Hlavní navigace

Facebook dostal půlmiliardovou injekci, tržní hodnota už 50 mld. USD

Sdílet

Zdroj: Redakce

Investiční banka Goldman Sachs a ruská společnosti DST (Digital Sky Technologies) nalily do Facebooku dalších půl miliardy amerických dolarů. Americká banka investovala 450 milionů a DST dalších 50. Podle lidí přítomný obchodu byl Facebook ohodnocen na 50 miliard dolarů, což je stejná tržní hodnota, jaká byla odhadnuta na nedávném sekundárním trhu SecondMarket.

Hodnota by tak převýšila třeba eBay, Yahoo nebo Time Warner a příštím blízkým soupeřem by byl 80miliardový Amazon. Jak uvádí původní zdroj NYT, investice Facebooku pomůže v nabírání nových a schopných lidí nebo pro nákupy menších firem.

Podle newyorského deníku bude na Facebook rovněž vyvíjen tlak, aby vstoupil na veřejnou burzu. Té se internetové projekty spíš vyhýbají, IPO dosud neprovedl ani Twitter, Zynga (nejúspěšnější tvůrce online her) nebo LinkedIn. Právě popularita akcií na soukromém trhu dříve donutila ke vstup na burzu i Google. Jenže Mark Zuckerberg se stále nechce vzdát samostatnosti. Když chce podniknout velké věci, má všechno pod kontrolou, aniž by mu do toho kecali ještě akcionáři.

Zdroj: New York Times