Hlavní navigace

Facebook bude lépe rozpoznávat obličeje. Kupuje službu Face.com

18. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spekulovalo se o tom několik měsíců, teď se obchod stal skutečností. Facebook kupuje známou službu pro rozpoznávání obličejů na fotografiích – Face.com. Za izraelskou firmu založenou v roce 2007 má Facebook zaplatit mezi 80 a 100 miliony dolary.

Face.com aktuálně nabízí aplikace pro desktop, chytré telefony i Facebook. Hlavní výhodou je však dostupné API, díky kterému lze funkci „face recognition“ využití i v softwaru třetích stran.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Zatím není jasné, jak Facebook s novou službou naloží. Face.com už sice více než rok využívá pro kritiziované automatické rozpoznávání, ale nejistá budoucnost se týká hlavně otevřeného API a specializovaných aplikací. Poslední obchody Facebooku (Gowalla a Lightbox) se spíš nesly v duchu „koupit a zrušit“. Pro Facebook je určitě důležitá i atraktivní internetová doména face.com.

Za zmínku stojí, že Google loni koupil podobně zaměřenou službu PittPatt. Ta umí vyhledávat osobnosti i na videu. Google nakoupených technologií využívá v Picase, Google+, Androidu a částečně i na YouTube.

 

Zdroj: Face.com