Hlavní navigace

Financial Times: Google spustí placené kanály na YouTube už tento týden

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tajné zdroje deníku Financial Times tvrdí, že už tento týden by měl Google spustit předplacený přístup YouTube. Z počátku se má týkat asi 50 kanálů, měsíční poplatek za sledování jednoho z nich bude činit 1,99 USD. V tuto chvíli není jasné, jestli chce Google pomocí komerčních kanálů podpořit nové tvůrce, nebo skrz YouTube bude prodávat i televizní pořady a filmy ve stylu Netflixu či Hulu.

Za poslední rok a půl už Google investoval přes 200 milionů dolarů na podporu nových šikovných tvůrců, protože na síti chce původní a exkluzivní obsah. Novinky má na starost viceprezident Googlu a obsahový šéf YouTube, Čech Robert Kyncl. 

 

YouTube už navštěvuje miliarda uživatelů měsíčně. Ta každou minutu vyprodukuje 72 hodin videa a měsíčně zhlédne celkem 4 miliardy hodin. Odhaduje se, že loni služba na reklamě utržila 1,3 miliardy dolarů, letos by to mohly být už dvě miliardy. Obrovské mediální korporace ale stále utrží ročně desetkrát tolik, tomu by se podle analytika Briana Wieser mohl Google přiblížit až za několik let.

MMF24

Tak či onak, placené kanály se nejspíš České republiky nebudou týkat. Obsahové služby Googlu u nás s výjimkou nákupu a prodeje aplikací pro Android nefungují. Fiilmy zatím firma nabízí ve 13 zemích světa, televizní tvrobu dokonce jen v USA. Konkurovat tradičním televizím chce také český Seznam. Letos rovněž výrazně posiluje vlastní tvorbu.

Zdroj: FT via The Verge