Hlavní navigace

Facebook, Skype, ICQ a e-mail: Seznam zjistil, co lidé používají nejvíce

27. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

InfografikaČeská internetová jednička provedla výzkum mínění týkající se elektronických komunikací. Seznam chtěl ověřit, co, jak a proč lidé používají pro spojení s rodinou, přáteli, spolužáky nebo kolegy z práce. Firma přitom oslovila 923 respondentů (kvantitativní část) a provedla deset hloubkových rozhovorů (kvalitativní část).

Z výsledků vyplývá, že 99 % oslovených má e-mailovou schránku, 78 % účet na Facebooku, 70 % účet na Skypu a 39 % i na ICQ. Ale zatímco e-mail používá 78 % z nich denně, u Facebooku je to jen přes 40 %, Skypu 20 % a ICQ 10 %.

E-mail prý také nejrychleji roste. Oproti loňsku jej častěji používá 53 % dotázaných. U ICQ je to jen 5 %, přičemž zájem o tuto síť klesl u 57 % respondentů.

Dotazník také prozradil, že e-mail je především formální záležitost a nejčastěji si lidé píšou s úřady nebo kvůli práci/škole. Doménou Facebooku je sdílení videí a vtipů, kontakt s přáteli a oslovení více lidí současně. Skype lidi spojuje s rodinou, slouží k delšímu klábosení a probírání složitějších problémů. Využívání ICQ už je tak minoritní, že síť žádné silné vyhranění nemá. Snad jen chat dvou lidí.

CS24

Tomu odpovídá i vnímání jednotlivých kanálů. Facebook je podle mnohých pubertální zabíječ času a veřejné místo pro sdílení blbostí. E-mail se profiluje jako seriózní a nepostradatelné médium. U Skypu se hovoří o soukromí, rodině a klábosení. No a ICQ je zbytečné, zastaralé, nemastné a neslané.

Zdroj: Seznam.cz