Hlavní navigace

Firefox 3.5 RC bude uvolněn začátkem června

19. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojáři společnosti Mozilla plánují tzv. code freeze, tedy zablokování veškerých změn před závěrečnou kompilací, tedy středou 20.5. RC verze nového Firefoxu by se pak po krátkém interním testování měla veřejnosti uvolnit během prvního červnového týdne.

V současné době zhruba 650 tisíc uživatelů testuje Firefox 3.5 beta 4, který byl vydán zhruba před třemi týdny. Pokud se Mozilla bude držet stejného postupu jako v minulosti, měli bychom se dočkat ještě nejméně jedné RC verze, než bude prohlížeč dokončen. V případě Firefoxu 3, jehož vývoj trval 18 měsíců, bylo uvolněno pět alfa verzí, stejné množství beta verzí a tři RC verze.

Mezi nejvýznamnější vylepšení nového Firefoxu patří kromě několika drobností v ovládání panelů a výrazného zvýšení rychlosti také režim anonymního surfování. Tato funkce se hodí především pro sdílené počítače, pokud uživatel nechce, aby ostatní mohli vidět, jaké stránky navštěvoval nebo jaká hesla použil. Podobou funkci mají například konkurenční Internet Explorer 8 nebo Google Chrome.

Aktuální čtvrtá beta verze je dostupná na oficiálním webu Mozilly pro systémy Windows, Mac OS X a Linux. Je lokalizována do 63 jazyků včetně češtiny.

MMF24

Vylepšení se dočkal také připravovaný mobilní prohlížeč Mozilla Fennec. Ten byl tento týden v testovací alfa verzi uvolněn také pro platformu Windows Mobile. Už před časem jsme informovali o beta verzi dostupné pro zařízení Nokia N810, které pracuje s operačním systémem Linux. Do budoucna plánuje Mozilla také podporu sytému Symbian, v případě systémů Android či BlackBerry však zatím řeší technické nebo licenční problémy.

Zdroj: InternetNews, InformationWeek