Hlavní navigace

Facebook monitoruje chat, při podezřelém chování kontaktuje policii

20. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook nasadil mechanismy, které sledují, co si uživatelé píší na chatu. Pokud má systém Facebooku podezření na protizákonné chování, automaticky kontaktuje policii. Příkladem podezřelého chování může být i vulgární mluva nebo výměna osobních informací.

Monitoruje se zejména komunikaci osob, na jejichž profilech není na první pohled něco v pořádku, může se jednat třeba o velký věkový rozdíl mezi diskutujícími, nebo o lidi, kteří spolu nekomunikují příliš často. Software se postupem času automaticky učí, jako databáze frází používá historii chatu usvědčených zločinců nebo sexuálních deviantů.

Pokud systém Facebooku objeví závadnou konverzaci, případ nejprve ručně řeší zaměstnanci Facebooku. Teprve oni rozhodnou, zda je potřeba kontaktovat policii. Velká většina kontrolovaných zpráv by se k zaměstnancům Facebooku z důvodu ochrany soukromí dostat neměla, není ale jisté, zda kontrolované konverzace Facebook uchovává, nebo maže.

 

MMF24

Nasazení nových mechanismů kontroly zpráv oficiálně potvrdil šéf bezpečnostního týmu Joe Sullivan. Taky řekl, že se už na základě tohoto systému podařilo chytit jednoho pedofila. Facebook tvrdí, že filtry musel vyvinout z donucení s ohledem na zákony Spojených států.

Zdroje: Mashable, The Telegraph