Hlavní navigace

Firefox 6: pasivní ochrana a optimalizované Panorama

17. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Druhé vydání z krátkého vývojového cyklu si vás získá snáze nežli to první. Firefox 5 kromě lehkých optimalizací nelákal prakticky žádnými jinými novinkami. Na to všechny zachvátila panika z toho, že se nové verze budou sice vycházet pravidelně v krátkých intervalech, ale budou skoro beze změn. I na Google Chrome je krásně vidět, že někdy se funkcí stihne připravit víc, jindy se jejich vývoj protáhne do dalšího vydání. A když se protáhne, obvykle se pak nové odložené funkce nakumulují a některé z budoucích vydání je o ně bohatší. Stejně to funguje i u Mozilly. Část dnešních novinek bude konečně opět viditelná lidským okem, protože se neskrývají nikde v jádru aplikace.

Pokud odebíráte kanál s betaverzemi, gratulujeme. Poslední beta byla označena za stabilní, čili stažení oficiálního ostrého Firefoxu 6 můžete hodit za hlavu. Ale ne na dlouho, protože se za chvíli na stejný aktualizační kanál probojuje Firefox 7 (minimálně v době psaní článku se tam ještě nedostal), který doposud sídlil v kanálu aurora.

Pasivní bezpečnostní prvek – zvýrazněná doména

Pokud si někdo myslí, že si vývojáři hrají s adresním řádkem jen pro zábavu a některé úpravy provedou, aby program vypadal lépe, plete se. Zvýrazňování domény, pravda, ve výsledku působí dobře na pohled, k vývoji funkce ovšem vedl jiný, zcela pragmatický důvod. Když se v celé adrese zvýrazní doména a zbylé znaky zšednou, je mnohem snazší se ve změti písmenek zorientovat. A běžný člověk (tj. ten, kdo není paranoidní), který adresní řádek očima maximálně přelétne, aniž by mu věnoval větší pozornost, si pak ani nevšimne, když mu někdo podstrčí podvodnou adresu. Napodobenina webu, kam jste původně měli namířeno, může vypadat věrohodně a podle adresy se snadno dopídíte pravdy.

Prohlížeče mají zabudované filtry, jenže ty vás před podvodnými stránkami zdaleka neochrání pokaždé. V tomto odvětví si údajně velmi dobře vede Internet Explorer, zatímco Firefox tolik ne. Černou listinu přebírá Mozilla od Googlu, nové hrozby se na ní ale objevují s určitým zpožděním. Protože se sociálnímu inženýrství daří čím dál víc, musíte se mít na pozoru. A kontrolovat zběžně adresní řádek, jestli je v něm ta správná adresa, teď budete mít snazší i ve Firefoxu. Protentokrát Mozilla zaspala dobu, tento konkrétní typ pasivní ochrany už zabudovali skoro všichni přímí konkurenci. Dokonce i Internet Explorer.

Ten to dělá úplně stejně jako nyní ohnivá liška nebo Opera. Zvýrazní doménu prvního a druhého stupně, takže z adresy http://extrawindows.cnews.cz/clanek vyznačí nejdůležitější úsek: cnews.cz. Chrome zase ponechá zvýrazněnou i doménu třetího řádu, takže vás bude bít do očí celý úsek extrawindows.cnews.cz. O třetí úroveň domény příliš nejde, podvod totiž odhalíte už z druhé úrovně domény. Kdyby někdo napodoboval Facebook, nikdy by k tomu nemohl použít již využívanou adresu facebook.com. Řekněme, že by si zaregistroval podobný název, třeba fcbook.com. Tady vidíte, že zvýraznění nejvýše druhé domény naprosto stačí a zbytečně nemate.

Pokud vám nové chování adresního řádku nevyhovuje, napište do něj about:config, na načtené stránce vyhledejte předvolbu browser.urlbar.formatting.enabled a přepněte ji na opačný stav, tedy na „vypnuto“.

Používejte Sync!

Synchronizační a zálohovací funkci dnes mají skoro všechny prohlížeče, přesto mezi nimi nenajdeme snad žádnou výjimku, která by funkci aktivněji propagovala. Obvykle ji vývojáři před zrakem uživatele dobře ukryjí, navzdory její užitečnosti. Ve Firefoxu jste na ni od čtvrté verze mohli narazit v „nové hlavní nabídce“ schovávající se pod oranžovým tlačítkem Firefox, jež nahradilo původní řádek s jednotlivými nabídkami. A v nastavení, samozřejmě. Mozilla chce na Sync, jak se synchronizační funkce nazývá, více upozorňovat. Upoutávku lákající na Sync najdete na logicky vybraných místech. Při přidávání záložky uvidíte poutač nalepený na vyskakující okno, které se vás táže, kam záložku zařadit.

Podobně se poutač lepí na též na dotazovací okénko, zda má Firefox uložit heslo. V obou případech lze „reklamu“ zavřít. Jak hesla, tak záložky Sync nahraje v šifrované podobě na server Mozilly (eventuálně na váš vlastní), takže vybraná umístění na propagaci dávají dobrý smysl a díky tomu vás vždy ve správný moment upozorní, že vaše data mohou být ve větším bezpečí. I kdybyste neměli zájem o synchronizaci více instalací prohlížeče (započítat můžete i edici Firefoxu pro smartphony), vaše data budou zálohována v cloudu. Chránit je bude silné šifrování, jímž se nikdo neprořeže, jedině s vaším bezpečnostním klíčem a heslem.

Pakliže nepoužíváte tlačítko Firefox, možná si všimnete v řádku s nabídkami přeskupení několika položek. Možná ale ne, poněvadž jde o kosmetickou úpravu. Spíše by vás měl zaujmout odkaz na web Mozilly kontrolující zastaralé zásuvné moduly. Usídlil se přirozeně v sekce Zásuvné moduly, odkud se po několika okamžicích dozvíte, jak si stojí Flash a Java ve vašem počítači. Nápravu v podobě instalace aktuálních verzí s pomocí informací na webu sjednáte během pár okamžiků. Od nedávna tato stránka běží v češtině, takže se bez problému dorozumíte.

about:permissions

Správce oprávnění, nic jiného se po zadání about:permissions do adresního řádku neobjeví. Prozatím k němu pohodlnější cesta nevede (leda byste si nainstalovali český doplněk Open about:permissions), avšak nejednou nového správce oceníte. Z tohoto centrálního místa pohodlně dohlížet nad tím, co si weby všechno mohou dovolit. Natvrdo odtud zakážete, aby si stránka pamatovala hesla, nebo aby ukládala soubory do offline úložiště. Zamezíte (nebo povolíte) prozrazování vaší polohy pomocí geolokace. Ovlivníte tu také nakládání s cookies a chování vyskakovacích oken. Ať už jste v minulosti navštívili jakoukoliv stránku, objeví se zde (za předpokladu, že jste ji neodstranili z historie prohlížení). A vy jí můžete pěkně omezit práva.

Některé novinky míří na mnohem pokročilejší uživatele nežli Správce oprávnění. V Zápisníku si vývojáři mohou zkoušet v praxi kód v jazyce JavaScript. Pokud k nim patříte, souhrnná nabídka Vývoj webu vám bude patrně dobře známá. Najdete zde i Webovou konzolu, která prošla rovněž drobnými úpravami. Weboví vývojáři tentokráte mohou být více než spokojení. Přispět k tomu má rozšířená podpora HTML5 a kaskádových stylů, dokonce se vrací kontroverzní WebSockets.

Číslo pět žije?

Výkon je něco, za což si Firefox 6 vysloužil velkou pochvalu. O obecném snižování paměťových nároků budeme hovořit spíše až u Firefoxu 7, který zatím slibuje neuvěřitelné pokroky. Pět minut slávy dnes patří Panoramatu. Je tu s námi od čtvrté generace prohlížeče a ukázalo se býti neskutečně šikovným pomocníkem. Jenže když začnete panely třídit do skupin, poznáte to na výkonu. Ohnivá liška si s dělením nedokázala poradit moc dobře a nároky na paměť a čas procesoru vzrůstaly tak vysoko, že si na počítači se čtyřmi gigabajty operační paměti člověk skoro mohl začít stěžovat na její nedostatečnou kapacitu. Po dalších optimalizacích se vše podstatné vyřešilo – prohlížeč dopředu nenačítá stránky v neaktivních skupinách, ponechává je v jakémsi režimu spánku.

Co z toho vyplývá? Méně spotřebované paměti, rychlejší odezva a spuštění aplikace. Mimochodem, všimli jste si, že jsme doposud nezmínili zpracování JavaScriptu? To je snad poprvé. Při porovnání Firefoxu 5 a 6 neobjevíte skoro žádný rozdíl. Oficiálně tu dokonce není žádný. Přesto jsme letmo zkusili spustit test V8 Benchmark Suite a skóre vypadá následovně: 3556 versus 3742 bodů. SunSpider, druhý JavaScriptový test, dopadl ještě o něco méně přesvědčivě, 277 ms versus 273 ms pro Firefox 6. Poslední podobný test, Kraken, potvrdil předchozí výsledky. Firefox 5 si s ním poradil o chlup hůře něž jeho novější kolega – 6200 ms na 6124 ms nestačí. Rozdíly jsou ale malé a nestojí za řeč.

Oprav bychom napočítali nesčetněkrát více nežli ostatních novinek, vždyť Firefox 6 napravuje více než 1000 chyb. Kromě nich přináší Správce oprávnění, lehké úpravy adresního řádku, více propagace funkce Sync a zajímavé nástroje pro tvůrce webu. Dnešní skóre je rozhodně lepší než posledně, kdy jsme na pořádnou novinku nenarazili.

CS24

S Firefoxem 7 se setkáme 27. září a podle všeho půjde o velmi příjemné překvapení. Již teď prý testovací sestavení spotřebovává o 30 % méně paměti, v některých případech dokonce vykazuje zlepšení o celých 50 %. Rozumnější správa paměti nenechává aktuální spotřebu dále narůstat, což se stávalo, přestože jste další panely neotvírali a program běžel na pozadí. A vyčistí paměť, když uzavřete větší počet panelů. Vhledem k nové politice Mozilly nečekejme další podporu Firefoxu 5. Za dobu jeho života stihla vyjít jedna bezpečnostní aktualizace (a ta se zrovna ani Windows nedotýkala), více jich zřejmě nebude. Proto aktualizujte na nejnovější Firefox, nikomu tím stejně neublížíte.

Mozilla Firefox 6: firefox.com
Jazyk: Česky
Podporované systémy: Windows 2000 – 7