Hlavní navigace

Facebook vylepšil alba, fotky 4× vyšší rozlišení a přibyl fullscreen

27. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook

Facebook bude především zobrazovat fotky až ve čtyřikrát vyšším rozlišení než doposud a také umožní jejich prohlížení v režimu celé obrazovky. Uživatelům nejnovějších verzí Firefoxu a Chromu stačí pouze kliknout na šipku v pravém horním rohu obrázku a prohlížení se přepne do fullscreenu.

Facebook

Uvnitř Facebooku se dlouho vědělo o tom, že se fotky v albech ani zdaleka nezobrazují v nejvyšší kvalitě. Problémem se začal zabývat vývojář Facebooku Ryan Mack, když si všiml, že fotky po přidání na Facebook mají v porovnání s originálem zdeformované barvy.

Udělal jsem fotku uvnitř Opery v Sydney a okamžitě jsem jí chtěl sdílet s přáteli. Když jsem ji nahrál na Facebook, všiml jsem si, že červená barva na sedadlech vypadala až moc sytě. I tato drobná změna mě přiměla k tomu, abych začal zkoumat, v čem je problém.

Facebook

Rozdílné barvy na fotkách jsou způsobeny tím, že Facebook fotky při nahrávání převádí do barevného profilu sRGB (fotky v klasickém RGB profilu by se načítaly v průměru o 30 % déle a více by zatěžovaly servery).  Nicméně i na tomto problému se zapracovalo a z obrázků by se měly odstraňovat pouze ty části barevného profilu, které nejsou pro jeho správné zobrazení potřeba.

MMF24

Nový prohlížeč fotografií byl představen v únoru letošního roku. Největší viditelnou změnou je přesunutí komentářů a informací o fotce do bočního panelu napravo tak, aby se fotky prohlížely lépe na širokoúhlých monitorech. Změny samozřejmě souvisí i s přechodem na nové profily Timeline (Časová osa).

Zdroje: Facebook (12), Mashable