Hlavní navigace

Fall Creators Update je skoro hotový. Jak si pojistit, že budete testovat Redstone 4?

28. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft testování rozdělil do dvou větví. V jedné pokračuje již skoro dokončený vývoj Fall Creators Updatu, ve druhé zanedlouho obdržíte první sestavení další vývojové větve Windows. Zkontrolujte proto nastavení.

Může to znít jako klišé, ale blížíme se do finále. Před pár dny Microsoft uvolnil další Windows 10 Insider Preview – tentokrát v rychlém sledu za posledním vydáním. Firma na rovinu uvedla, že v této fázi vývoje se soustředí na hledání chyb, takže bychom se již neměli dočkat odhalení nových funkcí. Dle zkušeností z minula se nicméně domnívám, že na malé funkce ještě dojít může. Minimálně by Microsoft nepřekvapil. Velkou část srpna jsme kvůli nalezeným chybám nová sestavení nedostávali, zato teď by k počítačům zapojeným do Fast ringu měla proudit častěji než běžně. Mimochodem, pokud chcete pokračovat v testování a začít zanedlouho získávat sestavení patřící do další vývojové větve Windows (kódové označení je Redstone 4), v nastavení programu Windows Insider vyberte místo získávání Další verze Windows raději Skip ahead to the next Windows release.

Opět přepínáme kanály

Pokud si tedy ručně zvolíte druhou možnost, zaznamenáte zanedlouho sestavení nikoli Fall Creators Updatu (FCU), ale jeho nástupce. Mezitím budou v původním Fast ringu až do bodu finalizace dostupná nová vydání Fall Creators Updatu. V tomto bodě jen musím dodat, že zmíněná možnost Skip ahead to the next Windows release vám nezaručí, že získáte hned první sestavení Redstonu 4, jakmile vyjde.

Microsoft totiž určil, že je kapacita programu zatím omezená. Je to zřejmě z důvodu, aby všichni nepřestali hned testovat Fall Creators Update. Pokud tedy ručně určíte, že chcete testovat Redstone 4, budete si na první sestavení stejně možná muset počkat až po vydání FCU. Což mne vede k poslední poznámce.

Předvolba Skip ahead je určená těm, kdo chtějí po dokončení vývoje FCU pokračovat v testování RS 4 Předvolba Skip ahead je určená těm, kdo chtějí po dokončení vývoje FCU pokračovat v testování RS 4

Explicitně to řečeno nebylo, ale v minulosti docházelo k resetování nastavení programu Windows Insider, takže každé zařízení zapojené do testování po skončení vývojového cyklu setrvalo v tu chvíli již ve stabilní větvi Windows. Lze předpokládat, že v tomto případě budete pět muset ručně potvrdit (tj. předvolba Skip ahead to the next Windows release), že chcete pokračovat v testování další vývojové větvě systému.

Pokud tedy ponecháte nastaveno Další verze Windows, po skončení testovaní FCU patrně setrváte na FCU. Skip ahead vám naproti tomu zaručí pokračování v testování. Nic vám ovšem nebrání v tom, abyste kdykoli se v budoucnu k testování připojili, nebo z něj naopak vystoupili. Počítejte s tím, že první vydání Redstonu 4 nenabídnou mnoho viditelných novinek, jak první se bude vývojový tým rýpat v jádře. Proto mohou být tato první sestavení méně spolehlivá než ta pozdější.

Novinky v sestaveních 16273 a 16275

Kdo nastavení programu Windows Insider neměnil a je stále připojený k původnímu Fast ringu, získal před pár dny sestavení 16275. Jak jsem již předeslal, to nicméně nepřináší žádné zajímavé novinky, jen další dávku oprav. Totéž platí pro Windows 10 Mobile Insider Preview build 15245.

Windows 10 Insider Preview build 16273, jenž vyšel dva dny před zmíněnými verzemi (ještě uvedenými jak pro původní Fast ring, tak pro kanál „Skip Ahead“), nabídl aspoň dvě menší novinky. Za prvé přidal oznámení pro kontakty vedle hodin v podobě emoji. Vaši známí vám tak mohou poslat emoji, jehož grafická reprezentace se roztančí nad hlavním panelem. Oznámení lze vypnout.

MMF24

Nové písmo podporuje širokou škálu úprav. Na tomto obrázku je každé písmo je jinak silné než písmeno sousední (foto: Microsoft) Nové písmo podporuje širokou škálu úprav. Na tomto obrázku je každé písmo je jinak silné než písmeno sousední (foto: Microsoft)

Především však Microsoft do Windows přidal nové písmo. Bahnschrift je variantní písmo, jehož výhoda spočívá v tom, že podporuje široké možnosti úprav. U dosavadních druhů písem máme písmo v základní variantě, které v případě potřeby ztučníme (např. Arial).

Rozšíření možností vzezření se řeší přidáním dalších variant písma, které je v základu např. tučnější (např. Arial Black), má menší rozestupy mezi písmeny apod. Takto se nebudou varianty množit na seznamu písem, zato můžete jedno dané písmo všemožně vzhledově upravovat.