Hlavní navigace

Facebook už zaplavil svět, vzdoruje jen pár zemí

18. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vincezo Cosenza sestavuje co půl roku světovou mapu sociálních sítí. Využívá přitom odhadovaných návštěvností z monitorů Alexa.com a Google Trend for Websites. S jistotou můžeme tvrdit, že roste jedině Facebook. Tedy tam, kde jej neblokují vlády.

Cosenza zjistil, že ve 126 státech světa z měřených 137 (z Afriky a jiných chudých zemí chybí data) je nejnavštěvovanější sítí právě Facebook. Jen na východ od Slovenska je už pozice Zuckerbergovy sítě slabší a v jedenácti zemích je nejpopulárnějších šest jiných služeb.

Síť Země
QZone Čína
V Kontakte Rusko
Odnoklassniki Kazachstán, Ukrajina, Bělorusko, Kyrgyzstán, Moldavsko, Arménie
Draugiem Lotyšsko
Zing Vietnam
Cloob Írán

Na stránkách vincos.it najdete další čísla a přehledy včetně historického vývoje mapy. Nenechte se zmást 845 miliony aktivních uživatelů Facebooku. Facebook samotný už jich pro komisi cenných papírů přiznal přes 900 milionů. Menší údaj pochází z nástrojů pro zadavatele reklamy, podle něhož se řídí i česká monitorovací služba SocialBakers.

Podle ní má Facebook přes 860 milionů aktivních uživatetů za měsíc. Nejvíce jich pochází z Evropy (234,7 mil.), Severní Ameriky (224,8 mil.) a Asie (224,1 mil.). V absolutních číslech hlavní kontinenty srovnatelné, ale rozšíření se velmi liší. V Evropě používá Facebook 29 % obyvatel, v Severní Americe 42,5 % a v Asii je penetrace jen 5,8 %.

MMF24

 

Mimochodem, na světě je přibližně sedm miliard lidí, z toho 2,27 miliardy využívá internet. Na Facebooku je tak přibližně 40 % všech surfařů a 13 % celkové populace. Pochopitelně počítáme pouze s průměry, nedokážeme zjistit, kolik lidí má na Facebooku více účtů apod.