Hlavní navigace

Facebook kombinuje příspěvky na zdi a přináší pár kosmetických změn

23. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud používáte Facebook opravdu aktivně, tak jste si určitě všimli změny podoby „streamu“, ve kterém se k vám dostávají aktualizace stavů vašich přátel, stránek, skupin a aplikací.

Facebook za vás vybere příspěvky, o kterých si myslí, že by vás mohly zajímat a ty zobrazuje v News Feedu jako Hlavní příspěvky. Funguje stejně jako Hlavní příspěvky už dřív, jen nejde vypnout. Zprávy jednak nejsou seřazeny podle času a taky se nezobrazují všechny, do Hlavních příspěvků se většinou dostanou jen ty, které mají hodně komentářů nebo „lajků“. Tím se dostávají do nevýhody zprávy od uživatelů či stránek s menší aktivitou.

Facebook

Změny Facebook odůvodňuje tím, že uživateli tímto způsobem zobrazuje nejdůležitější novinky od jeho poslední návštěvy. Nejnovější příspěvky ale Facebook zobrazuje stejně jako dříve, s Hlavními příspěvky se nemíchají. A jsou zobrazeny vždy nahoře. Pokud některý příspěvek v Hlavních příspěvcích nechcete, tak jednoduše klikněte na světle modrý trojúhelníček, který je vlevo nahoře u profilové fotky tvůrce příspěvku. Stejným způsobem můžete novinku z Nejnovějších příspěvků označit jako Hlavní příspěvek. Po rozkliknutí malé šipky vpravo máte více možností výběru.

Facebook

To, co dělají vaši přátelé zrovna teď, se nyní ve velice zjednodušené podobě dynamicky zobrazuje i ve sloupečku napravo od obsahu hlavní stránky. Po najetí kurzorem na takovou položku se automaticky zobrazí její podrobnosti a je možné na ni okamžitě reagovat.

Facebook

Kromě toho Facebook zobrazuje fotografie na zdi v mřížce, tenhle typ zobrazení už nejspíš znají ti, kteří používají Google+.

Facebook

Poslední novou věcí, které jsem si všiml, je nové upozornění na události. Dříve se v pravém sloupci zobrazovalo upozornění pouze pár dní dopředu, teď se zobrazuje pořád. Po rozkliknutí upozornění se navíc zobrazí jednoduchý seznam s událostmi, kterých se budete účastnit.

MMF24

Facebook

Stejně jako u každé větší změny, i teď si spousta lidí stěžuje. Na druhou stranu se dá vždycky počítat s tím, že po každé větší změně se najde někdo nespokojený. Zároveň ale musím říct, že užitečnost některých změn i z minulosti je přinejmenším diskutabilní. Můžeme ale čekat zajímavý vývoj událostí, protože Google zpřístupnil Google+ i pro lidi bez pozvánek, a Facebook se bude určitě snažit, aby mu neutekli uživatelé.