vždy to ovšem platí. „Pravděpodobnost, že by se náhodný jedinec v celé populaci podíval na váš iPhone X a odemkl ho pomocí Face ID je přibližně 1 k 1 000 000,“ říká Apple. U jednovaječných dvojčat nebo dětí mladších 13 let, které ještě nemusí mít plně vyvinuté obličejové rysy, bude pravděpodobnost mnohem vyšší.

Zahraniční média, která měla iPhony X zapůjčené v předstihu, již odolnost Face ID vyzkoušela. Mashable sehnal dvě mužská dvojčata a v obou případech si mohli bratři telefon navzájem odemknout.

Jednovaječná dvojčata, která oslovil Business Insider, ale ochranu iPhonu X neprolomila.

Wall Street Journal otestoval dokonce i realistickou masku. iPhone X odolal. Správně rozpoznal i dámská dvojčata ve středních letech. Naopak děti, jednovaječná trojčata, si mohla telefon odemykat dle libosti.

MMF24

Mimochodem. Technologie Applu není nová. V Cupertinu ale byli první, kdo ji integroval do mobilu. Intel již před lety vyvinul technologie RealSense fungující na stejném principu. Dnes se speciální hloubková kamera dostala na některé počítače, kde rovněž slouží k identifikaci uživatele. List The Australian předloni testoval na jednom ThinkPadu od Lenova, zdali jej jednovaječná dvojčata obelstí. Nepovedlo se. Párů bylo několik, RealSense sice váhal (rozpoznává trvalo déle), ale nikdo se nepřihlásil do účtu sourozence.