Hlavní navigace

Facebook pod záminkou lepšího zabezpečení láká z lidí telefonní čísla

22. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S výzvou pro vložení čísla mobilního telefonu se na zdi pravděpodobně setkali všichni uživatelé sítě. Tento krok by podle Facebooku měl zajistit lepší zabezpečení účtu, v případě zapomenutí hesla byste si mohli vygenerovat nové, které by vám přišlo SMS zprávou.

fb-telefonni-cisla

Upozornění pro vložení čísla na zdi

Bezpečnostní experti ale varují, že poskytnutí telefonního čísla Facebooku není zrovna nejlepším nápadem. Existují totiž důkazy, že se v minulosti telefonní čísla uživatelů Facebooku dostala ke třetím stranám.

Víme, že Facebook to v minulosti podělal. Sdílel totiž telefonní čísla s aplikacemi třetích stran, ty ale můžou být záškodné. Přímo na Facebooku existovaly podvodné aplikace, které sbíraly telefonní čísla a přihlašovaly uživatele k prémiovým placeným službám,“ tvrdí Graham Cluley z britské bezpečnostní firmy Sophos.

Facebook loni umožnil vývojářům aplikací třetích stran přistupovat k telefonním číslům a adresám uživatelů. K přístupu k datům pouze stačilo, když si uživatel danou aplikaci spustil a autorizoval. Hlavním cílem Facebooku tehdy byla snaha udržet tempo s rychlým rozšiřováním chytrých telefonů mezi lidi, stále rostoucího čísla mobilních uživatelů se Facebook bál, protože v aplikaci pro mobilní telefony chyběly reklamy a její používání společnosti netvořilo žádný zisk.

Facebook je také velmi často kritizován za to, že je u účtů ve výchozím nastavení téměř vše sdíleno veřejně. Opačný přístup, kdy by veškeré zabezpečení bylo nastaveno na maximální úrovni a uživatel by si všechno musel povolit ručně není pro firmu výhodné, Facebook moc dobře ví, že by k tomuto kroku přistoupilo malé množství lidí.

 

MMF24

Cluley ale na druhou stranu tvrdí, že Facebook je pro velké množství lidí nejdůležitější způsobem, jak být v kontaktu s ostatními a ztráta přístupu k účtu je pro mnohé doslova noční můrou. Facebook má ale více způsobů, jak obnovit zapomenuté heslo. Patří mezi ně například zodpovězení bezpečnostní otázky, nebo přiřazení jmen přátel k fotografiím. Nedoporučujeme ale poskytnout své telefonní číslo Facebooku, s příchodem SMSek s bezpečnostními kódy už máme z minulosti špatné zkušenosti

Zdroj: The Telegraph