Hlavní navigace

Facebook pro Windows Phone již nectí styl Metra. Kopíruje jiné platformy

1. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Důležitý zvrat přišel jako blesk z čistého nebe. Od vydání Windows Phone 8 bylo ticho po pěšině a Microsoft kromě pár oprav aplikaci pro sledování největší sociální sítě světa nikterak nevylepšil. Jak vyšlo najevo, kutil totiž úplně novou aplikaci, která zahazuje dřívější design ve stylu Metra. Připodobňuje se tomu, jak Facebook vyhlíží na jiných platformách, včetně webové verze.

Sice teď úplně nezapadá mezi dlaždice, na druhou stranu drží kontinuitu napříč platformami. Jestli se vám změna líbí či nelíbí, si proto rozhodněte sami, oba tábory si svůj postoj obhájí. Microsoft aplikaci vyvíjí sám, neboť Zuckerberg zatím nemá zájem, aby na ní pracoval některý z jeho týmů. Redmondští v minulosti zavedli pěkný design, faktem ale zůstává, že neskutečně plýtvali místem.

 

Pro samotné příspěvky na zdi zbyla zhruba polovina obrazovky. Nová verze prostorem neplýtvá. Microsoft měl kromě kritiky další důvod, proč se vydat směrem k dodržování designové kontinuity, kterou si Facebook nastolil. Může tak lépe držet krok s tím, jak bude sociální síť přidávat či odebírat funkce. Nebude muset tolik přemýšlet nad tím, jak jednotlivé prvky zakomponovat do svého designu a la Metro.

Nyní důležitá informace. Nová aplikace se nachází ve fázi beta. Ve Windows Phone Store ji vyhledat nelze, musíte použít přímý odkaz do patřičné sekce. Pokud ji nainstalujete, nenahradí stávající verzi aplikace. Stabilní Facebook (řada 4.2) zůstane vedle nového (řada 5.0) funkční. Facebook 5.0 je k dipozici pouze majitelům Windows Phone 8, uživatelé starších Windows Phone 7 mají bohužel smůlu.

Aplikace převzala nové logo
Aplikace převzala nové logo

Microsoft bude naslouchat betatesterů a jejich zpětné vazbě. Pokud tedy chcete ovlivnit podobu a chování aplikace, neváhejte a betu si vyzkoušejte. Mějte však na paměti, že může padat a vůbec se chovat tak, jak by neměla.

Nadále podporuje notifikace a zamykací obrazovku, nyní však dovede nahrávat do galerií fotografie ve vysokém rozlišení, nebude proto docházet ke snížení kvality. Microsoft dále přidal sdílení příspěvků a podporu časových os. Všimli jsme si rovněž novější ikonky. (První) spouštění se nám subjektivně zdá pomalejší než u starší verze, všechno je navíc animované, takže když se budete chtít rychle pohybovat, budou vás animace obtěžovat stále více.

Více obrázků naleznete v galerii.

MMF24

Stávající podoba aplikace Nová podoba aplikace
Stávající podoba aplikace | Nová podoba aplikace

Zdroj: Windows Phone Blog