Hlavní navigace

Firefox 4 pro Android: zaslouží si místo v kapse?

2. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firefox je velice oblíbený prohlížeč na klasickém desktopu, jeho mobilní verze pro Android je na světě zatím relativně krátkou dobu a zdaleka ještě není dokonalá. Už při instalaci zjistíte, že samotný Firefox zabírá v paměti přibližně 14 MB, což není zrovna málo, pokud máte malou paměť pro instalované aplikace. Firefox je určený pro Android 2.0 a novější, ke stáhnutí ho zdarma najdete v Android Marketu.

" frameborder="0" height="314" width="500">

Chvilku si počkáte…

Ano je to tak, Firefox potřebuje ke svému provozu spoustu výkonu a podporu instrukcí ARMv7, proto jej lze spustit jen na výkonnějších mobilech. Hardwarovou náročnost poznáte už při spuštění, které trvá několikanásobně déle než spuštění integrovaného prohlížeče. V číslech to je něco málo přes 6 sekund, ale i po této době je uživatelské rozhraní celkem zasekané a musíte tak ještě chvíli počkat. Možná pokud máte rychlejší telefon (testováno na Samsungu Galaxy S), pak celé spouštění může probíhat rychleji.

Firefox 4 Firefox 4 Firefox 4

Bohužel rychlost není silnou stránku mobilního Firefoxu, při běžné používání se vám několikrát stane, že budete muset chvíli čekat.

Klasické UI s rychlým přepínáním oken

Samotné uživatelské rozhraní je jednoduché a přehledné. Zajímavostí je jednoduše dostupné přepínání mezi otevřenými okny, k tomu aby se zobrazil, stačí posunout stránku doleva a zprava se vysune panel s otevřenými okny a tlačítkem pro otevření nového okna.

Jde to i na druhé straně, kde se po odsunutí stránky doleva vysune zprava panel s tlačítky zpět, vpřed, nastavení a tlačítko na přidání webu do oblíbených.

Uživatelské rozhraní se celkově podobá většině mobilních webových prohlížečů. V horní časti je klasický adresní řádek, který lze použít také pro vyhledávání, spolu s tlačítkem obnovit a tlačítkem pro zjištění informací o právě prohlížené stránce.

Firefox 4 Firefox 4

Bez Flashe, ale za to s pluginy!

Firefox podporuje taky pluginy, z nichž stojí za zmínku například Adbolck plus, který dokáže blokovat otravné reklamy. Bohužel oproti integrovanému prohlížeči v Androidu postrádá podporu technologie Adobe Flash, kterou sice mnozí nemají rádi, ale na webu se občas může stát nepostradatelnou.

Firefox 4 Firefox 4 Firefox 4

Firefox jsem otestoval ve dvou testech, jako první jsem zvolil známý ACID3 ve kterém Firefox získal 93 ze 100 možných bodů. Dalším testem byl HTML 5 test (www.html5test.com), v kterém získal Firefox 235 bodů ze 400 možných.

Závěr

Závěrem musím upřímně říct, že mě Firefox 4 pro Android zklamal. Hlavní vinu na tom má především rychlost, nejsem ochoten čekat několik zdlouhavých sekund, než bude prohlížeč schopen zobrazit webové stránky. Bohužel s rychlostí je spojena HW náročnost a ta u Firefoxu přerostla únosnou mez! Z kladných vlastností se mi velmi zalíbil systém přepínání oken, na něj jsem si ihned zvykl a doteď mi chybí i v jiných prohlížečích pro Android.

Firefox 4 Firefox 4

CS24

Rozhodnutí jestli Vy budete používat Firefox ve svých mobilech s Androidem nechám na Vás, ale já rozhodně zvolím jiný!

Seznam podporovaných mobilních telefonů