Hlavní navigace

Facebook už nedoporučuje Chrome. Místo něj nabádá k použití Opery

6. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nežijete na jiné planetě, jistě jste v nedávné době slyšeli o tom, že Opera hledá kupce. Tím by podle některých zdrojů mohl být Facebook. Největší sociální síť na světě by získala cenné technologie, které by se jí hodily do krámu především v souvislosti s připravovaným vlastním mobilním telefonem. Opera Mini dovede data, která tečou směrem k uživateli, efektivně komprimovat. Také desktopová Opera obsahuje funkci Turbo, ta slouží k týmž účelům. Zatímco na desktopech se prohlížeči z Norska nedaří navyšovat tržní podíl, na mobilních platformách panuje jiná situace.

Ke zvěstem o koupi prohlížeče se přidávají další náznaky. Facebook například nedávno přestal Chrome nabízet jako doporučený prohlížeč. Stránka, která se zobrazí uživatelům nepodporovaného browseru, dříve doporučovala Internet Explorer, Firefox a Chrome. Jenže Poslední jmenovaný produkt byl nahrazen Operou. Od kdy se Facebook zajímá o Operu, prohlížeč s velmi nízkým tržním podílem? Předpokládá se, že k této záměně nedošlo omylem, naopak půjde o promyšlený tah. Byť hovoříme o naprosté drobnosti. K vidění je na adrese www.facebook.com/unsupportedbrowser.

 

Pokud hledáte další důkaz toho, že je norská firma na prodej, indicií může být nedávno prodloužený kontrakt s vyhledávačem Google. Byl prodloužen o pouhý měsíc, což není mnoho, běžně se smlouvy natahují na více let. Mozilla jde obvykle alespoň po tříleté smlouvě, kterou také nedávno s Googlem podepsala. Pokud informace nelžou, má tedy Opera smlouvu platnou do 30 června 2012. Původní kontrakt měl vypršet 31. května. Ještě před rokem se smlouva prodlužovala o celý rok. Opravdu se zdá, že Norové počítají s odkoupením. (Nebo se jim prostě smlouva s Googlem nelíbí, tak hledají náhradu.) Bude to Facebook? Nebo Operu koupí nějaká jiná firma?

CS24

Facebook doporučuje Operu namísto Chromu

Zdroj: FavBrowser.com 1 | 2