Hlavní navigace

Finální Gigabyte P55A-UD7

27. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O příchodu nové série UD7, tedy doposud nejlépe vybavené řadě desek Gigabyte, vás Radek informoval už v listopadu. V jeho aktualitě jste mohli najít první informace o chystaných základních deskách s čipovými sadami P55 a X58 i několik fotografií prototypu GA-P55A-UD7 včetně fotky s odejmutými chladiči. Deska bude ve finále vypadat ale asi trochu jinak.

Za čtvrt roku se Gigabyte propracoval ke kandidátu na vydání, na deskách UD7 mu tedy asi hodně záleží anebo obejít na propustnosti rozhraní a počtu PCI Express linek nepříjemně očesaný čipset Intel P55 není žádná legrace. Koneckonců toto téma jsme už naťukli v článku USB 3.0 a SATA 6 Gb/s v podání Asus, Gigabyte a MSI.

Právě společnost Gigabyte měla donedávna nejvíce kompromisní řešení řešení pro tato nová rozhraní ve spojení s Intel P55, to se ale UD7 dost změní. Zřejmě již takřka finální GA-P55A-UD7 má ještě o PCI Express ×16 slot více, celkem čtyři tyto sloty jsou propojeny s čipem nForce 200. Nezískáte tak sice plnohodnotné čtyři PCIe ×16 2.0, ale při osazení čtyř grafických karet bude mít každá PCIe ×8.

Fotka „kandidáta na finální P55A-UD7“. Zdroj: techPowerUp

Další přemosťovací čip (PLX) se stará o PCI Express pro USB 3.0 a SATA 6 Gb/s. Jestli funguje podobně jako třeba u Asus P55-E, umí sloučit PCIe dostupné PCH (Ibex Peak) v jedinou dálnici potřebnou buď pro USB 3.0 (500 MB/s) nebo SATA 6 Gb/s. O USB 3.0 se bude nadále starat čip od NECu, SATA 6 Gb/s by mělo zůstat v režii Marvellu.

Na UD7 zaujme i chlazení, které můžete připojit do vodního okruhu: zdá se, že v tomto ohledu bude nahrazena dosud nejvyšší řada EXTREME. Celkem deset portů SATA je rozděleno mezi PCH (šest), GSATA2 (dva + IDE) a Marvell (dva 6Gb/s), na zadním panelu by neměla chybět rozhraní FireWire, deset USB 2.0 a dva (modré) USB 3.0. Osmikanálová zvukovka by měla být vybavena SPDIF a optickým výstupem. Jak už vás varoval Radek v listopadu, cena nové řady UD7 už kvůli tolika přikoupeným čipům od Nvidie, NECu, Marvellu a dalších nemůže být vůbec levná.


Dosavadní královna mezi deskami Gigabyte pro LGA 1156: P55A-UD6. Více na stránce Gigabyte

CS24

Zdroj: techPowerUp

Autor článku