Hlavní navigace

Firefox 11 už vyšel, umí synchronizovat doplňky, konkuruje tak Chromu

14. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velké zpoždění se nakonec nekoná, Firefox 11 vychází podle plánu. Na svém blogu Mozilla vysvětlila, že jedenáctá řada nakonec neobsahuje bezpečnostní chybu, jak se obávala, takže není třeba nic záplatovat. Z FTP serverů jste si prohlížeč mohli stáhnout s předstihem, nyní již novou řadu najdete jak na oficiálním webu, tak v distribuci aktualizací. Pokud ohnivou lišku používáte, aktualizujte ji pomocí interního mechanismu, případně počkejte, až to udělá sama. Nenechte si ani ujít stále docela nový a pěkně zpravovaný web, kde Firefox sídlí.

Na Firefox konečně můžete přejít ze Chromu. Tedy, teď si s sebou můžete vzít také záložky, historii a cookies. Více vás asi potěší synchronizace doplňků, kterou vývojáři dlouho slibovalo. Google se s ní vytahoval po několik měsíců, nyní Mozilla svého soupeře dorovnává. Napříč propojenými počítači tak budete mít k dispozici vždy stejnou sestavu svých oblíbených rozšíření a motivů vzhledu. Stejně tak budete mít mnohem snazší situaci, když například přeinstalujete operační systém – prohlížeč nainstalujete, vyplníte přístupové údaje a uživatelská data se stáhnou z cloudu.

 

Weboví vývojáři ocení nástroj Page Inspector 3D View, dříve známý jako Tilt. A tom jsme si několikrát říkali, pro připomenutí se podívejte na kratinkou videoukázku:

CS24

Mozilla testuje protokol SPDY, s nímž přišel původně Google. Tomu se nelíbily některé (zastaralé) aspekty protokolu HTTP, jenž se v současnosti využívá k distribuci webových stránek. Firefox a Chrome jsou prozatím jediné dva prohlížeče, které SPDY podporují. Především u Firefoxu ale funkce vyžaduje ještě mnoho hodin ladění, zapnout ji nicméně můžete přepnutím předvolby network.http.spdy.enabled na stránce about:config na true. Dále si u videa vloženého pomocí kódu z HTML5 všimněte předělaných ovládacích prvků.

Zdroj: Mozilla 1 | 2 | 3